MY KTEO

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Τάσος Βελισσαρίου στις εκδηλώσεις του 5ου Πρότυπου Γυμνασίου Χαλκίδας


Ένα σπουδαίο πολιτιστικό και παιδαγωγικό εγχείρημα ανέλαβε το 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας, τιμώντας την ιστορία, την επιστήμη και τον πολιτισμό μέσα από τη δράση «Από το Μουσείο στο Σχολείο: Η Χαμένη Εφηβεία της Μύρτιδος». Το αφιέρωμα στη Μύρτιδα – το κορίτσι από την αρχαία Αθήνα που «επέστρεψε» στον σύγχρονο κόσμο μέσω της επιστημονικής ανάπλασης του προσώπου της – αποτέλεσε αφετηρία ουσιαστικού προβληματισμού και εκπαιδευτικής καινοτομίας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Τάσος Βελισσαρίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, παρακολούθησε την Τρίτη 13 Μαΐου την κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή Ορθοδοντικής του ΕΚΠΑ, κ. Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη. Η ομιλία με τίτλο «Η δεξίωση της Μύρτιδος στον επάνω κόσμο» ανέδειξε τη μεθοδολογία και τη διαδικασία ανάπλασης του προσώπου της Μύρτιδος, ενώ ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις και ερωτήσεις των μαθητών από τα Γυμνάσια της περιοχής, οι οποίοι παρακολούθησαν την εκδήλωση δια ζώσης.

Ο κ. Βελισσαρίου επισκέφθηκε στη συνέχεια, την Πέμπτη 15 Μαΐου, το 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας, όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή κ. Κατσάνο, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια για την άρτια διοργάνωση και τη βαθιά παιδαγωγική διάσταση της πρωτοβουλίας. Σημείωσε ότι η προσέγγιση του σχολείου αναδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας και της δημιουργικότητας στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατά την επίσκεψή του, ξεναγήθηκε στην έκθεση που φιλοξενείται στον χώρο του σχολείου και φέρει τη σφραγίδα των ίδιων των μαθητών, οι οποίοι παρουσίασαν με ωριμότητα τα αποτελέσματα της συλλογικής τους εργασίας. Όπως τόνισε ο κ. Βελισσαρίου, πρόκειται για μια «έκθεση-έμπνευση», που αποτυπώνει τον ενεργό ρόλο της σχολικής κοινότητας στη διαμόρφωση μιας εκπαίδευσης με περιεχόμενο, φαντασία και αξίες.

«Η Μύρτις δεν είναι απλώς ένα αρχαιολογικό εύρημα», σημείωσε. «Είναι ένα σύμβολο, μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, που μέσα από τέτοιες δράσεις αποκτά φωνή μνήμης, τέχνης και ουσιαστικού διαλόγου».