MY KTEO

Παρασκευή 2 Μαΐου 2025

Σε έξι περιφέρειες της χώρας θα παράγεται ρεύμα από τα σκουπίδια - Που θα είναι στην Στερεά


 Το «κεφάλαιο» της ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών ανοίγει και στην Ελλάδα, με το σχέδιο να προβλέπει τη χωροθέτηση έξι μονάδων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελικό draft του στρατηγικού πλάνου που παρουσιάστηκε χθες σε κλειστή ημερίδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οι μονάδες θα είναι συνολικής δυναμικότητας 1.186.000 τόνων και θα παράγουν 1.030 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως, ενέργεια που αντιστοιχεί στο 2% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος της χώρας, με το 57,5% αυτής να λογίζεται ως ανανεώσιμη ενέργεια, λόγω της βιοαποδομήσιμης σύστασης των αποβλήτων.

 Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι μελετητές κ.κ. Χρήστος Τσομπανίδης και Γιώργος Ηλιόπουλος της κοινοπραξίας Energoplan και EPTA που είχαν αναλάβει τη μελέτη για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, οι επικρατέστερες θέσεις για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών σκουπιδιών (Waste-to-Energy / WtE) είναι:

 στη Βοιωτία (186.000 τόνοι/έτος) για τις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας (Θήβα, Χαλκίδα, Φωκίδα, Λαμία) και ορισμένων περιοχών της Αττικής. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Metlen για χωροθέτηση της μονάδας εντός των εγκαταστάσεών της στην περιοχή.

  στη Ροδόπη (δυναμικότητας 62.000 τόνοι/έτος) που θα εξυπηρετεί την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (Βόρειος Έβρος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ξάνθη, Σαμοθράκη). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ η περιοχή της Ξάνθης θεωρείται για την ώρα ως επικρατέστερη για την υποδοχή της μονάδας.

 στην Κοζάνη (288.000 τόνοι/έτος) για τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία) και μέρος των Ιονίων νήσων (την Κέρκυρα). Η ΔΕΗ έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της για την κατασκευή της στις εκτάσεις της στην Πτολεμαΐδα.

 σε Αρκαδία, Ηλεία ή Αχαϊα (154.000 τόνοι/έτος) θα εξυπηρετεί περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αγρίνιο, Ναύπακτος, Δυτική Αχαΐα, Ηλεία), της Πελοποννήσου (Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία) και μέρους των νησιών του Ιονίου (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο). Πιθανή εγκατάσταση παραμένουν τα πρώην λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ.


 στην Αττική (356.000 τόνοι/έτος) για τις περιοχές της Αττικής, των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) και ορισμένων του Νοτίου Αιγαίου (π.χ. Σύρος, Άνδρος, Κως, Κάλυμνος, Μήλος, Τήνος κλπ.).

 στο Ηράκλειο (140.000 τόνοι/έτος) για την Κρήτη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Σαντορίνη, Ρόδο και Κάρπαθο).

πηγη