MY KTEO


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κύμης Αλιβερίου: Το νερό νεράκι στο Αλιβέρι, το ΠΑΚΟΕ και το… Τσερνομπίλ – Τι ενέργειες δρομολογούνται για την εξεύρεση λύσεων σύμφωνα με το Νίκο Μπαράκο


«Για να γίνει κουβέντα σε σωστή βάση πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε αν αποδεχόμαστε τους επίσημους φορείς ή όχι. Όποιος δεν τους αποδέχεται δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας. Όποιος αποδέχεται τους μη πιστοποιημένους φορείς, είναι δικαίωμά του, αλλά με μας δεν συνομιλεί» είπε ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνοντας έτσι το στίγμα για το πως η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει όχι μόνο το ΠΑΚΟΕ, αλλά και όσους το επικαλούνται για να της ασκήσουν κριτική σχετικά με την καταλληλόλητα του νερού στο Αλιβέρι και την ευρύτερη περιοχή.

Το πρόβλημα αυτό είναι ίσως το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου την περίοδο αυτή και κρατά ξάγρυπνους προς αναζήτηση λύσεων αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες σε Δήμο και ΔΕΥΑΚΑ. Απασχολεί όμως κατά κύριο λόγο και τους κατοίκους της περιοχής του Αλιβερίου. Έτσι με αίτημά τους, από τη μια φορείς και σύλλογοι της περιοχής, αλλά και από την άλλη η μείζονος αντιπολίτευσης, ζήτησαν να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση.

Όπως ήταν όμως αναμενόμενο, εκτός από την ουσία του θέματος συζητήθηκε και η λεκτική επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Νίκος Μπαράκος από τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, σε σχετική εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στο Αλιβέρι παρουσία δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Γεγονός που στηλίτεψαν σε όλους τους τόνους οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που πήραν το λόγο.

«Όσοι σύρθηκαν πίσω από φορείς που εμφανίζουν το Αλιβέρι ως Τσερνομπίλ, τους προτάξανε και τους έβαλαν μπροστά, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις» είπε  Νίκος Μπαράκος και συμπλήρωσε ότι κανείς δεν ξέρει πως έγιναν οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ και αν τα εργαστήρια του είναι σωστά. «Πως κάνουν μετρήσεις δωρεάν, όταν σε εμάς κοστίζουν 500 ευρώ η μία. Ποιοι είναι αυτοί οι καλοί Σαμαρείτες» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος.

Μάλιστα στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μπαράκος απαντώντας στις επιθέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για υποκριτική συμπεριφορά και παρουσία μια σειρά από έγγραφα της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από την περίοδο διοίκησης Θωμά, όταν και τότε τα στοιχεία των μετρήσεων στο Αλιβέρι όχι μόνο ήταν παρόμοια με τα σημερινά, αλλά δεν επίσης χλωριονόταν. Και τότε δεν ενημερώθηκε ποτέ κανείς.

«Όταν κάποιος δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του πετάει την μπάλα στην εξέδρα» είπε σηκώνοντας το γάντι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Τάσος Βλάχος και επέμεινε ότι εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι το ΠΑΚΟΕ είχε δίκιο και ότι ως παράταξη όφειλαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση που συμμετείχε το ΠΑΚΟΕ.

Επί της ουσίας του προβλήματος, ο δήμαρχος εξήγησε ότι ο δήμος ακολούθησε η νομοθεσία και ότι οι μετρήσεις του Αυγούστου έδιναν αποτελέσματα εντός των ορίων και ότι όταν οι μετρήσεις της Διεύθυνσης Υγιεινής, η οποία υποχρεώνεται από το νόμο να κάνει μια φορά το χρόνο δειγματοληψίες,  έδειξαν υψηλότερες , τότε η δημοτική αρχή ακολούθησε αυτό που προτάσσει ο νόμος και ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και έγινε.

Ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα στις τρεις γεωτρήσεις του Λογγού είναι η υφαλμύρωση και ότι η λύση που προκρίνει η δημοτική αρχή είναι το Αλιβέρι να πάρει νερό από άλλες περιοχές. Έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν βρεθεί δυο γεωτρήσεις σε Γαβαλά και Παρθένι, όπου οι μετρήσεις δείχνουν ότι το νερό είναι εξαιρετικό. Για το λόγο αυτό ο Δήμος έχει καταθέσει αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για να δοθούν άμεσα τα χρήματα και να γίνουν τα έργα. Με πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτό, αφού ο Δήμος έχει κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη.

Ενώ θα γίνουν και 2 μελέτες αντιστροφής όσμωσης στις γεωτρήσεις του Λόγγου, αφού, όπως είπε ο δήμαρχος, διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του νερού διορθώνεται εύκολα με αυτή τη διαδικασία.

Επίσης τόνισε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας το νερό που φτάνει αυτή τη στιγμή στα σπίτια του Αλιβερίου δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ότι είναι για ανθρώπινη κατανάλωση εκτός πόσης. Να σημειωθεί ότι στο σύστημα έχει μπει και νερό από Θαρούνια και Παραμερίτες.

«Σημασία έχει τι κάνουμε από εδώ και πέρα» είπε ο Νίκος Μπαράκος και συνέχισε «Από τη πρώτη στιγμή ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε το νερό πόσιμο, αλλά και να σταματήσουμε όλη αυτή την φιλολογία ότι το Αλιβέρι είναι μολυσμένο από αέρα και νερό. Επειδή το λέει κάποιος, πρέπει όλοι να αποδεχτούμε ότι το Αλιβέρι δεν είναι τόπος να ζεις».

Πάντως τόσο και οι επικεφαλής των δυο άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης Κώστας Κέκης και Γιάννης Πιλάτης, έκαναν λόγο για λάθος χειρισμούς από μέρους της δημοτικής αρχής, με τον κ. Κέκη να ζητά να δοθεί δωρεάν νερό στους κατοίκους και να μηδενιστούν οι χρεώσεις στους λογαριασμούς.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής. Ο Βασίλης Ντόβολης, από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αλιβερίου, η Σοφία Μπεάκου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακτής Νηρέως και ο Αντώνης Μεϊμάρης, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο Χαλκίδας, ζήτησαν να δοθεί άμεσα λύση και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τους χειρισμούς, αλλά και για τα έως τώρα αποτελέσματα των μετρήσεων.