Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025
ΓΕΛ Κανήθου: Ειδική διδακτική επίσκεψη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας
Το ΓΕΛ Κανήθου χθες Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του, στα πλαίσια του Σ.Ε.Π. (Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού) της Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Ιστορίας και Φυσικών Επιστημών, επισκέφθηκε με αντιπροσωπεία 52 μαθητών της Α ́ κ Β ́ Λυκείου και 5 συνοδών εκπαιδευτικών (Καπεντζώνης Ανδρέας -Πελώνης Θεόδωρος -Οικονόμου Ζωή - Χριστοδούλου Νικόλαος-Λιάκος Παναγιώτης), τα πλοία του Στόλου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας έχοντας προγραμματισμένη επίσκεψη, καθώς μετέβησαν μέσω του πορθμείου Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας.
Η αποστολή έφτασε πολύ νωρίς στον Ναύσταθμο, όπου και τους ανέμενε ο Ύπαρχος της Φρεγάτας ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ ( F 461 ), ο οποίος του συνόδευσε στο πλοίο. Η σκόπιμη πρωινή άφιξη οφειλόταν στην προγραμματισμένη συμμετοχή – παρακολούθηση της ειδικής διαδικασίας της έπαρσης της Σημαίας στο Πολεμικό Ναυτικό που διαφέρει από τα άλλα Όπλα του Στρατού.
Αμέσως μετά και ύστερα από ένα καλωσόρισμα από τον Κυβερνήτη και τον Ύπαρχο του πλοίου, παρακολούθησαν από προσωπικό του πλοίου ενημερωτική παρουσίαση για τις δυνατότητες του πλοίου και την ιστορία του. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ελικοδρόμιο, και χωρισμένοι σε δυο γκρουπ ξεναγήθηκαν σε όλα τα σημεία του πλοίου τόσο στην Γέφυρα αυτού όσο και σε προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα μάχης και διαχείρισης του σκάφους, από το εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο και απάντησε σε πολλαπλές απορίες. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις πολεμικές δυνατότητες του πλοίου για οπλικά πυραυλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας. Στην διάρκεια της ξενάγησης επισκέφτηκαν και τα πιο νευραλγικά σημεία του πλοίου, όπως το Κ.Π.Μ. το Κέντρο Ελέγχου Διαχείρισης Συστημάτων Πρόωσης και άλλους χώρους ηλεκτρονικού ελέγχου.
Με το τέλος της ξενάγησης και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα με φωτογραφίες, οι μαθητές και ο Διευθυντής επέδωσαν αναμνηστική πλακέτα στον Κυβερνήτη του σκάφους, ο οποίος ανταπέδωσε, παραδίδοντας πλακέτα με τον Θυρεό του σκάφους και αρκετά αναμνηστικά.
Αμέσως μετά μετέβησαν σε παρακείμενο χώρο όπου ναυλοχούσαν τα Υποβρύχια (Βάση Υποβρυχίων). Συνεχίζοντας πριν εισέλθουν στο Υποβρύχιο, ενημερώθηκαν από τους Αξιωματικούς για την ειδική διαδικασία εισόδου – εξόδου από την πρόσθια καταπακτή, για τα μέτρα ασφάλειας που θα πρέπει να τηρηθούν κατά την είσοδο – έξοδο τους στο Υποβρύχιο, αλλά και στο εσωτερικό αυτού. Επίσης δόθηκαν επεξηγήσεις από το προσωπικό στους μαθητές ποιες είναι οι αρχές λειτουργίας αυτών, ποια είναι τα κύρια σημεία τους και πώς λειτουργούν, με βάσει ποιές αρχές τεχνολογίας έχουν κατασκευαστεί και τι είδους ηλεκτρονικά συστήματα διαθέτουν. Το Υποβρύχιο που είχε καθορισθεί να επισκεφθούν ήταν το ΤΡΙΤΩΝ (S -112), ένα από τα δυο παλαιότερα Υποβρύχια που διαθέτουμε αυτή την στιγμή, αναβαθμισμένο όμως και απολύτως επιχειρησιακό και άψογα συντηρημένο και εφοδιασμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.
