Ανατροπή σε ακατάσχετο λογαριασμό και φορολογική ενημερότητα, με στόχο να δοθεί «οξυγόνο» στους οφειλέτες. Οι αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι.
Τη «φόρμουλα» ώστε οι ρυθμίσεις χρεών να γίνουν ελκυστικότερες για τους φορολογούμενους περιορίζοντας την ανάγκη λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης αναζητούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, επανεξετάζοντας τους κανόνες για τον ακατάσχετο λογαριασμό και τη φορολογική ενημερότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξήθηκαν το 2024 κατά 7,356 δισ. ευρώ και αθροιστικά ξεπερνούν τα 108 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά μόλις 3,7 δισ. ευρώ είναι ρυθμισμένα σε δόσεις.
Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (17,2%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 19,3% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι οφειλέτες με ανοιχτούς λογαριασμούς στην εφορία ξεπερνούν τα 3,7 εκατομμύρια ΑΦΜ και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ξεπερνούν το 1,1 εκατομμύριο.
Ωστόσο, αν και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών με αύξηση του αριθμού των δόσεων, στο τραπέζι βρίσκεται όλες οι ιδέες ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις φορολογουμένων-εφορίας με αντανάκλαση και στα δημόσια έσοδα.
Πάντως, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Γιώργος Πιτσιλής έχουν δείξει τις προθέσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση Με διατάξεις που «παγώνουν» τις ποινικές διώξεις για όσους έχουν ρυθμίσει χρέη άνω των 100.000 ευρώ -εφόσον είναι συνεπείς- αλλά και με τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και τις ουσιαστικές βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, το μήνυμα είναι σαφές: στήριξη στους συνεπείς, διέξοδος στους πιεσμένους.
Ο ακατάσχετος λογαριασμός
Στην κορυφή της ατζέντας του οικονομικού επιτελείου «ανεβαίνει» ξανά ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Αν και η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί ήδη από το 2019, η πανδημία την πάγωσε και από τότε… όλο «έρχεται» αλλά ποτέ δεν φτάνει. Τώρα, όμως, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να βγει από τη ναφθαλίνη και να τεθεί επιτέλους σε εφαρμογή.
Με βάση τη ψηφισμένη διάταξη, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές, ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.
Το ακατάσχετο ποσό του τραπεζικού λογαριασμού αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.
Στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου μπαίνουν τώρα και οι «σφιχτοί» κανόνες για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση, ειδικά στις πωλήσεις ακινήτων. Σήμερα, ακόμα κι αν κάποιος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του, το κράτος μπορεί να του «κρατήσει» έως και το 70% από το τίμημα της πώλησης. Το ποσό αυτό πηγαίνει για την κάλυψη δόσεων της ρύθμισης.
Μια από τις προτάσεις προβλέπει στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα χρέη, οι οποίοι είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεών τους, να επιβραβεύονται με μειωμένα ποσοστά παρακράτησης επί των τιμημάτων πώλησης των ακινήτων τους.
Στο τραπέζι βρίσκεται και η δημιουργία προφίλ για κάθε οφειλέτη με όλα τα δεδομένα από το είδος και το ύψος της οφειλής και τις ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται. Ο φάκελος του οφειλέτη θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλα τα μέτρα είσπραξης της οφειλής που έχουν ληφθεί και για τις ενέργειες που έχουν γίνει. Η ΑΑΔΕ, σε περιοδική βάση, θα αξιολογεί τη συμπεριφορά των οφειλετών ενώ θα διενεργεί έλεγχο και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία πέντε χρόνια εντός του έτους.
iEidiseis.gr