Με μια καινοτομία ξεκίνησαν τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα. Το μάθημα της Λογοτεχνίας και η ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών βιβλίων και όχι αποσπασμάτων όπως γινόταν μέχρι σήμερα μπήκε στα σχολεία ώστε οι μαθητές να πάρουν την πρώτη «γεύση» και από τη νέα σχολική χρονιά να εφαρμοστεί κανονικά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Για το σχολικό έτος 2025-26, η Λογοτεχνία θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ενιαίου γλωσσικού προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να οργανώσουν από νωρίς τον προγραμματισμό και την αξιοποίηση του αυτοτελούς λογοτεχνικού έργου, ώστε να εξασφαλιστεί ένα ποιοτικό και αποδοτικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.
Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο προς τους εκπαιδευτικούς, ζητώντας την άμεση ένταξη του μαθήματος στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, με στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εφαρμογής του μέχρι την Παρασκευή 13 Ιουνίου. Στόχος του νέου μαθήματος είναι να καλλιεργήσει τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει τη φιλαναγνωσία ως σταθερή στάση ζωής.
Όπως τονίζεται, η ολόκληρη ανάγνωση λογοτεχνικών έργων και όχι απλά αποσπασμάτων, παρέχει στους μαθητές πολύτιμα παιδαγωγικά και πολιτισμικά οφέλη, προσφέροντας βαθύτερη κατανόηση και ενδυνάμωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων. Όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας η ανάγνωση ενός ολόκληρου έργου ενισχύει:
- Τη βαθύτερη κατανόηση της πλοκής, των χαρακτήρων και των θεμάτων
- Την ανάπτυξη της φαντασίας και της συναισθηματικής σύνδεσης με το κείμενο
- Τη διεύρυνση της γλωσσικής και πολιτισμικής επίγνωσης
- Την καλλιέργεια της αισθητικής απόλαυσης μέσω της επαφής με το αυθεντικό έργο τέχνης
Παράλληλα, επιτυγχάνεται ολιστική ανάλυση των ιδεών και διεπιστημονική σύνδεση με άλλα μαθήματα, όπως η Ιστορία, οι Τέχνες και η Γεωγραφία.
Η εφαρμογή του μαθήματος βασίζεται σε τρία διακριτά στάδια:
1. Πριν την ανάγνωση
Η πρώτη φάση στοχεύει στο να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών. Με ερωτήσεις, παιχνίδια και μικρές δραστηριότητες, οι εκπαιδευτικοί βοηθούν τα παιδιά να δημιουργήσουν γέφυρες σύνδεσης με το έργο που θα ακολουθήσει.
2. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης
Σταδιακή προσέγγιση του έργου. Συζητήσεις στην τάξη για τα νοήματα και τα συναισθήματα που προκαλεί το κείμενο. Δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και δραματοποίησης. Ενίσχυση της προσωπικής ερμηνείας και της κριτικής σκέψης.
Παράλληλα, ενθαρρύνεται η αυτοτελής ανάγνωση στο σπίτι, ώστε να ενισχυθεί η ανάγνωση ως προσωπική απόλαυση.
3. Μετά την Ανάγνωση
Στο τελικό στάδιο, οι μαθητές εκφράζουν: Τι αποκόμισαν από το έργο. Ποιες απόψεις και συναισθήματα διαμόρφωσαν. Πώς επηρεάστηκαν από τη συνολική αναγνωστική εμπειρία .Η παραγωγή προσωπικού λόγου και οι δημιουργικές εργασίες κλείνουν με ουσιαστικό τρόπο τον κύκλο του μαθήματος.
iEidiseis.gr