Το διαρκές ράλι στη διεθνή τιμή του καφέ και η αδυναμία των επιχειρήσεων του κλάδου να συνεχίσουν να απορροφούν τo αυξημένο κόστος, αναμένεται να οδηγήσουν σε ανατιμήσεις στο προϊόν που αγοράζουν οι καταναλωτές από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece, o πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, οι αυξήσεις το προσεχές διάστημα μοιάζουν αναπόφευκτες, με δεδομένο ότι εξαντλούνται τα αποθέματα της πρώτης ύλης που είχαν αγοραστεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου σε χαμηλότερες τιμές και πλέον όλες σπεύδουν να κλείσουν νέες συμφωνίες, σε μία περίοδο, ωστόσο, κατά την οποία η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται σε επίπεδα – ρεκόρ.
«Η αγορά, έως τώρα έχει ''αντέξει'', απορροφώντας το αυξημένο κόστος από την έκρηξη των διεθνών τιμών. Περιμέναμε όλους αυτούς τους μήνες να υπάρξει μία αποκλιμάκωση ή σταθεροποίηση, η οποία ωστόσο δεν ήρθε. Αυτή τη στιγμή, προμηθευόμαστε στην υψηλότερη τιμή, καθώς από τη μία πλευρά, το Βιετνάμ και η Βραζιλία πλήττονται από λειψυδρία και από την άλλη στην Κόστα Ρίκα, μέρος της παραγωγής έχει καταστραφεί λόγω των βροχοπτώσεων» τονίζει ο κ. Γιάγκογλου. Επισημαίνει παράλληλα πως οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως έχει διαπιστωθεί πλέον, είναι απρόβλεπτες για την παραγωγή, δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα στην αγορά του καφέ.
Αυτή τη στιγμή, στην ποικιλία arabica, οι τιμές βρίσκονται σε υψηλό 13 ετών ενώ στη robusta κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Περαιτέρω πίεση στις τιμές προκαλείται, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ, λόγω του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη EUDR, δεδομένου ότι για να εισαγάγει μία επιχείρηση ποσότητες καφέ, θα πρέπει να αποδείξει ότι οι φυτείες από τις οποίες προέρχεται η πρώτη ύλη, δεν έχουν συμβάλλει στην αποψίλωση δασών, προσκομίζοντας τα ανάλογα πιστοποιητικά, η έκδοση των οποίων επιβαρύνουν επιπλέον το κόστος της πρώτης ύλης.
Το αίτημα για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Ένωση Καφέ επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά της για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, ο οποίος, όπως επισημαίνει λειτουργεί ως «τροχοπέδη» στην πορεία του κλάδου στην Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο «επιτακτική ανάγκη» , υπό τις παρούσες συνθήκες.
Όπως εξηγεί στο CNN Greece o κ. Γιάγκογλου, στην πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, η κατάργηση του ΕΦΚ, θα συνέβαλε ώστε οι ανατιμήσεις αυτές για τους καταναλωτές, να συγκρατηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Καφέ, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, κατά την περίοδο από το 2017 έως και το 2023, συνελέγησαν στα κρατικά ταμεία συνολικά 1 δισ. ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του μέτρου που τέθηκε σε ισχύ το 2017, ήταν 70 εκατ. ευρώ. Τον πρώτο χρόνο εισπράχθηκαν 90 αντί για 70 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός και από τότε βαίνουν ανοδικά, έως και το 2023 όπου έφτασαν τα 140 εκατ. ευρώ.
CNN.gr