MY KTEO

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών/τριών του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας στο ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας και στον Βόλο


Στο πλαίσιο υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος «Εύβοια: Περιβαλλοντικές διαδρομές-Προϊόντα του τόπου μας», κατά το  διήμερο 27 και 28 Μαρτίου η περιβαλλοντική ομάδα του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη  στο ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας και στη συνέχεια στην πόλη του Βόλου. Με την άφιξη μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στον φιλόξενο χώρο του ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας που στεγάζεται σ’ ένα πηλιορείτικο αρχοντικό, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο και να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση με τίτλο «Βότανα, υγεία-ευεξία-ομορφιά»  σχετικά με τα βότανα που υπάρχουν στην περιοχή, τον τρόπο συλλογής τους και τις θεραπευτικές και καλλωπιστικές τους ιδιότητες.

Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και με την καθοδήγηση των υπευθύνων του ΚΕΠΕΑ συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια περπατώντας στα καλντερίμια της γραφικής Μακρινίτσας. Η πρώτη ομάδα επισκέφτηκε το πλακόστρωτο παζάρι, τις κρήνες, τα καλντερίμια, το Δημοτικό σχολείο, τις εκκλησιές και παρατήρησε τα σπίτια και τα αρχοντικά, τα τρεχούμενα νερά και την πλούσια βλάστηση που κάνουν τη Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου, μοναδική. Η δεύτερη ομάδα άγγιξε, αναγνώρισε από κοντά και φωτογράφισε διάφορα βότανα. Με τη καθοδήγηση (προεργασία της συνέντευξης) της συντονίστριας, οι μαθητές/τριες της περιβαλλοντικής ομάδας έγιναν δημοσιογράφοι, βίωσαν τη διαδικασία της συνέντευξης μέσα από το παιχνίδι ρόλων (συνεντευκτής – ερωτώμενος – παρατηρητές) σε μια τοπική επιχείρηση πώλησης βοτάνων.

Επίσης, επισκεφθήκαν και το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας (Οξεία Επίσκεψις) το οποίο στις συλλογές του φιλοξενεί κειμήλια ανεκτίμητης αξίας και αξιοσημείωτης ποικιλίας από τους ναούς και τα εξωκλήσια της Μακρινίτσας.

Την επόμενη μέρα στο Βόλο, επισκεφθήκαν το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, το οποίο λειτουργεί ως Παράρτημα της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρουσιάζει ιδιαίτερο (λαογραφικό) ενδιαφέρον. Γνώρισαν την μεγάλη συλλογή  με τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, αντικείμενα και έργα λαϊκών δημιουργών που συγκέντρωσε και διέσωσε ο σπουδαίος λαογράφος Κίτσος Μακρής και θαυμάσαν αυθεντικά έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Έπειτα, ξεναγηθήκαν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου όπου φιλοξενούνται ευρήματα ανασκαφών από την περιοχή της Θεσσαλίας (Σέσκλο, Διμήνι, Δημητριάδα) από την νεολιθική περίοδο έως τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Τέλος, επισκεφθήκαν την όμορφη παραλία του  Βόλου που είναι πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου. Σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.

Τους μαθητές/τριες συνόδεψαν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί της περιβαλλοντικής ομάδας κ.Παπαδημητρίου Νίκη και κ. Χασιώτου Ευμορφία, καθώς και ο Υποδιευθυντής του Σχολείου μας κ. Κουκουναράκης Ευθύμιος.