Το καλωσόρισμα όπως και η αναλυτική παρουσίαση έγινε από τον Κυβερνήτη του Υποβρυχίου, αλλά και από εξειδικευμένους Αξιωματικούς του πλοίου. Ενημερώθηκαν για τις πολεμικές δυνατότητες των πλοίων, την εκπαίδευση και την ζωή στα πλοία και γενικά στοιχεία σχετικά με την ζωή στο Πολεμικό Ναυτικό. Όμως ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο, η ξενάγηση εντός του υποβρυχίου, ο τρόπος διαβίωσης του πληρώματος και η επικινδυνότητα κατά την διάρκεια των αποστολών αυτού. Στην συνέχεια αντηλλάγησαν αναμνηστικές πλακέτες δώρα εκατέρωθεν.
Τέλος αντιπροσωπεία μαθητών αποτελούμενη από τους Απουσιολόγους και Προέδρους των Τμημάτων, επισκέφθηκε στο Αρχηγείο Στόλου εν αρχή, τον Διοικητή των Υποβρυχίων Πλοίαρχο Λειβάδαρο Ιωάννη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές, είχε εκτενή συζήτηση για το πώς είναι η ζωή στο Ναυτικό και ειδικά στα Υποβρύχια. Ενημέρωσε για τις ιδιαιτερότητες της στρατιωτικής ζωής και αντάλλαξε απόψεις με τους μαθητές, απαντώντας και σε σχετικές απορίες αυτών, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην επιτοίχια Σημαία που είναι στο γραφείο του, η οποία προέρχεται από το βυθισμένο υποβρύχιο ΤΡΙΤΩΝ (Υ5) του Β ́ Π.Π., το οποίο βυθίστηκε στις 16/11/1942 στο στενό του Καφηρέα από Γερμανικό Ανθυποβρυχιακό, το οποίο εμβόλισε στην επιφάνεια το υποβρύχιο. Κατά την διαδικασία περισυλλογής ναυαγών και την τελευτά στιγμή πριν βυθιστεί το Υποβρύχιο κάποιος Γερμανός ναύτης, πρόλαβε να αφαιρέσει την Σημαία του υποβρυχίου την οποία παρέλαβε ο Γερμανός Κυβερνήτης. Τριάντα χρόνια μετά στις 20/ 09/ 1972, ο τότε Κυβερνήτης του UJ-2102, Υποπλοιάρχου Gero Kleiner, παρέδωσε την Σημαία σε ειδική τελετή προς τιμή του νέου Υποβρυχίου ΤΡΙΤΩΝ. Μετά το πέρας της συζήτησης αντηλλάγησαν αναμνηστικές πλακέτες. Στη συνέχεια δε επισκέφθηκαν τον Υποδιοικητή του Στόλου Υποναύαρχο ΠΝ Αναγνωστόπουλο Λεωνίδα, όπου είχαν συζήτηση περί νέων κοινών δράσεων με το Λύκειο Κανήθου.
Οι μαθητές αποχώρησαν το μεσημέρι από τον Ναύσταθμο με εντυπωσιακές παραστάσεις και στην συνέχεια αφού παρέμειναν στην Κηφισιά για γεύμα, αναχώρησαν για Χαλκίδα.
Οι Συνοδοί Καθηγητές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν το προσωπικό του Ναυστάθμου που ενεπλάκη ενεργά με την προετοιμασία της επίσκεψης μας ( Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων – κος Πάνου Ανδρέας ) αλλά και τα πληρώματα των ανωτέρω σύγχρονων πολεμικών σκαφών ( Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ & Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ) για την άψογη ενημέρωση, την προσοχή που επέδειξαν σε θέματα ασφάλειας καθώς και για την ζεστή φιλοξενία τους. Ο Διευθυντής ευχαριστεί προσωπικά τους Κυβερνήτες των δυο ανωτέρω Πολεμικών Σκαφών:
Κυβερνήτη (Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ) Αντιπλοίαρχο ΠΝ Τυροβολά Γεώργιο,
Ύπαρχο (Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ) Πλωτάρχη ΠΝ Μιχαλέτο Ιωάννη
Κυβερνήτη (Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ) Πλωτάρχη Μπαλατσούκα Νικόλαο για την άριστη φιλοξενία.
Τέλος, ευχαριστούν θερμά τον Διοικητή Υποβρυχίων του Στόλου Πλοίαρχο ΠΝ Λειβάδαρο Ιωάννη που ενέκρινε την όλη διαδικασία της επίσκεψης στα Υποβρύχια και τον Υπαρχηγό του Στόλου Υποναύαρχο ΠΝ Αναγνωστόπουλο Λεωνίδα για την έκφραση θετικής σκέψης στις απόψεις μας περί Σχολικού Επαγγελματισμού και την προώθηση αυτών για υλοποίηση στο χώρο του Πολεμικού Ναυτικού.