Από τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο θα αρχίσει να καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους το μπόνους παραγωγικότητας που έχει προβλεφθεί για το 2024. Πρόκειται για την τελευταία χρονιά πιλοτικής εφαρμογής του μπόνους για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Γράφει η Τάνια Γεωργιοπούλου
Από τον Φεβρουάριο ή το αργότερο τον Μάρτιο θα αρχίσει να καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους το μπόνους παραγωγικότητας που έχει προβλεφθεί για το 2024. Πρόκειται για την τελευταία χρονιά πιλοτικής εφαρμογής του μπόνους για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Από τις αρχές του 2025 θα ξεκινήσει το νέο σύστημα επιβράβευσης, που αφορά περισσότερους φορείς και υπηρεσίες, αναμένεται να έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ενώ θα συνδέεται άμεσα με τη στοχοθεσία κάθε μονάδας, η οποία έχει καθοριστεί από την επιτροπή κινήτρων και ανταμοιβής κάθε υπουργείου.
Στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσιάστηκαν οι στόχοι που είχαν καθοριστεί από τον εκάστοτε υπουργό.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορούν να καθοριστούν έως 21 στόχοι για όλα τα υπουργεία εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών και τα τρία υπουργεία που αφορούν ένστολο προσωπικό, που μπορούν να καθορίσουν έως 20 στόχους.
Ο κατάλογος με τους στόχους ανά υπουργείο θα προωθηθεί στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού μαζί με το υλικό τεκμηρίωσης που αποδεικνύει ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν.
«Εφόσον δώσει σχετική βεβαιωτική πράξη η Γενική Γραμματεία άμεσα θα ξεκλειδώσει το μπόνους», όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Το κονδύλι που έχει προβλεφθεί έως τώρα φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ για το 2024 και για το 2025 θα είναι 40 εκατ. ευρώ.
Στην κατανομή του μπόνους με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν συμμετέχει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι μιας μονάδας μπορούν να λάβουν μπόνους από μία πηγή και για το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται το κίνητρο – μπόνους της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Ολοένα και λιγότεροι αμφισβητούν τον «λογαριασμό» της εφορίας
Από τον νέο χρόνο το μπόνους παραγωγικότητας θα επεκταθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα (σε εφαρμογή του νόμου 5149 ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο) και αφορά τους μόνιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), καθώς και τους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, που λόγω αρμοδιότητας υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚυΠ), στο οποίο εντάσσονται τα ετήσια σχέδια δράσης του καθώς και το ειδικό παράρτημα του ΕΣΚυΠ των υπηρεσιών της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων θα πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους, οι οποίοι θα καθορίζουν και το ύψος της αμοιβής ανά δικαιούχο. Ωστόσο, το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου. Επίσης, προκειμένου το μπόνους να μη μετατραπεί σε επίδομα το οποίο θα δίνεται οριζόντια σε όλους τους υπαλλήλους, έχει προβλεφθεί ότι δεν μπορεί το ποσό που θα δίνεται σε κάθε υπάλληλο να πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.
kathimerini.gr