Η ΔΕΥΑΧ έχει καταγράψει τα χρόνια προβλήματα που παρατηρούνται στα δίκτυα ύδρευσης και που ταλαιπωρούν τους πολίτες στις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες ακόμα και πριν το 2014, όταν και συστάθηκε ο Καλλικραττικός Δήμος Χαλκιδέων. Βάση αυτών και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα, η Επιχείρηση έχει ιεραρχήσει τις ανάγκες και σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Ιωάννα Δαριβέρη, έχουν δρομολογηθεί έργα που θα δώσουν λύσεις.
Μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης στον Ζέφυρο Νέας Αρτάκης. Πιο συγκεκριμένα για το έργο αυτό έχει διενεργηθεί μελέτη για την αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους του αγωγού, έχει δημοπρατηθεί, έχει βρεθεί ανάδοχος και τις επόμενες μέρες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 6 μηνών από την έναρξη των εργασιών. Να σημειωθεί ότι το έργο θα υλοποιηθεί με ιδίους πόρους της Επιχείρησης και έχει ήδη περάσει από το συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ.
Επίσης, σύμφωνα με την κ. Δαριβέρη ήδη εκπονείται από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΧ μια προμελέτη για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης των περιοχών Βουδούρη, Φανερωμένης και Ζέφυρου Νέας Αρτάκης, ενδεικτικού προϋπολογισμού 200χιλ ευρώ, ενώ αναμένεται η δημοσίευση του προγράμματος LEADER της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου η ΔΕΥΑΧ θα υποβάλλει πρόταση ένταξης του έργου.
Φεύγοντας από τη Νέα Αρτάκη και πηγαίνοντας στη Δροσιά, η ΔΕΥΑΧ έχει προγραμματίσει την υλοποίηση ακόμα ενός έργου, την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης Φ225, που ξεκινάει από την περιοχή Κουντερέζα-Δεξαμενή Δροσιάς και περνάει από τον περιφερειακό. Μέσω αυτού του αγωγού εξυπηρετούνται πάνω από 5.000 παροχές, αφού τροφοδοτείται περίπου το 90% του οικισμού της Δροσιάς, αλλά και οι παραλιακές περιοχές Αγίου Μηνά, Βαλοπούλας και Μπουρνώντα.
Τα προβλήματα στον αγωγό αυτό έχουν ξεκινήσει από την αρχή της κατασκευής του, πριν 40 περίπου χρόνια και από τότε κάθε χρόνο παρατηρούνται 4 με 5 ζημιές, με απώλεια ύδατος και καταστροφή οδοστρώματος.
Εδώ να σημειωθεί ότι για το έργο αυτό έχει συνταχθεί σχετική μελέτη και υποβλήθηκε πρόταση το 2021 στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά δεν επιλέχθηκε. Τώρα, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, στις άμεσες προτεραιότητες της Διοίκησης είναι το έργο, προϋπολογισμού 250χιλ. ευρώ, να ενταχθεί στο πρόγραμμα LEADER της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ή σε κάποιο άλλο. Αν όχι τότε το έργο πιθανά να εκτελεστεί με ιδίους πόρους της Επιχείρησης. Μάλιστα, στο έργο θα συμπεριλαμβάνεται και η ασφαλτόστρωση του περιφερειακού δρόμου, όπως γίνεται πάντα σε έργα της ΔΕΥΑΧ.