MY KTEO

Τετάρτη 7 Μαΐου 2025

Το στοίχημα «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια


Σε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα της αποκατάστασης της ομαλότητας στο χώρο των πανεπιστημίων – Πώς θα διαμορφωθούν οι κυρώσεις για τους βανδαλισμούς και ποιοι θα πληρώνουν τα σπασμένα;

Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα στο σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αλλάξουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να κλιμακωθούν πειθαρχικές και αστικές ποινές τόσο στους παρανομούντες φοιτητές, όσο και στις διοικήσεις των πανεπιστημίων.

Η αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι ένα στοίχημα που αφορά το κοινό που στηρίζει παραδοσιακά τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και την εκλογική βάση του λεγόμενου Κέντρου που εν επιθυμεί έκτροπα «επαναστατικής γυμναστικής».

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι για την καταπολέμηση της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια έχουν γίνει πολλά. Πλέον δεν υπάρχουν ενεργές καταλήψεις, καθώς όλοι οι χώροι που τελούσαν υπό κατάληψη έχουν εκκενωθεί από το 2019 έως σήμερα. Τα περισσότερα δημόσια πανεπιστήμια λειτουργούν κανονικά, προσφέροντας άσυλο ιδεών, χωρίς να λειτουργούν ως καταφύγια παραβατικών. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου κάποιοι επιμένουν και εκεί θα χρειαστεί και η συμμετοχή των πανεπιστημιακών αρχών», λένε κυβερνητικές πηγές βάζοντας το κάδρο των ευθυνών και το καθηγητικό κατεστημένο. «Από τη στιγμή που υπάρχει το αυτοδιοίκητο οι πρυτανείες πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να υπάρχουν κάμερες, μαγνητικές πύλες, κάρτες ελεγχόμενης εισόδου, ώστε η είσοδος στα πανεπιστημιακά ιδρύματα να γίνεται επώνυμα και να μην μπαίνουν άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο», υπογραμμίζουν γαλάζια στελέχη και προσθέτουν ότι η λέξη-κλειδί είναι «οι συνέπειες». Στο πρώτο επίπεδο, σπουδαστές δημόσιων πανεπιστημίων που διαπράττουν συγκεκριμένα αδικήματα, όπως βίαιες επιθέσεις εναντίον συμφοιτητών τους ή πολιτών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ή τη σωματική τους ακεραιότητα, ή καταστρέφουν δημόσια περιουσία, θα αντιμετωπίζουν συνέπειες ως προς τη θέση τους στο πανεπιστήμιο: αναστολή φοιτητικής ιδιότητας σε πρώτη φάση και, εφόσον υπάρξει οριστική καταδίκη, οριστική διαγραφή από τα μητρώα φοιτητών. Στην τελική κρίση θα λαμβάνεται υπόψη η βαρύτητα των αδικημάτων.

Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν αστικές συνέπειες. Όποιος καταστρέφει τη περιουσία ενός δημόσιου πανεπιστημίου θα πρέπει να λαμβάνει και τον λογαριασμό. Οι φοιτητές είναι, άλλωστε, ενήλικες, με ΑΦΜ, και είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. «Τα σπασμένα λοιπόν θα πληρώνονται».

Και, φυσικά, υπάρχουν τέλος και οι ποινικές συνέπειες. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως βάζουν στο κάδρο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Πρέπει, όμως, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν ότι υπάρχει νόμιμη κατάληψη, ότι οι καταληψίες είναι παιδιά τα οποία ενδεχομένως και να επαναστατούν».

Αποβολές και μέτρο κοινωνικής εργασίας στα σχολεία
Από την κυβέρνηση δίνουν σαφείς εξηγήσεις και για τις κυρώσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση διευκρινίζοντας ότι το μέτρο της κοινωνικής εργασίας, που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, έρχεται επικουρικά ώστε να συμπληρώσει το μέτρο της αποβολής.

Η αποβολή δεν είναι μία εκδικητική πρακτική. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο που δείχνει τη σημασία της τήρησης των κανόνων στο εκπαιδευτικό σύστημα και στη σχολική κοινότητα. Δεν υπάρχει σχέδιο κατάργησης ή αναθεώρησής του.

Έχει παρατηρηθεί όμως ότι σε κάποιες περιπτώσεις παιδιά που αποβάλλονται απλά πηγαίνουν στο σπίτι τους και περνούν τον χρόνο τους μπροστά σε μία οθόνη, κινητού, υπολογιστή ή τάμπλετ. Η κοινωνική εργασία στο σχολείο έρχεται επικουρικά σε αυτό το πλαίσιο, εξηγούν κυβερνητικές πηγές.



Newsbomb.gr