MY KTEO

Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

Το Θέατρο Χαλκίδας διοργανώνει Εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας


Το Θέατρο Χαλκίδας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων στις 18 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, διοργανώνει μια εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας. Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη και ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο Θήβας, βόλτα στην κοιλάδα των μουσών και στους καταρράκτες της Πέτρας και τέλος επίσκεψη και ξενάγηση στην πόλη της Λιβαδειάς.

Η εκδρομή έχει επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και το κόστος της είναι 20 ευρώ το άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν στα τηλέφωνα: 6972162440 ή 6907440214 ή μέσω μηνύματος στο messenger του Θεάτρου Χαλκίδας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής είναι το εξής:

8:00π.μ.:  Αναχώρηση από την Χαλκίδα, σημείο συγκέντρωσης στο πάρκο του Βούρκου.

9:00π.μ. έως 12:00μ.μ.: Άφιξη και ξενάγηση στο μουσείο της Θήβας από τον εικαστικό Κων/νο Αγγέλου. Μετά το τέλος της ξενάγησης ακολουθεί ελεύθερη ώρα για καφέ.

12:00μ.μ.: Επιβίβαση στο πούλμαν και άμεση αναχώρηση για τους καταρράκτες της Πέτρας μέσα από την κοιλάδα των μουσών.

12:45μ.μ.: Άφιξη και περιήγηση στους καταρράκτες της Πέτρας.

13:30μ.μ: Επιβίβαση στο πούλμαν και άμεση αναχώρηση για την πόλη της Λιβαδειάς.

14:10μ.μ:  Άφιξη στην Λιβαδειά. Ξενάγηση από τον γλύπτη Γουργιώτη Σπύρο και την Κατερίνα Γιαμά στην πόλη. Έπειτα από την ξενάγηση ακολουθεί ελεύθερη ώρα για φαγητό, καφέ, περιήγηση.

18:30μ.μ.: Συγκέντρωση και επιβίβαση  στο πούλμαν και άμεση αναχώρηση για Χαλκίδα

19:45 μ.μ.: Άφιξη στην Χαλκίδα

Πληροφορίες για τα μέρη της επίσκεψης και την ξενάγηση:

Το αρχαιολογικό μουσείο Θήβας είναι ένας θησαυρός ιστορίας και πολιτισμού που μας ταξιδεύει στη λαμπρή κληρονομιά της αρχαίας Θήβας! Περιλαμβάνει εκθέματα ξεκινώντας από την προϊστορική εποχή και ακολουθεί όλη την ιστορική εξέλιξη της Θήβας καταλήγοντας στα νεότερα χρόνια. Το μουσείο καταλήγει στον Μεσαιωνικό πύργο και λειτουργεί ως ενιαίος μουσειακός χώρος.

 

 Η ξενάγηση θα γίνει από τον αξιόλογο Αγγέλου Κωνσταντίνο. Ο Κωνσταντίνος Αγγέλου είναι γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης, γνωστός για τις πρωτοποριακές του εγκαταστάσεις που συνδυάζουν φως, ψηφιακές τεχνολογίες και παραδοσιακές τεχνικές. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, αναπτύσσοντας ένα ιδιαίτερο στυλ που τον διακρίνει στον χώρο της σύγχρονης τέχνης. Ο Κωνσταντίνος Αγγέλου έχει κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις και είναι καθηγητής εικαστικών τεχνών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει σημαντική δράση στον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χώρο της Θήβας. Μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα έργα του είναι: Επιλογή για την πραγματοποίηση της εικαστικής ψηφιακής εγκατάστασης με τον τίτλο «μουσικά» στον σταθμό του τρένου στον ΗΣΑΠ στα Κάτω Πατήσια στην Αθήνα.(2004) Έπαινος για την καλλιτεχνική ψηφιακή του εγκατάσταση με οπτικές ίνες στον σταθμό του μετρό στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας (2004) «Μιορίτα, Μελουσίνα και η Σφίγγα»: Διεθνές τηλεπικοινωνιακό project που συνέδεε τις πολιτιστικές πρωτεύουσες Sibiu και Luxemburg με την Ελλάδα (2007). «Σφίγγα»: Γιγάντιο ολιστικό έργο παρέμβασης στον ιστό της πόλης της Θήβας, με εφήμερο γλυπτό στην είσοδο της αρχαίας πόλης (2015). «Φάρμακον»: Εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας με ψηφιακά μέσα (2016).

