MY KTEO

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Ο ΟΕΥ στο Δημοτικό Συμβούλιο Διρφύων - Μεσσαπίων: Ψηφίστηκε με επισημάνσεις και ενστάσεις


Συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Διρφύων - Μεσσαπίων, με πρώτο θέμα την αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), ο οποίος και εγκρίθηκε ομόφωνα, αφού προηγουμένως συζητήθηκαν επισημάνσεις και προτάσεις.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Γιώργος Ψαθάς, ο ΟΕΥ αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για τη λειτουργία του Δήμου και η κατάρτισή του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τις σχετικές προθεσμίες. Την εισήγηση παρουσίασε η κα Πριόνα, η οποία ανέφερε πως ο νέος Οργανισμός προβλέπει 5 διευθύνσεις και 17 τμήματα, στοχεύοντας σε καλύτερη κατανομή εργασιών και σαφή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Μπουροδήμος χαρακτήρισε το θέμα εξαιρετικά κρίσιμο, επισημαίνοντας πως η σύσταση οργανισμού δεν αρκεί από μόνη της χωρίς επαρκές και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Έθεσε εν αμφιβόλω τη σκοπιμότητα της νέας Διεύθυνσης Δόμησης και Περιβάλλοντος, επικαλούμενος εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι που δεν διέθεταν Υπηρεσία Δόμησης έως 31/12/2022, δεν μπορούν να συστήσουν νέα από 1/1/2023. Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε φόβους για την πιθανή μη έγκριση της διεύθυνσης από τα αρμόδια όργανα.

Παράλληλα, έθεσε προβληματισμό για την επάρκεια του προσωπικού, αναφέροντας πως για την πλήρη λειτουργία του Οργανισμού απαιτούνται 14 προϊστάμενοι και 5 διευθυντές, όταν αυτή τη στιγμή στο Δήμο υπηρετούν 15 υπάλληλοι ΠΕ και 4 ΤΕ. Όπως είπε, «ο Οργανισμός απαιτεί σχεδόν το διπλάσιο προσωπικό από αυτό που διαθέτει σήμερα ο Δήμος», θέτοντας και το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να καλυφθεί και οικονομικά αυτή η στελέχωση.

Η Τζοβάννα Γκόγκου σημείωσε πως η κατηγοριοποίηση των αναγκών πρέπει να καθοδηγεί τον σχεδιασμό του ΟΕΥ. Επισήμανε την ανάγκη ένταξης θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή και οι νέες τεχνολογίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της αυτονομίας των τεχνικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση των σχολικών επιτροπών.

 

Ο Ανδρέας Κουλοχέρης χαρακτήρισε κρίσιμο το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο Δήμος και ζήτησε ξεκάθαρο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων, ισχυρό μηχανισμό εσωτερικού ελέγχου και δίκαιη κατανομή καθηκόντων για να εξυπηρετούνται με αποτελεσματικότητα οι ανάγκες των δημοτών.

Στη δευτερολογία του, ο Γιάννης Μπουροδήμος κατέθεσε συγκεκριμένες τροποποιητικές προτάσεις:

Αντί της Διεύθυνσης Δόμησης και Περιβάλλοντος να συσταθεί Διεύθυνση Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Καθαριότητας.

Το Τμήμα Δόμησης και Περιβάλλοντος να υπαχθεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Να ιδρυθεί Γραφείο Ανάδειξης Ιστορικής Κληρονομιάς για την αξιοποίηση του Μουσείου στο Κριεζώτειο.

Δημιουργία περιφερειακών γραφείων: Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στη Στενή, Ταμείου και Παιδικού Σταθμού στους Καθενούς και ΚΕΠ στα Πολιτικά.

Το θέμα πέρασε ομόφωνα, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν.