MY KTEO

Τρίτη 6 Μαΐου 2025

Χαλκίδα: Τι είπαν Μπαράκος, Ψαθάς και Ραβιόλος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΒΙΝΤΕΟ)


Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας -διήρκησε κάτι λιγότερο από 11 ώρες- που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, παρουσία βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων του Νομού, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο για θέματα ενδιαφέροντος της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Οι δήμαρχοι Κύμης-Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος, Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς και Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος ήταν εκεί και με τις παρεμβάσεις τους κατέστησαν σαφές ποια προβλήματα απασχολούν τους δήμους τους και τι επιδιώκει ο καθένας για τον Δήμο του.

Σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο του, αλλά και όμορους δήμους ή και όλο το Νομό, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος.

Για το Φράγμα των Μανικίων είπε: «Με συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας καταφέραμε να ωριμάσουμε με πολύ κόπο τις μελέτες. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς δεν ήταν σαφές τι υπήρχε ως μελέτη και αυτές που βρέθηκαν ήταν πολύ παλιές. Έγινε και η περιβαλλοντική αδειοδότηση του συνόλου του έργου και τώρα σε μια προσπάθεια σε άλλο επίπεδό για να μπορέσομε να εντάξουμε το έργο στο Ταμείο Απανθρακοποίησης, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Όμως αν είναι όλη αυτή η προσπάθεια να οδηγήσει στην κατασκευή ενός φράγματος, το οποίο θα εγκλωβίζει το νερό μέσα στη λεκάνη και δεν θα πηγαίνει πουθενά, αυτή θα είναι μια τραγική εξέλιξη, που δεν μπορούμε να τη δεχτούμε. Όσο και αν λέγεται ότι το ποσό ολοκλήρωσης ου έργου μαζί με τα δίκτυα είναι μεγάλο, πρέπει να πούμε το εξής: Το φράγμα αυτό θα υδροδοτήσει 50χιλ.ανθρώπους σε μόνιμο πληθυσμό, που το καλοκαίρι τουλάχιστον τριπλασιάζεται» είπε ο δήμαρχος και επεσήμανε το μεγάλο κόστος ενέργειας που επωμίζονται οι δήμου Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας όσο δεν λειτουργεί το φράγμα. «Μιλάμε για ένα έργο που δεν ξεκινάει από το μηδέν, που είναι απολύτως ώριμο και που πρέπει να χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του. Αυτό πρέπει να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί».

Ενώ για το θέμα των ανεμογεννητριών ο δήμαρχος τόνισε: «Η δικιά μας η περιοχή έχει αναπτυχθεί μεγάλο αιολικό δυναμικό. Σε όλα υπάρχει ένα όριο. Εδώ υπάρχουν δυο ζητήματα. Φτάνε δεν χωράνε άλλες ανεμογεννήτριες και τ δεύτερο θέμα είναι ότι οι ήδη λειτουργούσες βοηθάνε τη χώρα στο ενεργειακό της απόθεμα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι μας αναλογεί, αλλά δεν βοηθάνε την περιοχή» είπε ο δήμαρχος και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα και ζήτησε να γίνει συμψηφισμός και ο δήμος να μην πληρώνει ρεύμα και να παρέχει φθηνό νερό και ρεύμα στους πολίτες του».

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπογράμμισε ότι ο δήμος πληρώνε εκατομμύρια εδώ και πολλά χρόνια. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο να λειτουργούμε απλά κα μόνο για να πληρώνουμε τη μεταφορά και αναγκαστήκαμε να πάρουμε και δύσκολές αποφάσεις. Αυξήσαμε τα ανταποδοτικά τέλη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Φαίνεται να υπάρχει μια προοπτική αλλά αν δεν δούμε κάτι απτό δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι» είπε χαρακτηριστικά.

Για την κατάσταση του οδικού δικτύου επεσήμανε ότι δεν έχει γίνει κανένα έργο τις τελευταίες δεκαετίες, είτε γιατί η Εύβοια ήταν εκτός διευρωπαϊκών δικτύων αλλά ούτε υπήρχε και ωριμότητα σε μελέτες. «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι κάτι ξεκινάει με τα παρακάμψεις Χαλκίδας και Βασιλικού, αλλά αυτό δεν φτάνει. Η κατάσταση είναι μη διαχωρίσιμη τους θερινούς μήνες. Για αυτό πρέπει να προχωρήσει η παράκαμψη Αμαρύνθου και το έργο Λέπουρα-Στόμιο. Έχουμε ένα λιμάνι ευρωπαϊκής σημασίας και έχουμε και ένα καρόδρομό για να φτάσουμε σε αυτό» τόνισε ό Νίκος Μπαράκος.

