"Άκουσα σαν να έσκασε βόμβα. Δεν ήταν αληθινό, λίγο σαν ακουστική παραίσθηση. Δεν είχα ξανανιώσει ποτέ κάτι τέτοιο και μετά δεν ξαναέγινε. Αλλά ήταν εντυπωσιακό και έπαθα σοκ", περιγράφει η 31χρονη Λοριάν από τη Λωζάνη. Δεν το ήξερε, αλλά αυτό το δυσάρεστο χτύπημα ήταν το λεγόμενο σύνδρομο εκρηκτικής κεφαλής ή EHS (Exploding Head Syndrome) για την επιστήμη.
Όσοι το έχουν βιώσει, το περιγράφουν ως βροντές, εκρήξεις βομβών ή πυροτεχνημάτων, θορύβους, ήχους οργάνων όπως κύμβαλα ή τύμπανα.
«Μπορείτε να ακούσετε έναν δυνατό θόρυβο, όπως ένα χτύπημα πόρτας ή έναν πυροβολισμό, αλλά πάντα πολύ σύντομο», επισημαίνει ο νευρολόγος Stephen Perrig του Κέντρου Ιατρικής Ύπνου των νοσοκομείων της Γενεύης (HUG) σε συνέντευξή του στο 20 minutes. «Μερικές φορές μπορείτε να αισθανθείτε μια φωτεινή λάμψη ή ένα σοκ, σαν ηλεκτροσόκ, αλλά δεν είναι επώδυνο».
Το κακό είναι ότι υφίστασαι ένα άκομψο ξύπνημα και στη συνέχεια δεν είναι εύκολο να ξανακοιμηθείς αμέσως, ειδικά αν πάσχεις από άγχος. «Πρόκειται για μια ευαίσθητη στιγμή κατά την οποία ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, όπως τα κέντρα εγρήγορσης, μειώνουν τη δραστηριότητά τους, ενώ άλλα τμήματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης» προσθέτει ο ειδικός.
Εύλογα, όσοι το βιώνουν αυτό φοβούνται ότι μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό σοβαρά εγκεφαλικά προβλήματα, αλλά στο σημείο αυτό οι ειδικοί καθησυχάζουν. Το σύνδρομο της «εκρηκτικής κεφαλής» είναι στην πραγματικότητα μια παρασυνείδηση, δηλαδή μια ασυνήθιστη κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου ή του ξυπνήματος, ισότιμη με την υπνοβασία (πιο χαρακτηριστική στα παιδιά), την παράλυση του ύπνου ή την αίσθηση της πτώσης.
Το EHS περιγράφηκε για πρώτη φορά επιστημονικά το 1876 από τον Αμερικανό νευρολόγο Silas Weir Mitchell, ο οποίος ανέφερε την περίπτωση δύο ασθενών που έπασχαν από αυτό- ωστόσο, δεν συμπεριλήφθηκε στις διαταραχές του ύπνου μέχρι το 2005. Δεν έχει μελετηθεί πολύ, εν μέρει επειδή δεν είναι εύκολο να διεγερθεί το φαινόμενο εξωτερικά και από την άλλη επειδή είναι σπάνιο και καλοήθες από τη φύση του. Όμως η έλλειψη ερευνών καθιστά δύσκολο να διευκρινιστεί ποιος ακριβώς μηχανισμός πυροδοτεί τις κρίσεις. Οι μελετητές εικάζουν ότι μπορεί να εξαρτώνται από το συναισθηματικό στρες, επειδή πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι αισθάνονται στρεσαρισμένοι σε περιόδους που βιώνουν πολλαπλά επεισόδια.
Η διαταραχή πιστεύεται ότι πλήττει κυρίως γυναίκες και άτομα άνω των 50 ετών, αλλά το 2015, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον την εντόπισε και σε νέους ανθρώπους. Μάλιστα, μια μελέτη του 2018 σε 49 άτομα διαπίστωσε ότι τα επεισόδια συνδέονταν στο 83% των περιπτώσεων με αυξημένο καρδιακό ρυθμό και στο 81% με έντονο φόβο. Δεν υπάρχει αμφιβολία! Οι μυϊκές συσπάσεις εντοπίστηκαν επίσης στο 68%.
Λύσεις κατά του στρες
Είτε κάποιος έχει βιώσει το σύνδρομο της έκρηξης του κεφαλιού είτε όχι, η καταπολέμηση του στρες είναι πάντα μια καλή πρακτική και συμβάλλει σε έναν ξεκούραστο ύπνο. Όπως συνιστούν πάντα οι ειδικοί, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η αυτογενής άσκηση, η γιόγκα, η βαθιά αναπνοή. Στη συνέχεια, για την προώθηση ενός καλού ύπνου υπάρχουν οι γνωστές στρατηγικές που μας υπενθυμίζουν τακτικά, όπως το να κλείνουμε νωρίς τα smartphones και τους υπολογιστές, να είμαστε προσεκτικοί με το αλκοόλ και τον καφέ και να αποφεύγουμε την έντονη σωματική δραστηριότητα τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. Το δείπνο δεν πρέπει να είναι αργά και ακόμη λιγότερο βαρύ: η παρατεταμένη πέψη δεν βοηθάει τον ύπνο.
Newsbomb.gr