MY KTEO

Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

Ξενοδοχεία εναντίον… Δήμων στο κυνήγι υπαλλήλων


Οι μισθωτοί αποφεύγουν την εργασία στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς εντοπίζονται περισσότερες από 80.000 κενές θέσεις εργασίας.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Δουλειά κοντά στο (πατρικό) σπίτι, ακόμη και με εργασία τα Σαββατοκύριακα προτιμούν οι Έλληνες.

Σύμφωνα με τη Eurostat, 1 στους 3 μισθωτούς εργάζεται και το Σαββατοκύριακο, ενώ με βάση έρευνα της ΓΣΕΕ το 50% των μισθωτών εργάζεται παραπάνω από 40 ώρες την εβδομάδα. Οι δε μισοί εξ αυτών που εργάζονται πέραν του 8ώρου (25% στο σύνολο των εργαζομένων), δεν πληρώνεται για τις επιπλέον υπερωρίες.

Ίσως τα ευρήματα να θεωρούνται αναμενόμενα, με δεδομένο ότι ο τουριστικός προσανατολισμός της οικονομίας μας απαιτεί απασχόληση στη διάρκεια των αργιών (όταν αυξάνονται οι επισκέπτες). Συν το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις την Ελλάδα όπου αυτοαπασχολούνται και οι ιδιοκτήτες (εργαζόμενοι σε ποσοστό 72% κατά τα Σαββατοκύριακα).

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι μισθωτοί αποφεύγουν την εργασία στους τουριστικούς προορισμούς, όπως δείχνουν τα φετινά στοιχεία καθώς εντοπίζονται περισσότερες από 80.000 κενές θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού Γιώργο Χότζογλου, είναι οι συνθήκες διαμονής και εργασίας και λιγότερο οι αμοιβές, που αποτρέπουν πολλούς εργαζόμενους να κατευθυνθούν και πάλι προς τις ακτές και τα νησιά μας…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ προβλέπεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να επαναπροσλάβουν τους υπαλλήλους της προηγούμενης σεζόν, μετά την χειμερινή ανάπαυλα, περισσότεροι από το 10% όσων είχαν αυτό το δικαίωμα φέτος, δεν κατέθεσαν νέα αίτηση. Προφανώς προτίμησαν άλλες δραστηριότητες..

Έτσι τα ξενοδοχεία και οι παραθαλάσσιες ταβέρνες πάσχουν φέτος από Σεφ, μάγειρες, ρεσεψιονίστ. Ειδικότητες για τις οποίες είναι δύσκολη η μετάκληση από άλλες χώρες που παραδοσιακά εφοδιάζουν την ελληνική αγορά εργασίας. Κυρίως σε εργάτες γης όμως, όπως από την Αίγυπτο, το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές, αν και στο τελευταία δεν άρχουμε καν πρέσβη στην πρωτεύουσα Ντάκα και οι διπλωματικές επαφές γίνονται μέσω Ινδίας με την οποία το Μπαγκλαντές έχει εχθρικές σχέσεις…

Παράλληλα με τις συνθήκης εργασίας και διαμονής πολλοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τον τουρισμό και λόγω συρρίκνωσης της περιόδου επιδότησης της (χειμερινής) ανεργίας από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στους 3 ή 3,5 μήνες.

Κατά συνέπεια η παράταση της τουριστικής σεζόν είναι όρος για την εξεύρεση των κατάλληλων ειδικοτήτων λειτουργίας ενός τουριστικού συγκροτήματος…

Όσοι εργαζόμενοι στον Τουρισμό μείνουν πίσω, κοντά στις οικογένειές τους, συνήθως απασχολούνται στο ντελίβερι, αποστολή φαγητού ακόμη και ψώνιων από τα μπακάλικα, που γνωρίζει πρωτοφανή άνθιση στην χώρα.

«Ανταγωνισμό» δέχονται τα ξενοδοχεία και από τους… Δήμους, οι οποίοι μέσω διετών προγραμμάτων, αλλά και σε μόνιμες θέσεις, έχουν απορροφήσει πολλούς πρώην εργαζόμενους σεζόν στον Τουρισμό, κυρίως στην καθαριότητα, το πράσινο κ.λπ.

Πάντως, μόνιμη πληγή του Τουρισμού φύονται να αποτελεί η φυγή εκατοντάδων ξένων εργατών στην διάρκεια της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Κάτι που έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της παραγωγής (αγρεργάτες, οικοδόμους, ηλεκτροσυγκολλητές κ.α.)



iEidiseis.gr