Δείτε τα βίντεο:



Στη συνέχει το λόγο πήρε ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο οποίος επεσήμανε την καλή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας ειδικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και σε μα σειρά από έργα που είχε ανάγκη η περιοχή και βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενώ ζήτησε, λέγοντας  χαρακτηριστικά ότι το παραμύθι έχει τελειώσει, να ολοκληρωθούν τα έργα από τη Θάλεια, αφού στο ταμείο έχουν μπει χρήματα, αφήνοντας αιχμές για κωλυσιεργία εν μέρους των εργολάβων.

«Η Εύβοια είναι ριγμένη και πρέπει να έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις, αφού δεν έχει πάρει αυτά που της αξίζουν. Κι ότι πήρε ο πήρε από την ανάγκη που προέκυψε μέσω των φυσικών καταστροφών» είπε  επίσης ο δήμαρχος, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ανεμογεννητριών είπε ότι φαίνεται ότι Δήμος και Περιφέρεια συμβαδίζουν, αλλά έκανε λόγο για «δούρειο ίππο» αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Απόλλων», αλλά και στην εύκολη αδειοδότηση από την επιτροπή περιβάλλοντος στις μπαταρίες. «Πηγαίνετε τες αλλού. Ο δήμος έχει άλλο προορισμό» είπε με νόημα και ξεκαθάρισε ότι τοπική κοινωνά και δήμος δεν θέλουν ούτε μια ανεμογεννήτρια.

Τέλος για το Φράγμα Ψαχνών είπε ότι δεν βλέπει την χρηματοδότηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ώριμη μελέτη και ζήτησε την κινητοποίηση όλων για να προχωρήσει. Ενώ μίλησε για τις προσπάθειες του Δήμου για να προχωρήσει και το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών και χαρακτήρισε το σημείο στο Δερβένι επικίνδυνο και πρέπει να λυθεί. Κλείνοντας την παρέμβασή του έκανε λόγο για «ιερή υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να τρέξουμε όλοι μαζί για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων», τονίζοντας παράλληλα ότι η πιο άμεση λύση είναι το κύτταρο της Θήβας.

Δείτε το βίντεο: 

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, τόνισε ότι βασικό πρόβλημα του δήμου είναι η κατάσταση του οδικού δικτύου από Λέπουρα έως Κάρυστο, αλλά και του επαρχιακού εσωτερικού δικτύου του Δήμου, τονίζοντας ότι εδώ και 30 χρόνια δεν έχει χρηματοδοτηθεί εσωτερική οδοποιία. Ενώ ζήτησε την επίσπευση των εργασιών στο υπόλοιπο κομμάτι του τμήματος Πόρτο Λάφια-Στύρα για να μην χαθεί το καλοκαίρι, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Ραβιόλος είπε ότι αναγκάζεται ο Δήμος να μεταφέρει τα απορρίμματα από τη μία άκρη της Περιφέρειας στην άλλη, που είναι η Άμφισσα, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. «Πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση» είπε ο δήμαρχος και έκανε γνωστό ότι υπάρχει συζήτηση με το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου να δοθεί μια λύση τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο για τους δυο όμορους Δήμους.

Επίσης, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες για την κατασκευή λιμανιών σε Μαρμάρι και Στύρα και αναμένουν τις χρηματοδοτήσεις με τη στήριξη της Περιφέρειας, όπως γίνεται και στο λιμάνι της Καρύστου. Ενώ ζήτησε την συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων του Δήμου, όπως την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια και το Μπούρτζι στο Κάστρο Καρύστου, που κινδυνεύει με κατάρρευση.

Τέλος για τα αιολικά πάρκα, ο κ. Ραβιόλος ξεκαθάρισε ότι πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέρμα και να γίνει άμεσα χωροταξικός σχεδιασμός και το συνέδεσε με Π.Δ. 129 που θέτει περιορισμούς δόμησης για οικισμούς έως 2.000 κατοίκους. «Έχει μια μακρύτερη σημασία για το τι οικισμούς θέλουμε. Όταν έρχεται και περιορίζει τη δόμηση στα χωριά, τι άλλο πρέπει να σκεφτούμε από το ότι δεν θέλουν ην αποκέντρωση, αλλά κυρίως για εμάς στο Δήμο Καρύστου θέλουν και εκεί τοποθέτηση ανεμογεννητριών» είπε ο δήμαρχος και συνηγόρησε με την πρόταση του Γιώργου Ψαθά το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταθέσει ψήφισμα καταδικάζοντας το εν λόγω Π.Δ. και να ζητήσει την απόσυρσή του.

Δείτε το βίντεο: