Ο νέος νόμος αλλάζει το καθεστώς για τη στάθμευση αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων σε δημόσιο χώρο επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα. Πού επιτρέπονται και πού όχι τα τροχόσπιτα.
Ανατροπές στα τροχόσπιτα έφερε ο νέος νόμος τον Ιανουάριο, που αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 27 ορίζει ότι απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η δωρεάν φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες, με την επιφύλαξη του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57).
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση απαγορεύεται πλέον η στάθμευση ακόμα και σε δημόσια ή δημοτικά πάρκινγκ ή θέσεις στάθμευσης σε δημόσιο δρόμο. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι υψηλά καθώς κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες και πρόστιμο 300 ευρώ ανά άτομο, το οποίο ενώπιον των δικαστικών αρχών μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 3.000 ευρώ.
Επίσης απαγορεύεται η φιλοξενία περισσότερων του ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου σε ιδιωτικό οικόπεδο, με το πρόστιμο και στις δύο περιπτώσεις να ανέρχεται και πάλι στα 300 ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις δομές – όπως τα κάμπινγκ – που έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας αυτοκινούμενων ή τροχόσπιτων.
Τι λέει το υπουργείο Τουρισμού
Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Τουρισμού σε συνέχεια δημοσιευμάτων για νόμο 5170/2025 για τα τροχόσπιτα/τροχοκινούμενα. Όπως σημειώνεται, με την επίμαχη διάταξη νομοθετήθηκε το αυτονόητο.
Συγκεκριμένα, αυτό που ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, οι οποίες προστατεύουν, ως αυτονόητα, τα δημόσια αγαθά της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν ρητώς την καταχρηστική χρήση δημόσιου χώρου εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
«Προστατεύουμε δηλαδή το δημόσιο συμφέρον και θωρακίζουμε τη νομιμότητα!» επισημαίνεται.
Επίσης, οι πολίτες/επισκέπτες με τροχόσπιτο μπορούν να σταθμεύουν σε οργανωμένα camping, σε επιχειρήσεις δηλαδή που λειτουργούν νόμιμα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας των επισκεπτών και γενικότερα τις νόμιμες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θέτοντας έτσι ένα τέλος στην καταχρηστική κατάληψη δασών, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα χώρων κοινής χρήσης, από τροχόσπιτα και τροχοκινούμενα οχήματα.
Σημειώνεται ότι η σχετική διάταξη έρχεται ουσιαστικά να εφαρμοστεί σε πλήρη εναρμόνιση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 10 ν. 392/1976 και του άρθρου 7 ν. 4276/2014 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.
Περαιτέρω, στη διάταξη, ρητά γίνεται μνεία ότι, η στάθμευση επιτρέπεται και κατά τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΟΚ, ήδη νομοθετημένου από το 1999, που διατηρείται σε ισχύ και αναφέρει «…Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες...».
Τέλος, προβλέπεται ρητά να επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση ενός τροχόσπιτου (φιλοξενία), ενώ για περαιτέρω χρήση χώρου απαιτείται η δημιουργία επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτόν τίθεται φραγμός στην παράνομη δραστηριότητα επιχείρησης σε βάρος των νόμιμων και με προδιαγραφές αδειοδοτημένων camping.
Πώς αποκαλύφθηκαν οι αλλαγές
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την αστυνομία στους ιδιοκτήτες των τροχόσπιτων που είχαν σταθμεύσει στην Ακράτα έγινε αφορμή για να «αποκαλυφθεί» νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και περιορίζει ακόμη και τη στάθμευση αυτοκινούμενων σε δημοτικά πάρκινγκ και σε κοινόχρηστους χώρους ή και σε ιδιωτικές εκτάσεις.
Στα τέλη Απριλίου η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Μετά την γνωστοποίηση του χτεσινού γεγονότος στην Κάτω Ακράτα, όπου η Αστυνομία έγραψε για παράβαση με πρόστιμο τρία μέλη μας, με βάση το Ν. 5170/2025, αρθρ. 27, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 25 δηλαδή (!), (νύχτα άραγε και δεν το έμαθε κανείς, ούτε οι … «αμεσότερα» ενδιαφερόμενοι;! ούτε ο εκεί Δήμος να ενημερώσει με σχετικές πινακίδες τους πολίτες;), το Δ.Σ. άμεσα κινητοποιήθηκε (επικοινωνήσαμε με τον Νομικό μας Σύμβουλο και με την Αστυνομία της Κάτω Ακράτας, η οποία, πιστεύουμε, ότι θα επανεξετάσει το θέμα), συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα και αποφασίστηκαν τα εξής:
1)Σε συνεργασία με τον Νομικό μας Σύμβουλο, να συνταχθεί επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς (Τουρισμού και Μεταφορών) ζητώνταςπεραιτέρω διευκρινήσεις του επίμαχου άρθρου 27.
2)Με κάθε τρόπο-μέσον(!) να φτάσει η διαμαρτυρία μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
3) Με βάση τις απαντήσεις από τα παραπάνω, αν χρειαστεί, να συγκληθεί ‘Εκτακτη Γενική Συνέλευση μονοθεματική, με μοναδικό, δηλαδή, θέμα λεπτομερέστερη ενημέρωση σχετικά με την αχαρακτήριστη –αψυχολόγητη- καταστροφική για τον κλάδο μας και όχι μόνο, ψήφιση του εν λόγω Νόμου και βεβαίως να πάρουμε αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες-δράσεις».
Ο νόμος 5170 του 2025 στο άρθρο 27 παράγραφο 18 με ισχύ την 20/1/2025 λέει τα παρακάτω.
18. Απαγορεύονται η εγκατάσταση σκηνών και η στάθμευση ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η δωρεάν φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες, με την επιφύλαξη του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57). Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου του κατωτέρω εδαφίου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Διαδικασία τηρείται η οριζόμενη από τα άρθρα 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάκριση και εκδίκαση των επ’ αυτοφώρω πλημμελημάτων. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κ.Ο.Κ.. Σε ελέγχους από μεικτά συνεργεία την ποινή του προστίμου επιβάλλει το αστυνομικό όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο. Κατά τη στάθμευση των ανωτέρω οχημάτων, όπου επιτρέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν επιτρέπεται η κατάληψη επιπλέον του οχήματος χώρου.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 27 Νόμος 5170/2025 με ισχύ την 20/01/2025
dnews.gr