Ούτε ένα ούτε δύο αλλά, κατά μέσο όρο, 60 – 70 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την ημέρα, χειρίστηκε η Ελληνική Αστυνομία το 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Καθιστώντας έτσι την ενδοοικογενειακή βία ως ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, όχι μόνο η Ελληνική Αστυνομία και οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και η ίδια η κοινωνία.
Το επίκαιρο αυτό θέμα απασχολεί και το παράρτημα Χαλκίδας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, που διοργάνωσε σήμερα το πρωί, σε συνεργασία με το γραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας και το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Χαλκιδέων, ανοιχτή συζήτηση με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και χαρακτηριστικό τίτλο: «όταν το σώμα πονάει…».
«Η σημερινή δράση είναι μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε διεπιστημονικά το πολύπλοκο αυτό φαινόμενο, καταθέτοντας προβληματισμούς για τις διαστάσεις του, τη σχετική νομοθεσία και θίγοντας ορισμένες από τις αθέατες και για πολλούς παράδοξες, πλευρές του. Στόχος είναι να σπάσουμε τη σιωπή» είπε στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος του παραρτήματος Χαλκίδας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, Ντίνα Παναγιώτου, δίνοντας το λόγο στους ειδικούς.
Είναι πλέον σαφές ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν πάρει την μορφή πανδημίας και τα στοιχεία είναι αμείλικτα, όπως προέκυψε από την ομιλία της επικεφαλής του Γραφείου Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Χαλκίδας, Αλεξάνδρα Μαυρομάτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν, το 2024 τα περιστατικά βίας που καταγγέλθηκαν πανελλαδικά ήταν 25.938, όταν το 2023 ήταν 11.589. Ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην Εύβοια, αφού το 2024 καταγγέλθηκαν 459 περιστατικά, όταν το 2023 αυτά ήταν 264.
Και μπορεί τα στοιχεία να τρομάζουν, όμως η κ. Μαυρομάτη εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αφού αυτό θα σημαίνει ότι θα μειωθεί ο «σκοτεινός αριθμός» των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή εκείνος των περιστατικών που δεν καταγγέλλονται.
Επίσης η κ. Μαυρομάτη παρουσίασε τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας, πως να τις ξεχωρίζουμε και τους τρόπους που μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αναλαμβάνει δράση, όταν το πρόσωπο που είναι θύμα βίας δεν το κάνει.
Το λόγο αμέσως μετά πήρε η νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Χαλκιδέων, Ελένη Σταμπουλίδου, η οποία μίλησε για το έργο του Κέντρου. Γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Χαλκιδέων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση και στην υποστήριξη των γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και στην πληροφόρησή τους για τις διεξόδους που έχουν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν παρέχει νομικές υπηρεσίες, παρά μόνο σε συνεργασία με τον δικηγόρο που θα έχει επιλέξει το θύμα.
Δείτε το βίντεο:
Τέλος, ο εκπαιδευτής αυτοάμυνας, αυτοπροστασία και οπλοτεχνικής της Ελληνικής Αστυνομίας, Γιώργος Χάρλας, μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι η γυναίκα ή ακόμα και το παιδί να γνωρίζει μεθόδους αυτοάμυνας, ώστε να μπορεί να ενδυναμωθεί και να αντιμετωπίσει την σωματική κι όχι μόνο, άσκηση βίας.
Δείτε το βίντεο:
Οι παρευρισκόμενες συμμετείχαν διαλογικά στη δράση και με εξέφρασαν τους φόβους και τις απορίες τους για το πως μπορούν να αποτρέψουν ή να προβλέψουν μην πέσουν οι ίδιες ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα θύματα βίας, αλλά και το πως μπορούν να καταγγείλουν ένα τέτοιο γεγονός.
Δείτε τα βίντεο:
Εδώ να σημειωθεί ότι υπήρξε ενημέρωση για τις δράσεις και τον σχεδιασμό για το 2025, από το μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος Χαλκίδας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, Βέτα Κορωναίου, η οποία τόνισε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή των μελών του παραρτήματος ια την επιτυχία τους. Ενώ το μέλος του παραρτήματος Βάσω Ρόγκα, ενημέρωσε σχετικά με την μουσική εκδήλωση που θα συνδιοργανώσουν το παράρτημα Χαλκίδας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας και η Κοιν.Σ.Επ. «EVIA n’ ART», την 8η Μαρτίου, ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας.