MY KTEO

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

Κοινό Πάσχα: Μία ιστορική ευκαιρία που μπορεί να χαθεί


Το 2025 διαφαινόταν ως ιστορική χρονιά για την Χριστιανοσύνη, καθώς το Πάσχα θα εορταζόταν την ίδια ημέρα τόσο για το γρηγοριανό όσο και για το ιουλιανό ημερολόγιο. Μάλιστα, ήταν ορθάνοιχτη η πιθανότητα να βρισκόταν ο κοινός τόπος και να οριζόταν μία κοινή ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα και από την Καθολική και από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της 58ης Εβδομάδας Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα, τόνισε την ανάγκη για μια μόνιμη κοινή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, δηλώνοντας ότι η Καθολική Εκκλησία είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια ενιαία ημερομηνία για την εορτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα ΝΕΑ», η χρονιά αυτή θεωρείται ιδιαίτερα συμβολική, καθώς σηματοδοτεί τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325 μ.Χ.), όπου είχε συζητηθεί και το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα. Η Σύνοδος είχε επίσης καθορίσει το Σύμβολο της Πίστεως, που ενώνει σήμερα τις περισσότερες χριστιανικές ομολογίες. Οι εορτασμοί για την επέτειο θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο στη Νίκαια, και εκεί αναμενόταν να επισημοποιηθεί μια συμφωνία για κοινό εορτασμό του Πάσχα στο μέλλον.

Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας του 88χρονου Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος νοσηλεύεται από τις 14 Φεβρουαρίου με σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια, έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα. Η πιθανότητα ματαίωσης της συμφωνίας γεννά ανησυχία ότι θα χαθεί μια μοναδική ευκαιρία για την ενότητα των Εκκλησιών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με την εφημερίδα «τα ΝΕΑ» έχει επίσης εκφράσει τη βούλησή του για έναν κοινό εορτασμό. Σε ανακοίνωσή της, η Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου εξέφρασε την ευχή η σύμπτωση του κοινού εορτασμού του Πάσχα το 2025 να αποτελέσει την αρχή μιας μόνιμης αλλαγής. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει χαρακτηρίσει τον διπλό εορτασμό του Πάσχα ως «σκάνδαλο» και έχει ταχθεί υπέρ της εύρεσης μόνιμης λύσης.

Το ζήτημα προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του ιουλιανού ημερολογίου, που χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, και του γρηγοριανού, που υιοθετήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1582. Το ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο είχε θεσπίσει ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ., παρουσίαζε ένα μικρό σφάλμα, που οδήγησε στη μετατόπιση της εαρινής ισημερίας. Έτσι, το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε το γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από την Καθολική Εκκλησία και τα περισσότερα κράτη, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να υπολογίζει το Πάσχα με το παλαιό ημερολόγιο.

Αν δεν προχωρήσει η συμφωνία για ενιαίο εορτασμό, θα χαθεί μια ιστορική ευκαιρία για τη διευθέτηση ενός ζητήματος αστρονομικού χαρακτήρα, που όμως έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.



dnews.gr