Αλλαγές με μεταβατική περίοδο θα γίνουν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εφόσον κριθούν αναγκαίες από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής μετά τα 65.
Γράφει ο Κώστας Κατίκος
Στο κρίσιμο αυτό θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ξεκαθαρίζοντας ότι πρώτον τα όρια ηλικίας θα επανεξεταστούν το 2027 με βάση προσδόκιμο ζωής άνω των 65 ετών και δεύτερον ότι στην περίπτωση που χρειαστούν αλλαγές είναι λογικό να γίνουν με μεταβατικό διάστημα.
Ο κ. Τσακλοόγλου μιλώντας τις προηγούμενες μέρες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ("Οpen”) ανέφερε ότι "ο νόμος λέει ότι ανά τριετία εξετάζουμε πόσο έχει μεταβληθεί το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 ετών και αντιστοίχως αναπροσαρμόζεται το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης. Το κάναμε αυτό το 2024, δεν είχε ανέβει και δεν ανέβηκε και το αντίστοιχο όριο. Όταν φτάσει το 2027 θα το δούμε".
Ερωτηθείς αν η τυχόν αύξηση των ηλικιακών ορίων θα είναι άμεση ή σταδιακή ο κ.Τσακλόγλου, κατόπιν σχετικής παρατήρησης του εργατολόγου Δημήτρη Μπούρλου περί πρόβλεψης μεταβατικής περιόδου, απάντησε πως εύλογο είναι να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος δίνοντας το εξής παράδειγμα: Αν υποθέσουμε ότι στην τριετία η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ένα 6μηνο, αυτή αύξηση θα μπορούσε να είναι κατά 2 μήνες κάθε έτος ώστε το 6μηνο να προστεθεί στα ηλικιακά όρια εντός της τριετίας και όχι μονομιάς.
Η επανεξέταση των ορίων συνταξιοδότησης θα γίνει σε περίπου δυο χρόνια από σήμερα (περί τα τέλη του 2026, με αρχές του 2027) σε συνδυασμό με τις μεταβολές που θα έχει παρουσιάσει το προσδόκιμο ζωής κατά την τελευταία 10ετία, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Αν το προσδόκιμο ζωής αυξηθεί μετά τα 65 κατά 1, ή 2 έτη τότε θα ανεβούν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αν η εξίσωση σχετικά με το προσδόκιμο ζωής δεν δείξει μεταβολή, τότε δεν θα γίνουν αλλαγές στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ αλλά και τις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ, το προσδόκιμο ζωής δείχνει να αυξάνεται στην Ελλάδα κατά 2 έτη ως το 2030. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές στο "τσέκ απ" που θα γίνει το 2027, τότε θα υπάρξει και η ανάλογη προσαρμογή (αύξηση) των σημερινών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, έχει νομοθετηθεί με τον νόμο 3863/2010 και η πρώτη εφαρμογή της διάταξης θα ήταν το 2021. Από τότε και ανά τρία χρόνια τα όρια ηλικίας επανεξετάζονται με βάση το προσδόκιμο ζωής. Το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το προσδόκιμο είχε επιδεινωθεί και τα όρια δεν άλλαξαν. Ο επόμενος σταθμός ήταν για το 2024, αλλά αποφασίστηκε να μην υπάρξουν αλλαγές. Η λήξη της επόμενης τριετίας για την επανεξέταση των ορίων ηλικίας θα έρθει το 2027 και τότε θα εξεταστούν εκ νέου το προσδόκιμο ζωής και τα όρια ηλικίας.
Η τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ πάντως δείχνει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας στην Ελλάδα, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής θα είναι στο 1 έτος κατά την πρώτη εφαρμογή της σύνδεση των ηλικιών συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Πρακτικά το 62οέτος θα ανεβεί στα 63 και το 67ο στα 68. Με τη χρήση της μεταβατικής περιόδου η αύξηση θα είναι 4 μήνες κατ΄ έτος στο διάστημα το 2027-2030.
Οι όποιες αλλαγές δε, θα είναι για όλους τους ασφαλισμένους που κατά την τριετία θα συμπληρώνουν τις παλιές ηλικιακές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
capital.gr