MY KTEO

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Η πολιτική επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ: Το «δίπολο» Φάμελλου - Πολάκη και όλα όσα συνέβησαν στο debate


Η αντιπαράθεση έγινε σε ένα εντελώς πολιτισμένο πλαίσιο και κατέστη απολύτως σαφές πως οι δεν υπάρχουν χαοτικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προτάσεις τους.

Μια βαθιά, πολιτική «ανάσα» πήραν μετά από, σχεδόν, δεκατέσσερις μήνες στην Κουμουνδούρου. Κατά τη χθεσινή τηλεμαχία, οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -για όσο ακόμα διατηρεί τον ρόλο αυτό- μπόρεσαν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους για το αύριο της παράταξης.

Και όλα αυτά, μακριά από τις «λάσπες» και τη «τοξικότητα» στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «βουτήξει» το προηγούμενο διάστημα, με ευθύνη του τέως προέδρου του, όπως όλοι τους συμφώνησαν.

Από τη συζήτηση, αυτή καθ’ αυτή, επιβεβαιώθηκε ότι το πραγματικό «δίπολο» είναι αυτό ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Παύλο Πολάκη, καθώς οι λιγοστές -και καθαρά πολιτικές- εντάσεις της διαδικασίας, αφορούσαν τα δύο αυτά πρόσωπα.

«Τηλεσυζήτηση», με λίγο Κασσελάκη
Και οι τέσσερις συμμετέχοντες στο debate, μετά την ολοκλήρωσή του, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και για τον τρόπο διεξαγωγής και τον τρόπο που κύλησε η κουβέντα. Η αντιπαράθεση έγινε σε ένα εντελώς πολιτισμένο πλαίσιο και κατέστη απολύτως σαφές πως οι δεν υπάρχουν χαοτικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προτάσεις τους.

Αυτό που είχε, ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν οι λιγοστές αναφορές προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη – παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος έχει εξαπολύσει έναν απίστευτο πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, «βγαλμένο από τα δεύτερα υπόγεια της “Ομάδας Αλήθειας”», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Παύλος Πολάκης.

Οι αναφορές προς τον τέως πρόεδρο, έγιναν -κατά βάση- μετά από ερωτήσεις των παρουσιαστών, με τον χανιώτη διεκδικητή της ηγεσίας, να είναι «λάβρος» εναντίον του. « Ο κ.Κασσελάκης έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκούνει, επανερχόμενος στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ρεπουμπλικανικού παρελθόντος του», είπε ο κ.Παλάκης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κακώς δεν είχε ψάξει νωρίτερα το οικονομικό υπόβαθρο του, ενώ επέμεινε ότι θα έπρεπε να είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του μια σειρά από εταιρίες, απαντώντας στα περί «μαύρων ταμείων» στο κόμμα, για τα οποία είχε μιλήσει ο τέως.

Με τη σειρά του, δέχτηκε κριτική από τον Σωκράτη Φάμελλο για το συγκεκριμένο ζήτημα, απαντώντας πως επί της ουσίας «διόρθωσε» το λάθος του, καθώς ήταν ο πρώτο που έβαλε το ζήτημα της αποπομπής του. Κριτική στον Παύλο Πολάκη που δεν «έψαξε» τον Στέφανο Κασσελάκη, πέρσι, όταν τον στήριξε για την ηγεσία, άσκησε και ο Νίκος Φαραντούρης.

Ο δε θεσσαλονικιός υποψήφιος πρόεδρος, ισχυρίστηκε ότι πολλές φορές στα όργανα του κόμματος είχε μιλήσει για τα λάθος γραμμή του πρώην προέδρου, συμπληρώνοντας πως «ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων, πότε ένας πρόεδρος θα προδώσει το κόμμα».

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Γκλέτσος υπεραμύνθηκε του τρόπου που η Κουμουνδούρου υπερασπίστηκε τον εαυτό της από τον τέως πρόεδρο, κατά το πρόσφατο Συνέδριο, σημειώνοντας ότι δεν τόλμησε καν να αμφισβητήσει τις διαδικασίες. Αίσθηση, προκάλεσε το γεγονός ότι αρνήθηκε να πει το όνομα του κ.Κασσελάκη.

Το «δίπολο» Φάμελλου-Πολάκη
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα βλέμματα στράφηκαν στις συζητήσεις που άνοιξαν ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Παύλο Πολάκη. Τρεις, τουλάχιστον, φορές προσπάθησε ο ένας να φέρει τον άλλον σε δύσκολη θέση – πάντα με πολιτικά επιχειρήματα.

Ο κ.Φάμελλος, ρώτησε τον κ.Πολάκη γιατί δεν ψήφισε την ισότητα στον γάμο, παρότι αποτελεί ταυτοτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον χανιώτη βουλευτή να απαντάει ότι διαφωνούσε κάθετα με την υιοθεσία μέσω παρένθετης κύησης, κάνοντας λόγο για «εμπόρια παιδιών».

Επίσης, τον ρώτησε για τα κατά καιρούς λάθη που έχει κάνει και που έφερε σε δύσκολη θέση το κόμμα με τη συμπεριφορά του -αλλά και με την επιλογή Κασσελάκη- με τον Παύλο Πολάκη να ισχυρίζεται ότι τα λάθη του είναι μικρότερα από τα θετικά του. Τόσο στις πολιτικές που εφάρμοσε ως μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα και ο αντιπολιτευτικός του ρόλος, στη συνέχεια.

Από τη μεριά του, ο Παύλος Πολάκης ζήτησε από τον Σωκράτη Φάμελλο «καθαρές κουβέντες» για τις προτάσεις του στο ζήτημα της επιστροφής στρατηγικών τομέων της οικονομίας στον έλεγχο του κράτους (Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ), με τον θεσσαλονικιό βουλευτή να συμφωνεί, αλλά να προσθέτει ότι χρειάζεται και πολιτική βούληση.



dnews.gr