«Παππούς ήρθε να δηλώσει κτήμα με ελιές, αλλά το είχε δηλώσει κάποιος άλλος», είπε ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου.
Σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας εξελίσσεται το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις αποκαλύψεις να είναι συνεχείς και να προκαλούν πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο, αναφορικά με τον τρόπο επιστροφής των τεράστιων χρηματικών ποσών που έλαβαν όσοι δεν δικαιούνταν.
Μετά τους προκλητικούς διαλόγους που υπάρχουν στη δικογραφία των 3.000 σελίδων και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει γίνει γνωστό ότι πολλοί Κρητικοί πολίτες δήλωναν γεωγραφικές εκτάσεις εκτός νησιού προκειμένου να λαμβάνουν τις «παχυλές» επιδοτήσεις από τον «αμαρτωλό» ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου, «παππούς ήρθε να δηλώσει κτήμα με ελιές, αλλά το είχε δηλώσει κάποιος άλλος» και πρόσθεσε πως «είχαμε πολλά παρόμοια περιστατικά». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «διαπιστώθηκε πως περίπου 1.500 στρέμματα στη Νάξο έχουν δηλωθεί από κατοίκους άλλων περιοχών».
Εν συνεχεία, ο Δημήτρης Καπούνης είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως «ο μεγαλύτερος αριθμός εκτάσεων που πιθανόν να έχει κάποιος στη Νάξο είναι περίπου 20 με 30 στρέμματα. Και αντ’ αυτού δηλώνονται 70 με 80. Κάτι τέτοιο πρακτικά είναι ανέφικτο για το νησί της Νάξου».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καπούνης είπε πως «στέλναμε υπομνήματα αλλά δεν έγινε κάτι. Έστειλα στον κ. Γεωργαντά αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι».
«Ζούμε μέρες του 2015 - Θα μας βάλουν σε μια γωνιά και θα "χτυπάνε"»
Αμέσως μετά, ο Γιάννης Βάγγος, αγρότης στη Βοιωτία υποστήριξε πως εξαιτίας των αποκαλύψεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ «οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν πίσω. Ζούμε μέρες του 2015. Έχουμε τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις και χώρες όπως η Γερμανία θα μας βάλουν σε μια γωνιά και θα “χτυπάνε”».
Συμπλήρωσε πως «θα ερημοποιηθεί όλη η ύπαιθρος. Έρχονταν οι επιδοτήσεις κάθε χρόνο και αντί να παίρνει ο καθένας 5 με 6 χιλιάδες ευρώ, κάποιοι έπαιρναν 400 χιλιάδες. Κι αυτό γιατί έμπαιναν στη μέση τα κοράκια».
Τέλος, ανέφερε πως «για τη Βοιωτία δεν έχει ακουστεί κάτι το ιδιαίτερο. Μας προβληματίζει όμως, η μεγάλη εικόνα. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Τα χρήματα πρέπει να ανακτηθούν απ’ αυτούς που τα πήραν».
Διάλογοι «φωτιά» του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ με ιδιώτες - «Δεν είναι 147 άτομα, είναι 400 ψήφοι»
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση κυκλώματος που φέρεται να επηρέαζε ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη περιλαμβάνει ογκώδης φάκελος που παραδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς και παραγγελίες του Ελληνικού Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων. Κεντρικό πρόσωπο στις έρευνες αναφέρεται ο Λευτέρης Ζερβός, στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, φέρεται να διατηρούσε τακτικές επαφές με ιδιώτες στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, κυρίως στην Κρήτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η δράση του επικεντρώνεται στην εκ των προτέρων ενημέρωση συγκεκριμένων κτηνοτρόφων για επικείμενους ελέγχους, ώστε να έχουν τον χρόνο να καλύψουν ελλείψεις στο δηλωθέν ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή των Ζωνιανών της Κρήτης. Συχνά, όπως προκύπτει, οι δικαιούχοι συγκέντρωναν ζώα που τους έλειπαν, ακόμη και από άλλες περιοχές, ώστε να συμβαδίζει η πραγματική εικόνα με τις δηλώσεις.
Τα Ζωνιανά στο επίκεντρο
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην περιοχή των Ζωνιανών, με τον Λευτέρη Ζερβό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποφυγή ελέγχων σε οικογένειες που υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις. Σε συνομιλία του, φέρεται να αναφέρει:
«Θα ξεφτιλιστώ μπροστά στους συγχωριανούς μου», ενώ λίγο αργότερα προχωρά στην προειδοποίηση αρκετών κατοίκων, φροντίζοντας να οργανώσουν εγκαίρως τα κοπάδια.
Σε άλλη συνομιλία, ο Ζερβός επικοινωνεί με τον Γ.Π., τοπικό παράγοντα από τα Ζωνιανά:
Ζερβός: «Έχουμε ένα θεματάκι με τους ελέγχους αλλά θα το ξεπεράσουμε».
Ζερβός: «Βλέπεις τον βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη;»
Γ.Π.: «Ναι, του μίλησα. Του λέω, Γιάννη; Δεν είναι 147 άτομα, είναι 400 ψήφοι. Αύριο θα μου πεις πάμε Ζωνιανά. Πώς θα βγω στα Ζωνιανά; Με τι θάρρος;»
Σε πολλές δηλώσεις εντοπίστηκαν δηλωμένες ελιές σε βοσκότοπους, «τσιπουριά στην Πάρο», αλλά και τσικουδιά και κριθάρι σε μη καλλιεργήσιμες περιοχές.
Ζερβός (εκνευρισμένος): «Είναι βλάκες ρε φίλε; Γιατί δεν έχουν τουλάχιστον τα σκουλαρίκια; Πόσο κάνει ένα σκουλαρίκι ρε φίλε; Πάρε 2.000 σκουλαρίκια, πόσο κάνουν;»
Η προετοιμασία πριν τον έλεγχο
Τον Ιανουάριο του 2025, ο Λευτέρης Ζερβός φέρεται να έχει πρόσβαση στη λίστα των ελεγχόμενων και να κατευθύνει τους κτηνοτρόφους: «Να αγοράσουν τα σκουλαρίκια που τους λείπουν, να μαζέψουν τα πρόβατα σε 5-6 σημεία και να βοηθήσουν οι χωριανοί μεταξύ τους ώστε να συμπληρώσουν τα δηλωμένα ζώα».
Σε συνομιλία του με τον Γ.Π., αναφέρει:
Ζερβός: «Θα κάνει την καταγγελία ο υπάλληλος. Ο έλεγχος θα γίνει μαζί με την ΑΑΔΕ. Και λέω, καλά τον π****, δεν φοβάται μην τον κατακοπανήσει κανείς στο ξύλο;»
Παράγοντες: «Γλίτωσε την πρώτη φορά, τώρα δεν θα τη γλιτώσει».
Ζερβός: «Όχι, ούτε να τον δείξουν ούτε τίποτα. Να τον πιάσουν όμορφα, ευγενικά, να του πούμε: Κοίτα, το κάνεις μια, το κάνεις δύο... Δεν θα περάσεις καλά».
Παράγοντες: «Πρέπει να στριμωχτεί τώρα γιατί δεν παίζει άλλο».
Σε άλλες συνομιλίες γίνεται λόγος για μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών δεδομένων από τις ελεγκτικές Αρχές. Ο Ζερβός ενημερώνει τον Γ.Π. ότι ετοιμάζεται νέα καταγγελία, ενώ αστειεύεται για την πρακτική της «μπογιάς» στα ζώα: «Κανονικά πρέπει να τα σημαδέψουν με μπογιά, αλλιώς φέρνουν πρόβατα από άλλα κοπάδια. Αλλά σήμερα, σεβάστηκαν μια υπήλλαξη που είπε “εδώ δεν το κάνουν αυτό”».
«Με το που τελείωνε η μία μάντρα, τα έπαιρναν δεξιά, με το που τελείωνε η άλλη, τα ’παιρναν αριστερά. Ευαισθησία», σχολιάζει ειρωνικά.
Σε συνομιλία με αντιπεριφερειάρχη της Κρήτης: «Θα βοηθήσει ο Κ.Ι. και πρέπει να φαίνονται 180 μελίσσια που δεν υπάρχουν. Να τις βάλεις, να μιλήσεις, να ξέρεις πότε και πού».
Ζερβός: «Ξέρουν καλύτερα από τους άλλους, ζουν σ’ αυτό. Εγώ λέω να γίνει η μεσολάβηση, γιατί αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα».
Newsbomb.gr