MY KTEO

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

Συμεών Κεδίκογλου: Ενάντια στα νέα «χαράτσια» της ΑΑΔΕ, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας!


Ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου, καταθέτει άμεσα ως Αναφορά, για τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την Επιστολή της «Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Εύβοιας» (ΟΕΒΕΕ), στην οποία διατυπώνει την έντονη ανησυχία της, καθώς και τη σύσσωμη διαμαρτυρία των επαγγελματιών μελών της, για δύο νέα «χαράτσια» της ΑΑΔΕ σε βάρος τους. 

Το πρώτο αφορά στη νέα υποχρεωτική μηνιαία χρέωση των 3,50 ευρώ ανά «POS», η οποία θα επιβληθεί στους επαγγελματίες από 1η Αυγούστου 2025, λόγω της υποχρεωτικής διασύνδεσης των τερματικών με τα πληροφορικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Η ΟΕΒΕΕ επισημαίνει ότι η εν λόγω επιβάρυνση δεν εξυπηρετεί λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά αφορά σε τεχνικές απαιτήσεις του κράτους, με στόχο την παρακολούθηση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο. Το κόστος αυτό δεν μπορεί να μετακυλίεται στις ήδη πολύ επιβαρυμένες μικρές επιχειρήσεις, σε μία περίοδο κατά την οποία δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα από την ενεργειακή ακρίβεια, τον πληθωρισμό των λειτουργικών εξόδων, την υπερφορολόγηση και τις αυξημένες ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το κράτος, επιβάλλοντας νέες υποχρεώσεις, οφείλει και να αναλαμβάνει την ευθύνη του κόστους τους.

Ως εκ τούτων, η Ομοσπονδία ζητά την άμεση απόσυρση της χρέωσης ή τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών για κάλυψη του κόστους μέσω δημόσιας χρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες πολιτικές ενισχύουν τη δυσαρέσκεια των μικρών επιχειρήσεων και τις απομακρύνουν από την ψηφιακή συμμόρφωση, που θέλει να προωθήσει η Πολιτεία».

Το δεύτερο αφορά στο ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στον κλάδο των αυτοκινήτων. Η ΟΕΒΕΕ τονίζει ότι το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν διευκολύνει τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της ψηφιακής τους μετάβασης, αλλά δημιουργεί επιπλέον δυσχέρειες στη λειτουργία τους, όπως χρονοβόρες διαδικασίες, κενά, λάθη και εμπλοκές στην εφαρμογή του, με σημαντικότερο πρόβλημα ότι η σχετική πλατφόρμα δεν επικοινωνεί με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης. Επιπλέον, αυξάνει το λειτουργικό κόστος, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να απασχολήσουν επιπλέον εργαζόμενο.

Επομένως, η ΟΕΒΕΕ ζητά τη δρομολόγηση διαλόγου με κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο η Πολιτεία σχεδιάζει να το εφαρμόσει. Η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου πρέπει να είναι υλοποιήσιμη στην πράξη και να μην προκαλεί νέα λειτουργικά έξοδα στις ήδη οικονομικά εξουθενωμένες επιχειρήσεις!