Με το γλυκό της άρωμα και τις φημισμένες ευεργετικές ιδιότητες, η κανέλα έχει κερδίσει μια μόνιμη θέση στην κουζίνα και στην παραδοσιακή ιατρική — όμως μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η υπερκατανάλωση, ειδικά σε μορφή συμπληρώματος, ίσως δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύαμε.
Η κανέλα είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τον φλοιό δέντρων του γένους Cinnamomum.
Υπάρχουν δύο βασικά είδη: η «αληθινή» κανέλα (Ceylon) και η Cassia, η οποία είναι πιο κοινή, αλλά και πιο έντονη σε γεύση. Η Ceylon θεωρείται πιο εκλεκτή και είναι πιο ήπια και γλυκιά, ενώ η Cassia έχει πιο δυνατή, πικάντικη γεύση και περιέχει υψηλότερες ποσότητες κουμαρίνης - μιας ουσίας που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επιβαρυντική για το ήπαρ.
Η κανέλα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο στη μαγειρική όσο και στην παραδοσιακή ιατρική. Στη μαγειρική προσδίδει ζεστό και γλυκό άρωμα σε γλυκά, ροφήματα, αλλά και φαγητά, ενώ στην παραδοσιακή ιατρική θεωρείται ότι βοηθά στην πέψη και στη ρύθμιση του σακχάρου. Το ξεχωριστό αυτό μπαχαρικό έχει παράλληλα αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μελετάται για την πιθανή συμβολή του στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Την ίδια ώρα ωστόσο η υπερκατανάλωση, ειδικά της Cassia, έχει ενοχοποιηθεί λόγω της κουμαρίνης - μιας ηπατοτοξικής φυσικής ένωσης.
Μια νέα μελέτη εξέτασε το κύριο ενεργό συστατικό της κανέλας - ένα αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα τη γεύση της και το οποίο ονομάζεται κινναμαλδεΰδη.
Οι ερευνητές εξέτασαν πρώτα κατά πόσον η κινναμαλδεΰδη απορροφάται καλά όταν προσλαμβάνεται από το στόμα, εξετάζοντας τα γαστρικά και εντερικά υγρά. Διαπίστωσαν ότι είτε κάποιος είναι νηστικός είτε έχει μόλις φάει, η κινναμαλδεΰδη απορροφάται εξίσου καλά. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι η κινναμαλδεΰδη μεταβολίζεται γρήγορα σε μια άλλη ένωση, το κινναμωμικό οξύ, και ότι μπορεί να ενεργοποιήσει πολλαπλούς υποδοχείς που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των φαρμάκων.
Η πιθανή παρέμβαση στον μεταβολισμό των φαρμάκων είναι αυτό που οδήγησε τους συγγραφείς στο συμπέρασμα ότι η υπερκατανάλωση θα μπορούσε να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις μεταξύ βοτάνων και φαρμάκων.
Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι πρόσθετη έρευνα που θα εξετάζει αυτές τις πιθανές αλληλεπιδράσεις. Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετική ανακοίνωση, συνιστούν στους ανθρώπους που επιθυμούν να λάβουν κανέλα ως συμπλήρωμα διατροφής να είναι πολλοί προσεκτικοί.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν την υπερκατανάλωση κανέλας
Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, αυτοί που πρέπει να προσέχουν περισσότερο είναι όσοι πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη, καρκίνο, αρθρίτιδα, άσθμα, παχυσαρκία, HIV/AIDS και κατάθλιψη.
Στην ίδια λίστα βρίσκουμε και όσους χρησιμοποιούν φάρμακα για την αραίωση του αίματος - για παράδειγμα, κάποιον που έχει ιστορικό καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου ή φάρμακα που μεταβολίζονται στο συκώτι μέσω του ήπατος.
Προσοχή χρειάζεται επιπλέον αν λαμβάνει κανείς παράλληλα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την κανέλα, συμπεριλαμβανομένου του κουρκουμά, του ginseng και του gingko biloba.
Με πληροφορίες από CNN.gr