Ένας ακήρυχτος, αλλά διαρκής πόλεμος. Τα οικόπεδα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα μικρά (;) οικόπεδα ακόμη και στα (μεγάλα) χωριά (έως 2.000 κατοίκων) ουσιαστικά ακυρώνονται.
- Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με το αντικειμενικό σύστημα. Ό,τι τζίρο και να κάνουν, ό,τι και να δηλώσουν στην εφορία, θα φορολογηθούν με καθαρό κέρδος από (περίπου) 13.000 ευρώ και πάνω (ανάλογα με τις… 3ετίες λειτουργίας της επιχείρησης ή άσκησης του επιτηδεύματος).
- Τα νέα παιδιά και όσοι ξεκινούν τώρα μια επαγγελματική δραστηριότητα θα πρέπει να κάνουν δήλωση ΦΠΑ (και να πληρώνουν) ανά μήνα. Οι παλιότεροι ανά 3μηνο…
- Τον Μάρτιο οι τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σε ετήσια βάση δάνεισαν λιγότερα στους επαγγελματίες και αγρότες κατά -0,1% εν σχέσει με το 2024 (από 0,2% πιστωτική επέκταση και τον Φεβρουάριο), ενώ προς τις (μεγάλες) επιχειρήσεις άνοιξαν οι πιστωτικές γραμμές (αύξηση των πιστώσεων κατά 16,8 % σε ετήσια βάση).
Γιατί οι μικροί και οι μικρές ιδιοκτησίες τίθενται υπό διωγμό στη χώρα;
Γιατί ο πόλεμος είναι εμφανής παντού: στη λειτουργία τους προστίθεται επιπλέον γραφειοκρατία με τις ανά μήνα δηλώσεις ΦΠΑ, ειδικά στις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν τους ΜΜΕ, τα (μικρά) οικόπεδα δεν χτίζονται, οι μικρομεσαίοι τίθενται εκ ποδών!
«Κοστίζουν» οι μικροί
Η αλήθεια είναι ότι οι «μικροί», καίτοι είναι πολλοί, δεν έχουν δυνατή φωνή (αντίδρασης). Και τυπικά «κοστίζουν»:
α/Φορολογικά χρειάζονται συστήματα, παρά τους αυτοματισμούς, να τους παρακολουθούν, ενώ πάγια είναι η άποψη της πολιτείας ότι είναι εθισμένοι… φοροφυγάδες.
β/Τα σπίτια στα χωριά θέλουν Δίκτυα ρεύματος, νερού, δρόμους και ταχυδρόμους, λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Και κυρίως δασκάλους. Αν όχι δασκάλους σε κάθε χωριό, καθώς τα σχολεία κλείνουν, μίνι μπας ή ταξί προκειμένου να μεταφέρουν τους μαθητές στις πλησιέστερες πολίχνες…
γ/Δεν δημιουργούνται οικονομίες κλίμακος όπως συμβαίνει με τις μεγάλες εταιρείες.
Γι’αυτό έχει ξεκινήσει ένας ακήρυχτος, αλλά διαρκής πόλεμος:
- Τα οικόπεδα χαρακτηρίζονται μη άρτια, με αφορμή μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η οποία όμως βασίζεται στη χρόνια απροθυμία της πολιτείας να προχωρήσει τους αναγκαίους χωροταξικούς σχεδιασμούς και να ορίζει ζώνες χρήσης (οίκησης, επαγγελματικές, τουριστικές, κτηνοτροφικές, αγροτικές).
- Η διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται μέσω τραπεζών. Από τις οποίες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες είναι αποκλεισμένοι σαν μικρά μεγέθη που επαιτούν γραφειοκρατική διαχείριση και φέρνουν μικρό σχετικά (τραπεζικό) κέρδος. Ή, σαν υποχρεωμένοι λόγω ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ ή χρεών στις τράπεζες από την πολυετή οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση.
- Στα AirBNB βάζουν τέλος επιτηδεύματος και έκτακτες εισφορές με το πρόσχημα της στεγαστικής κρίσης.
- Για τη βιοτεχνία δεν υπάρχει καμία κλαδική πολιτική και εξοβελίζεται σαν μη ανταγωνιστική διεθνώς.
- Οι μικρές κατασκευαστικές αποθαρρύνονται, υπέρ όσων εργάζονται στο… Ελληνικό ή τις μεγάλες κατασκευαστικές.
Αλλά, όσο επιτίθεται η πολιτεία στους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν μια «τάξη» 1,3 ΑΦΜ στην Ελλάδα, τόσο αυξάνονται οι παρενέργειες. Αφενός οι οικονομικές και περιβαλλοντικές, αφετέρου οι κοινωνικές/πολιτικές.
i/Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες, έστω της ανάγκης (για την απασχολησιμότητα) εκτονώνουν τα ποσοστά ανεργίας, ενώ θα γίνουν ακόμη πιο δυσεύρετες ορισμένες ειδικότητες (π.χ. Υδραυλικός κ.α).
ii/Ο αποχαρακτηρισμός οικοπέδων θα εντείνει τη στεγαστική κρίση και αναμένεται να αύξηση την αστυφιλία/ερήμωση της Περιφέρειας.
iii/Το Δημογραφικό θα ενταθεί, ενώ θα μειωθεί και η παραγωγή αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων
iv/Θα προκληθεί μια νέα γενιά αυθαίρετων κτισμάτων.
v/Πολιτικά θα «αδυνατίσει» η μεσαία τάξη η οποία εμφανίζει υψηλά ποσοστά επαγγελματικής/κοινωνικής κινητικότητας και προτάσσει τα δικαιώματα της αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
Άρα έχουν κάθε δυνατότητα να αντιδράσουν πολιτικά…
iEidiseis.gr