Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος έπειτα από την ανάγκη διόρθωσης διάταξης δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, που εκδόθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2025 (αριθμός 2/2025).
Η διάταξη αφορούσε φυσικά και νομικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση παράνομων δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ξέπλυμα χρήματος και απάτες μέσω επιστροφών ΦΠΑ.
Μεταξύ των εταιρειών των οποίων δεσμεύθηκαν κεφάλαια ήταν και η ΤΕΚΑΛ, εταιρεία με δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα και ετήσιο κύκλο εργασιών 54 εκατ. ευρώ. Η αρχική διάταξη δέσμευσης προέβλεπε τη δέσμευση ποσού 1,35 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές της με εμπλεκόμενες εταιρείες δεν δικαιολογούσαν το ύψος της δέσμευσης. Η εταιρεία υπέβαλε ένσταση και προσκόμισε στοιχεία που αμφισβητούσαν το ποσό.
Μετά από σχετική διαμαρτυρία, το θέμα έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο «παρενέβη» επικοινωνώντας με την Αρχή. Κατά πληροφορίες της ιστοσελίδας bankingnews η παρέμβαση αυτή φέρεται να ενόχλησε τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Παρόλα αυτά, εκδόθηκε ορθή επανάληψη της διάταξης 2/2025 με την ίδια ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου (!), στην οποία το δεσμευμένο ποσό μειώθηκε στα 378.779 ευρώ. Η διαφορά των 976.220 ευρώ έχει δημιουργήσει ερωτήματα για την αρχική εκτίμηση των συναλλαγών της εταιρείας, καθώς η αναθεώρηση μείωσε το συνολικό ποσό συναλλαγών της με εταιρείες του κυκλώματος από 5,64 εκατ. ευρώ σε 1,578 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ευρύτερες αντιδράσεις, καθώς υπάρχουν και άλλες εταιρείες που αμφισβητούν το ύψος των δεσμεύσεων που τους επιβλήθηκαν από την Αρχή.
Μεγάλο ζήτημα προκύπτει με την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής και κυρίως στο πόσο «καθοριστική» ήταν για να μειωθεί στο 1/3 η φορολογική επιβάρυνση για την ΤΕΚΑΛ.