MY KTEO

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Ανεύρυσμα αορτής. Πότε το χειρουργούμε και πότε βάζουμε στεντ;


Γράφει ο Κώστας Μαρκόπουλος-Χειρουργός θώρακος και αγγείων

Η αορτή είναι η κεντρική αρτηρία η οποία τροφοδοτείται απ ευθείας από την καρδιά και διανέμει το

αίμα στο σώμα.  Χωρίζεται την ανιούσα αορτή, το αορτικό τόξο, την θωρακική αορτή και την κοιλιακή αορτή.

Έχει ισχυρό και ανθεκτικό στις πιέσεις τοίχωμα το οποίο όμως με την πάροδο του χρόνου μπορεί να λεπτυνθεί και να αδυνατίσει και με αυτόν τον  τρόπο η αορτή  σιγά σιγά φουσκώνει όπως το μπαλόνι.  Αυτό το φούσκωμα της αορτής με αύξηση του αυλού της από διπλάσιο του φυσιολογικού και άνω λέγεται ανεύρυσμα αορτής.  Οι παράγοντες οι οποίοι  το διευκολύνουν είναι το κάπνισμα, η αρρύθμιστη πίεση του αίματος, οι φλεγμονές και οι ρευματολογικές νόσοι, παλιοί τραυματισμοί κλπ

Η συνηθέστερη εντόπιση  είναι στην ανιούσα και στην κοιλιακή αορτή .

Στην ανιούσα αορτή τίθεται ένδειξη αποκατάστασης όταν η διάμετρος είναι άνω των 5-5,5 εκατοστών και η αποκατάσταση είναι πάντα χειρουργική. Γίνεται με μέση στερνοτομη και έχει ποσοστό επιτυχίας άνω του 93%.. Αντίθετα αν η επέμβαση γίνει άμεσα μετά από ρήξη η επιτυχία είναι 50% όσο και πιθανότητα θανάτου.

Στην κοιλιακή αορτή το μέγεθος που οδηγεί σε απόφαση αποκατάστασης είναι 4,5-5 εκατοστά.  Αλλά και σε μικρότερο μέγεθος αν υπάρχει διαχωρισμός τοιχώματος (επιμήκης ρήξη αυτού), αν υπάρχει μεγάλη στένωση κάτω από το ανεύρυσμα οπότε ο ασθενής δεν δύναται να βαδίσει η όταν το ανεύρυσμα ,αν και όχι μεγάλο, απειλεί τις νεφρικές αρτηρίες.

Η αποκατάσταση γίνεται με δυο τρόπους είτε με ενδιοαγγειακή τοποθέτηση στεντ (ενδοαγειακός αυλός) είτε με χειρουργική αφαίρεση και αποκατάσταση με μόσχευμα.  η επιτυχία είναι 95% και η επιλογή ανήκει στον αγγειοχειρουργό μαζί με τον ασθενή. Σε νέους ασθενείς προτιμάμε την χειρουργική αποκατάσταση διότι τα στεντ εμφανίζουν μετά την 15 ετια κάποιες επιπλοκές. (εικόνα 1)


Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής είναι σπάνια και η αντιμετώπιση σχεδόν πάντα είναι με τοποθέτηση στεντ με πολύ μεγάλη επιτυχία (εικόνα 2)


Τα ανευρύσματα του αορτικού τόξου είναι επίσης σπάνια και η αντιμετώπιση τους είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη επέμβαση με ποσοστό επιπλοκών που φτάνει το 25-30%.

Γενικά σήμερα η αντιμετώπιση ενός ανευρύσματος είναι ρουτίνα. Αντίθετα η μη αντιμετώπιση είναι σοβαρή απειλή για την ζωή του ασθενούς.  Ωστόσο οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και έχουν αντιληφθεί πόσο σοβαρό είναι το ανεύρυσμα και δεν αποφεύγουν την επέμβαση.

Αντίθετα όλες οι επιπλοκές ενός ανευρύσματος οδηγούν είτε σε θάνατο είτε σε σοβαρή αναπηρία.

Κων.  Μαρκόπουλος

Χειρουργός θώρακος και αγγείων

Ελ. Βενιζέλου 40 Χαλκίδα

Τηλ.:  2221079840, κιν. 6937474174