Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα και για τον υπόλοιπο μήνα οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι και να καθαρίσουν τις περιουσίες τους και να κάνουν την απατούμενη δήλωση στο gov.gr, υπό τον φόβο προστίμων. Σφοδρές αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ.
Η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα άνοιξε, η προθεσμία τρέχει και, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποχρέωση να τα καθαρίσουν. Όσοι αμελήσουν, κινδυνεύουν με πρόστιμα, καταγγελίες και ακόμη και ποινικές κυρώσεις.
Η γνωστή υπόθεση με τα ξερόχορτα και τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα επανέρχεται με αυστηρότερους κανόνες, τη στιγμή που πολλοί ετοιμάζονται να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα μακριά από τις ιδιοκτησίες τους.
Από την 1η Απριλίου τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα akatharista.gov.gr, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες αστικών οικοπέδων πρέπει να δηλώσουν ότι έχουν καθαρίσει τις ιδιοκτησίες τους. Η προθεσμία για τη δήλωση λήγει στις 30 Απριλίου, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση, ο δήμος αναλαμβάνει τον καθαρισμό, χρεώνοντας ωστόσο το κόστος στον ιδιοκτήτη.
Παράλληλα, ενεργοποιείται και το σύστημα καταγγελιών. Κάθε πολίτης μπορεί να αναφέρει οικόπεδα που παραμένουν ακαθάριστα, οδηγώντας σε ελέγχους, πρόστιμα και, ενδεχομένως, υποχρεωτική παρέμβαση του δήμου.
Τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται φτάνουν τα 1.000 ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή έως 40.000 ευρώ.
Αντιδράσεις ΠΟΜΙΔΑ
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, η ΠΟΜΙΔΑ αντιδρά, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός είναι ανεφάρμοστος και μακριά από την πραγματικότητα. Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών τονίζει ότι είναι ανέφικτο για τους πολίτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους μέσα στην εορταστική περίοδο, ειδικά όταν πολλά από αυτά βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές – συχνά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες καθαρισμού είναι λιγοστοί, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί και, ακόμα και όταν ο καθαρισμός ολοκληρώνεται, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποκομιδή της βιομάζας. Το αποτέλεσμα; Τα ξερόχορτα συσσωρεύονται πρόχειρα δίπλα στα οικόπεδα, δημιουργώντας νέο κίνδυνο αντί να τον εξαλείφουν.
Εκκρεμότητες υπάρχουν και στον Κανονισμό Πυροπροστασίας, τον οποίο η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει ασαφή και πρακτικά ανεφάρμοστο. Ζητά, μάλιστα, να καταργηθεί η υποχρέωση μελετών από εξειδικευμένους επιστήμονες, καθώς προσθέτουν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες. Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας για όλες τις σχετικές δηλώσεις, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Προς το παρόν, όμως, όλο το βάρος πέφτει στους ιδιοκτήτες. Εκείνους που καλούνται να μπουν στην πλατφόρμα, να εντοπίσουν το ακίνητό τους και να δηλώσουν ότι το έχουν καθαρίσει – όχι μόνο για να αποφύγουν το πρόστιμο, αλλά και για να μην κατηγορηθούν για αδιαφορία. Γιατί πλέον, η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο εδώλιο.
Οι μπελάδες μόλις ξεκίνησαν ξανά. Και φέτος, φαίνεται πως η φωτιά δεν θα περιοριστεί μόνο στην αντιπυρική περίοδο, αλλά και στις αυλές των ιδιοκτητών.
«Καμία ανοχή πλέον» λέει ο Κεφαλογιάννης
Για τα ακαθάριστα οικόπεδα μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Τι είπε για την δήλωση για καθαρισμό οικοπέδων στο gov.gr.
Την 30ή Απριλίου λήγει η προθεσμία για τη δήλωση ακαθάριστων οικοπέδων στην ειδική πλατφόρμα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ News ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Όπως σημείωσε, η φετινή αντιπυρική περίοδος, που ξεκινά την 1η Μαΐου, βρίσκει τις αρχές σε αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο υπουργός υπογράμμισε την υποχρέωση των πολιτών να προβούν στη δήλωση των οικοπέδων τους, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα, καθώς δεν προβλέπεται καμία παράταση. Επεσήμανε ότι η αρμοδιότητα των ελέγχων ανήκει στους δήμους, οι οποίοι για πρώτη φορά φέτος έχουν λάβει ενισχυμένη χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Οι δήμοι πλέον διαθέτουν τόσο τα θεσμικά εργαλεία όσο και τα μέσα για να προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων, σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται. Το σχετικό κόστος θα επιβαρύνει τον εκάστοτε δημότη», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Απαραίτητη η ενεργοποίηση των δήμων
Αναφερόμενος στην εφαρμογή του μέτρου το 2023, ο υπουργός τόνισε ότι μόνο 185 από τους 334 δήμους συνδέθηκαν με την πλατφόρμα για να διαχειριστούν τις καταγγελίες ή να αναλάβουν δράση. Παρά ταύτα, πέρυσι καθαρίστηκαν περίπου 830.000 οικόπεδα πανελλαδικά — ένας αριθμός που φέτος ευελπιστούν να ξεπεραστεί.
Ο κ. Κεφαλογιάννης επανέλαβε την ανάγκη όλοι οι δήμοι να συνδεθούν με την πλατφόρμα, επισημαίνοντας ότι είναι προς όφελός τους να έχουν πλήρη εικόνα των ακαθάριστων οικοπέδων και των ιδιοκτητών που δεν έχουν ανταποκριθεί. «Φέτος δεν θα υπάρξει καμία ανοχή», προειδοποίησε.
Επιπλέον, τόνισε τη σημασία των δήμων ως συνεργατών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπογραμμίζοντας ότι η προετοιμασία είναι καθοριστική. «Η συμβολή τους είναι καθοριστική στην αντιπυρική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, έκανε λόγο για την αξιοποίηση τεχνολογίας, όπως η χρήση drones από τους δήμους, για την επιτήρηση των οικοπέδων.
Για την προσεχή αντιπυρική περίοδο, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα διαθέτει φέτος τη μεγαλύτερη δύναμη στην ιστορία του, με 15.500 μόνιμους και 2.500 εποχικούς πυροσβέστες.
dnews.gr