MY KTEO

Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

Φοροεισπράκτορες και… φειδωλοί: Πόσα χρήματα «σήκωσαν» από την αγορά για το πλεόνασμα


Ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι αυτός του φοροεισπράκτορα του Σουλτάνου. Στόχος θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη, η ευημερία, ταυτόχρονα βέβαια με την διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Η εύκολη ανάγνωση/προπαγάνδα που κάνει η κυβέρνηση για τα θηριώδη πλεονάσματα του 2024, αλλά και των προηγούμενων χρόνων, είναι ότι η οικονομία πάει καλά.

Όμως τα στοιχεία δείχνουν:
Διπλασιασμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών μέσα σε ένα έτος. Αυτό προέκυψε γιατί κανείς ελεύθερος επαγγελματίας που απασχολείται αποκλειστικά με μόνο με αυτή τη δραστηριότητα , δεν είναι δηλαδή παράλληλα και συνταξιούχος ή μισθωτός, δεν μπορεί να δηλώσει κάτω από 13.000-15.000 ευρώ το χρόνο (ανάλογα τα έτη δραστηριοποίησης). Μείον 30% στα μικρά χωριά το 2024.
Αυτό προέκυψε ετσιθελικά με τα αντικειμενικά κριτήρια.

Ανάμεσα στους ελευθέρους επαγγελματίες τα ποσοστά δημοσκοπήσεων της ΝΔ έχουν καταρρεύσει…

Οι πληρωτέοι φόροι αυξήθηκαν κατά 22% το 2024, σε σχέση με το 2023, όχι λόγω αύξησης του εισοδήματος, αλλά από την μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Τα έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) αυξήθηκαν κατά 16,3%, κυρίως λόγω ακρίβειας. Οι υψηλοί συντελεστές, εφαρμοζόμενοι επί υψηλότερων αρχικών τιμών λόγω πληθωρισμού και φέρουν αυτό το αποτέλεσμα…

Εισπράκτορες και φειδωλοί
Αλλά, ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι αυτός του φοροεισπράκτορα του Σουλτάνου. Ο οποίος, κυριολεκτικά έγδερνε τους Ρωμιούς για τον κεφαλικό και αναλογικό (στην παραγωγή, όπως η δεκάτη) φόρο και, παράλληλα, να μείνει κάτι στον ίδιο. Στόχος θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη, η ευημερία, ταυτόχρονα βέβαια με την διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

Η εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 4,8% (11,4 δισ. ευρώ) προήλθε τόσο από το σκέλος των εσόδων (εισπράξεις) όσο και από το σκέλος των δαπανών (φειδωλοί). Αύξηση εισόδων κατά 15% με ταυτόχρονη μείωση δαπανών (μεταβιβάσεις συν 2,4% εν σχέσει με το 2023 με πληθωρισμό 2,6%)!

Αυτό σημαίνει φοροξεφλούδισμα με ταυτόχρονη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Ούτε μισθό δηλαδή ούτε κοινωνικό μισθό…

Αυτό διαπιστώνεται από τις αυξημένες αγορές. Το δ’ τρίμηνο του 2024 οι αποδοχές αυξήθηκαν μόλις κατά 1,4% και οι δαπάνες των νοικοκυριών κατά 4,4%. Και προκείμενου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της ακρίβειας, μειώθηκαν οι καταθέσεις!

Επιδόματα στους… εκλογείς
Η κυβέρνηση έχει στύψει την κοινωνία προσκειμένου να πληρώσει το δημόσιο χρέος, αλλά και να δώσει έκτατα επιδόματα στους… εκλογείς.

Ακριβώς όπως κομματικά αντιμετωπίστηκε το αντίστοιχο πλεόνασμα του 2018 με τις σχετικές προεκλογικές παροχές και εξαγγελίες. Αφού και τότε είχε προηγηθεί η φοροεπίθεση. Πολιτικά, σαν να μην άλλαξε μια ημέρα…

Ωστόσο, οι λοιπές χώρες δεν (απο)πληρώνουν το (δημόσιο) χρέος, παρά το εξυπηρετούν (πληρώνοντας χρεολύσια). Και εν πάση περιπτώσει, δεν αυξάνουν το χρέος πάνω από το ΑΕΠ, ώστε σταδιακά λόγω ανάπτυξης να μειωθεί σαν ποσοστό. Το λογικό είναι το χρέος να μειώνεται γιατί αυξάνεται ο παρονομαστής, ο εθνικός πλούτος (ΑΕΠ).

Λείπουν χρήματα
-Λόγω υπερχρέωσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη (εξαίρεση από τον κανόνα) σε πρωτογενή πλεονάσματα για την πιο γοργή μείωση του χρέους. Αυτό όμως έχει ένα όριο. Δεν σημαίνει ότι όταν υποχρεούσαι σε πλεόνασμα 5 δισ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ), πρέπει να φοροστραγγίξεις την οικονομία και να βγάλεις υπερδιπλάσια πλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ (4,8% του ΑΕΠ). Παραπάνω 6,4 δισ. ευρώ…

-Το πρόβλημα με το στέγνωμα στην αγορά γίνεται εντονότερο και με την μη πληρωμή/καταβολή 3,5 δισ. ευρώ των οφειλών του δημοσίου προς τους προμηθευτές. Και αυτά τα χρήματα λείπουν από την αγορά.

-Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωτών ανέρχεται σε πάνω από 15 δισ. ευρώ και μερικώς μόνο αναπληρώνεται από τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Οι οποίες όμως σε ποσοστό 50% αφορούν την «χρυσή» visa, σε… ντουβάρια δηλαδή.

-Τα δάνεια, τα οποία θα ήταν μια λύση αναπλήρωσης του φορολογηθέντος και χαμένου στο εξωτερικό εισοδήματος (κάτι σαν έκδοση νέου χρήματος), δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι τράπεζες προτιμούν τους πελάτες… εξωτερικού αφού εκεί είναι πιο ανταγωνιστικές καθώς διαθέτουν φθηνά κεφάλαια λόγω των… μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων στο εσωτερικό. Κατά συνέπεια, οι αδρά κεφαλαιοποιημένες, με τα χρήματα των φορολογουμένων, τράπεζες υπονομεύουν με τη σειρά τους την εγχώρια ανάπτυξη.



iEidiseis.gr