MY KTEO

Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

Πώς χιλιάδες οικόπεδα έγιναν… χωράφια με νέα απόφαση


Σε ισχύ τέθηκε το νέο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο επανακαθορίζει τα όρια περισσότερων από 10.000 οικισμών σε ολόκληρη τη χώρα, επιφέροντας εκτεταμένες αλλαγές στο καθεστώς δόμησης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διατάγματος, αναγνωρίζονται τρεις ζώνες στους οικισμούς, ενώ δικαίωμα δόμησης διατηρούν αποκλειστικά τα οικόπεδα άνω των δύο στρεμμάτων που διαθέτουν πρόσωπο σε υφιστάμενο δρόμο. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις επεκτάσεις μικρών οικισμών μετά το 1983, οι οποίες χαρακτηρίζονται πλέον ως “γκρίζες” ζώνες.

Η παρέμβαση αυτή βασίζεται σε ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία έκρινε ότι οι αποφάσεις νομαρχών της δεκαετίας του 1980, μέσω των οποίων επεκτάθηκαν όρια οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, ήταν αναρμοδίως εκδοθείσες και άρα νομικά ανίσχυρες. Η εν λόγω κρίση του ΣτΕ είναι αμετάκλητη και δε δύναται να ανατραπεί.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της οριζόντιας αναθεώρησης των ορίων σε πανελλαδικό επίπεδο, χιλιάδες ιδιοκτησίες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν άρτιες και οικοδομήσιμες τίθενται εκτός ορίων, με αποτέλεσμα την απώλεια του δικαιώματος δόμησης και τη συνεπακόλουθη μείωση της οικονομικής τους αξίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται πλέον η μελλοντική διεύρυνση των ορίων οικισμών, ακόμη και αν έχει διαμορφωθεί νέα πραγματική κατάσταση.

Πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τη Διαχείριση των Συνεπειών
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που προκαλούνται σε χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει νέο ειδικό καθεστώς δόμησης. Το σχέδιο προβλέπει εφαρμογή προϋποθέσεων παρόμοιων με αυτές της εκτός σχεδίου δόμησης, με αρτιότητα μικρότερη των τεσσάρων στρεμμάτων, υπό την προϋπόθεση πρόσωψης σε κοινόχρηστο δρόμο.

Το νέο ΠΔ καλύπτει οικισμούς που είτε δεν έχουν επίσημα οριοθετηθεί, είτε απαιτείται επανεξέταση των υφιστάμενων ορίων λόγω αναρμοδιότητας των αρχικών οριοθετήσεων. Εξαιρούνται από την εφαρμογή οι οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων, όσοι δημιουργήθηκαν μετά το 1983, καθώς και οικισμοί εντός Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Προστατευόμενες περιοχές και μεταβατικές διατάξεις
Το Διάταγμα προβλέπει, επίσης, 15 κατηγορίες εξαιρέσεων που σχετίζονται με προστατευόμενες γεωργικές εκτάσεις, εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας και περιοχές γεωλογικά ακατάλληλες για δόμηση. Περιλαμβάνει ακόμη μεταβατικές διατάξεις για τις οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εγκριθεί.

Ζωνοποίηση των Οικισμών
Το νέο πλαίσιο ορίζει τρεις βασικές ζώνες εντός των οικισμών:

Α’ Ζώνη: Το ιστορικό συνεκτικό τμήμα προ του 1923.

Β’ Ζώνη: Οι συνεκτικές περιοχές που διαμορφώθηκαν μεταξύ 1923 και 1983.

Β1’ Ζώνη: Οι διάσπαρτες δομημένες περιοχές της ίδιας περιόδου. Η Γ’ Ζώνη, που αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο, τελικώς αφαιρέθηκε κατόπιν απόφασης του ΣτΕ.

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα επιχειρεί να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στον καθορισμό των ορίων μικρών οικισμών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες προκλήσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κυβέρνηση αναζητά ισορροπίες ώστε να περιορίσει την κοινωνική και οικονομική ζημία, μέσω θεσμοθέτησης νέων ειδικών ρυθμίσεων δόμησης.



πηγή: news.b2green