Στην συνέχεια ακολουθούν οι καταρράκτες της Πέτρας διαμέσου της κοιλάδας των Μουσών. Οι καταρράκτες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πόλη της Λιβαδειάς, λίγο μετά την Αλίαρτο. Έχουν ύψος μεγαλύτερο από 25 μέτρα και δημιουργούν ένα τοπίο μαγευτικό. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα καταρρακτών αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν μεγάλο καταρράκτη, τα ορμητικά νερά του οποίου πέφτουν στον Ελικώνα και δημιουργούν πολλούς ακόμα, άλλους μικρούς και άλλους μεγαλύτερους. Πλατάνια, μικρές γέφυρες, βρύσες και ξύλινα κιόσκια συμπληρώνουν το φιλόξενο σκηνικό.

Τελευταία στάση μας είναι η πόλη της Λιβαδειάς. Στη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Λιβαδειά, πόλη που χτίστηκε από τον βασιλιά Λέβαδο, θα ξεναγηθούμε στο κέντρο της πόλης με τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ και τα πλακόστρωτους δρόμους, την περιοχή των παλιών βυρσοδεψίων που λέγεται Ταμπάχνα και φιλοξενεί γραφικά, μικρά μαγαζιά για φαγητό και θα συνεχίσουμε διασχίζοντας τον παλιό, εμπορικό δρόμο για να καταλήξουμε στις ονομαστές Πηγές της Κρύας.

Φτάνοντας εκεί, μπορούμε να απολαύσουμε το όμορφο, φυσικό περιβάλλον από αιωνόβια πλατάνια, το Καταλανικό φρούριο που υψώνεται δεξιά πάνω από το ποτάμι, το φαράγγι της και τον μύθο του Τροφώνιου Μαντείου που εικάζεται ότι βρίσκεται στον λόφο της Κρύας

Η διαδρομή, φτάνοντας στον πεζόδρομο της Κρύας είναι απολαυστική και προσφέρεται για ξεκούραση, χαλάρωση και πεζοπορία προς το Θέατρο της Κρύας που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι, με φοβερή ακουστική.

Εχουν διοργανωθεί πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις εδώ, φεστιβάλ, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

"Επίσης θα συναντήσουμε τον γλύπτη – συγγραφέα Σπύρο Γουργιώτη που θα μας ξεναγήσει δίπλα στο ποτάμι και θα μας μιλήσει για τα γλυπτά του «Έρκυνα» και «Δανάη» που έχει φιλοτεχνήσει και κοσμούν το χώρο της Κρύα στην Λιβαδειά, μέσα και δίπλα στον ποταμό Έρκυνα. Ο Σπύρος Γουργιώτης από αγάπη για τις τέχνες ασχολήθηκε με το σχέδιο, την γελοιογραφία και τη γλυπτική. Παίρνοντας μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία κλήθηκε ως κριτής σε διαγωνισμό. Ενα από τα έργα του είναι η Ερκυνα με την Χήνα της, έργο έξι μηνών που δωρίθηκε στον Δήμο. Αλλο έργο του είναι η προτομή του ζωγράφου Θ.Λαζαρή από πέτρα του βουνού Ελικώνα και η Δανάη στην όχθη της Έρκυνας. Άλλα έργα του: Πολύμνια, Το Σκάκι, Η Κούπα της Ερκυνας, Τροφώνιος, ο Δούρειος Ιππος, το Παιδί, και πολλά άλλα. Εχει συγγράψει βιβλία και συνεχίζει να διαδραματίζει σήμερα έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική πορεία της Λιβαδειάς.

Κατά την παραμονή μας στη Λιβαδειά θα μιλήσουμε και με την Λειβαδίτισσα συγγραφέα Κατερίνα Γιαμά που θα μας μεταφέρει μνήμες και εικόνες από την ζωή της τα πρώτα είκοσι πέντε χρόνια , οπότε και μετακόμισε και έμεινε μέχρι σήμερα στη Χαλκίδα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.