Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε το ύψος της έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορά σε καταναλώσεις του Μαρτίου. Ωστόσο συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες για τα λεγόμενα… μπλε τιμολόγια που έχουν κατακλύσει την αγορά και υπόσχονται πολλά.
Γράφει ο Νίκος Αντωνόπουλος
Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε ένα σταθερό τιμολόγιo ( όπως το μπλε) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά μπορεί να κρύβουν σημαντικές παγίδες.
Δύο βασικοί παράγοντες καθορίζουν το τελικό κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής κάθε μήνα:
Η «έκπτωση συνέπειας», η οποία προσφέρεται μόνο εφόσον οι λογαριασμοί εξοφλούνται εμπρόθεσμα.
Το πάγιο τέλος, το οποίο στα μπλε τιμολόγια δεν έχει ανώτατο όριο και κυμαίνεται από 9 έως 10 ευρώ μηνιαίως. Σε αντίθεση, στα «πράσινα» τιμολόγια είχε τεθεί πλαφόν 5 ευρώ.
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και οι χαμηλές χρεώσεις ανά κιλοβατώρα συνοδεύονται συνήθως από υψηλότερο πάγιο, επηρεάζοντας το τελικό κόστος.
Επιπλέον, η φαινομενικά χαμηλή τιμή του ρεύματος αποτελεί στην ουσία μια προωθητική έκπτωση, η οποία ισχύει μόνο αν η εξόφληση γίνεται στην ώρα της.
Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 kWh επιλέγει ένα μπλε τιμολόγιο με χρέωση 9 λεπτά/kWh (0,09 €/kWh) και πάγιο 9,90 ευρώ.
Το πάγιο αυτό, κατανεμημένο στις 400 kWh, αυξάνει την πραγματική χρέωση κατά 2 λεπτά/kWh, ανεβάζοντας τη συνολική τιμή στα 11 λεπτά/kWh (0,11 €/kWh).
Δηλαδή, η αρχική χρέωση εμφανίζεται χαμηλότερη από την πραγματική, η οποία είναι αυξημένη κατά 22%.
ipliroforia.gr