MY KTEO

Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

Ανοίγει ο διάλογος για συλλογικές συμβάσεις


Μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και διευθέτηση χρόνου εργασίας ανά μήνα στο… μενού κυβέρνησης - φορέων μετά το Πάσχα - Τι ζητούν ΕΕ και ILO.

Γράφει ο Αντώνης Βασιλόπουλος

Ξεκινά μετά το Πάσχα ο διάλογος κυβέρνησης και κοινωνικών – επαγγελματικών φορέων για τα μέτρα ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων και της αύξησης της απασχόλησης, με ελαστικότερα από αυτά για τις προσλήψεις, αλλά και την κατάργηση της διαβούλευσης για διευθέτηση της απασχόλησης σε μηνιαία βάση.

Το νομοσχέδιο
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τον «κορμό» του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές καλοκαιριού και αναμένεται να απαντά στις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Διεθνούς Oργανισμού Εργασίας (ILO). Οι δημοσιοποιημένες εκθέσεις των δύο παραπάνω φορέων καταδεικνύουν τη μη συνεπή εφαρμογή από την Ελλάδα των κυρωμένων Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Και τα δύο ελεγκτικά όργανα εξέτασαν τις εκθέσεις που απέστειλε η κυβέρνηση και τις παρατηρήσεις της ΓΣΕΕ σχετικά με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων που δεσμεύουν τη χώρα και προστατεύουν τα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα. Ειδικότερα, επισημαίνονται:

– Η προστασία από την ανεργία και η πρόσβαση σε κατάλληλη εργασία: Διασφάλιση πρόσβασης σε εργασία με αντιστοίχιση των προσόντων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς.

– Εξασφάλιση εργατικού εισοδήματος και αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής: Ρύθμιση του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπές επίπεδο, σεβασμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους.

– Προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων: Ενίσχυση των υποχρεώσεων κοινωνικής προστασίας εκ μέρους του κράτους, με διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση μέσω προσιτών ενοικίων και επαρκών παροχών, προστασία από την ενεργειακή φτώχεια, σταθερή πρόσβαση σε ενέργεια, διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου και προστασία από τον πληθωρισμό μέσω αναπροσαρμογής των κοινωνικών παροχών και της κοινωνικής ασφάλισης.

– Κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων: Εξάλειψη των διακρίσεων στις αμοιβές και τους όρους εργασίας.

Περαιτέρω, καλείται η κυβέρνηση να αποστείλει συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να αξιολογηθούν τυχόν μέτρα συμμόρφωσής της καθώς και η αποτελεσματικότητά τους με στόχο την αδιάλειπτη λειτουργία σταθερών δομών κοινωνικού διαλόγου με ενεργή συμμετοχή της ΓΣΕΕ στη διαμόρφωση και την αξιολόγησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση χρόνου εργασίας με την εισαγωγή συστήματος ωραρίων που θα αυξάνονται και θα μειώνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Με το ισχύον σύστημα, μια επιχείρηση που λειτουργεί με αυξημένες υποχρεώσεις 8 μήνες τον χρόνο, αν χρειαστεί να προχωρήσει σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας αυξάνοντας και μειώνοντας τις ώρες απασχόλησης για κάποια χρονική περίοδο θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με το προσωπικό ή το σωματείο της επιχείρησης πριν από την εφαρμογή του μέτρου και να προβλεφθεί και ποια ακριβώς θα είναι η περίοδος της αυξομείωσης του χρόνου εργασίας. Αυτή η πρακτική συναντά προβλήματα και η διευθέτηση εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Με τη διάταξη που προωθείται θα γίνεται διευθέτηση μόνον για έναν μήνα, ενώ στην περίπτωση της εβδομαδιαίας διευθέτησης ο συμβατικός χρόνος εργασίας θα μπορεί μέσα στην εβδομάδα να αυξάνεται για κάποιες μέρες και να μειώνεται για τις επόμενες, ώστε ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας να παραμένει στις 40 ώρες.

Κατανομή ωραρίου
Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις με 40ωρο εβδομαδιαίας απασχόλησης μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι 256 ώρες από τον ετήσιο συνολικό χρόνο απασχόλησης για να προσαυξήσουν τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης μιας περιόδου του ημερολογιακού έτους, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 32 εβδομάδες (περίοδος αυξημένης απασχόλησης). Ακολούθως, για το υπόλοιπο διάστημα του ίδιου ημερολογιακού έτους (περίοδος μειωμένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος θα πρέπει να απασχολείται λιγότερες ώρες από το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριό του ή να λαμβάνει περισσότερες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) ή ανάλογη προσαύξηση των ημερών της ετήσιας άδειάς του ή συνδυασμό μειωμένων ωρών και ημερών ανάπαυσης ή ημερών αδείας.



Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή