Στη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους μέχρι το 2027 σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται ανοιχτοί στην εύρεση αλλαγής του πλαισίου των τεκμηρίων διαβίωσης, η λειτουργία των οποίων χαρακτηρίζεται ως αναχρονιστική. Παράλληλα, η πλήρης καταγραφή των δεδομένων myDATA, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ των ελεύθερων επαγγελματιών και η μείωση του «κενού» ΦΠΑ θα οδηγήσει στην κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης, ώστε οι αυτοαπασχολούμενοι να φορολογούνται με βάση τα πραγματικά δεδομένα τα οποία δεν θα μπορούν να αμφισβητήσουν.
Τα έσοδα, τα έξοδα και τα καθαρά κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA χωρίς άλλη παρέμβαση και με βάση αυτά τα στοιχεία θα προσδιορίζεται ο φόρος εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας ότι «ο στόχος, νομίζω ότι το έχει πει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός, είναι τα τεκμήρια να μην είναι για πάντα και όσο καταφέρνουμε και μειώνουμε τον «κενό» ΦΠΑ, που χρόνο με τον χρόνο φαίνεται ότι μειώνεται, τόσο λιγότερο αναγκαία είναι».
Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση της σχετικής δέσμευσής της για μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% σε συνδυασμό με μια πλήρη αναμόρφωση όλων των ισχυουσών διατάξεων για τα περιουσιακά στοιχεία τα επόμενα χρόνια. Βασικός χρόνος των παρεμβάσεων θα είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των τεκμηρίων.
Επισημαίνεται ότι στην κατηγορία των τεκμηρίων εντάσσονται τα αυτοκίνητα, τα ακίνητα, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες, ακόμη και τα δίδακτρα που πληρώνουν οι γονείς για να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.
Διαβίωση
Η μείωση και η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης αποτελούν ένα από τα βασικότερα φορολογικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας της, με στόχο την ανακούφιση της μεσαίας τάξης.
Το περυσινό έτος στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, με την ΑΑΔΕ να τους προσθέτει επιπλέον εισόδημα 5,2 δισ. ευρώ.
Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται στα τεκμήρια διαβίωσης είναι:
- Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.
- Τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους αγάμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.
- Εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών που προκαλεί ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Realnews»
Newsbomb.gr