Μεγάλη αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία από τις δηλωθείσες υπερωρίες που καταγράφηκαν στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους, παράλληλα με τη συνεχή αύξηση των εργατοωρών που δηλώθηκαν σε άλλους τομείς.
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει διαφάνεια!», ανέφερε σχετικά σε ανάρτησή της η υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δίνοντας στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία.
Συγκεκριμένα καταγράφηκε αύξηση 637% αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες στον τουρισμό και 55% στην εστίαση κι ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά καταγεγραμμένες υπερωρίες στον τουρισμό τον Μάρτιο ανήλθαν σε 9.453 ώρες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς έφτασαν μόλις τις 1.281.
Πολύ ικανοποιητική και η εικόνα στην εστίαση, όπου οι δηλωθείσες υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 13.741 (55,2%), φτάνοντας τις 38.638 ώρες, έναντι 24.896 ωρών τον περσινό Μάρτιο.
Τα στελέχη του υπουργείου βλέπουν θετικά τα αποτελέσματα καθώς θεωρούν ότι ο τουρισμός και η εστίαση αποτελούν κρίσιμο τεστ για τη συμμόρφωση της αγοράς με όσα προβλέπει η ψηφιακής κάρτας εργασίας
Αύξηση καταγράφεται και σε άλλους κλάδους συγκριτικά με πέρυσι, 97% στο λιανεμπόριο, 81% στη βιομηχανία.
«Άλμα» των δηλωθέντων υπερωριών και στη βιομηχανία
Ικανοποίηση προκαλούν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους υπόλοιπους τομείς όπου έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο.
Στη βιομηχανία, τον κλάδο όπου καταγράφονται οι περισσότερες υπερωρίες, η αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2025 και της αντίστοιχης περιόδου του 2024 ξεπέρασε τις 307.000 ώρες, που ισοδυναμεί με «άλμα» 81%.
Στο λιανεμπόριο η μεταβολή ήταν +63.793 ώρες, ήτοι αύξηση 97,2% μέσα σε έναν χρόνο. Στα σούπερ μάρκετ παρατηρήθηκε αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών κατά 20,1%, στις ΔΕΚΟ κατά 17,4% και στις εταιρείες security κατά 15,6%.
Newsbomb.gr