MY KTEO

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Στο στόχαστρο της εφορίας τα Airbnb, αναζητούνται κρυμμένα εισοδήματα


Ο κλοιός σφίγγει για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα στην εφορία ή χωρίς να έχουν εγγράψει τα ακίνητά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογικός μηχανισμός περνά στην αντεπίθεση, αξιοποιώντας όλα τα ψηφιακά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να εντοπίσει όσους «ξεχνούν»  τις υποχρεώσεις τους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις μεταξύ των φορολογικών δηλώσεων των ιδιοκτητών, των δεδομένων που αντλεί η ΑΑΔΕ από τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως η Airbnb και η Booking.com, καθώς και από τις τράπεζες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια – μεταξύ αυτών και το PayPal. Ο στόχος είναι σαφής: να διαπιστωθεί εάν το σύνολο των εισοδημάτων που αποκόμισαν οι ιδιοκτήτες το προηγούμενο έτος έχει δηλωθεί κανονικά στην εφορία.

Την ίδια στιγμή, με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ «σαρώνουν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – κυρίως το Facebook και το Instagram. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαπιστώθηκε πως ιδιοκτήτες προέβαιναν σε κρατήσεις και εισέπρατταν χρήματα, χωρίς τα ποσά αυτά να εμφανίζονται πουθενά, ούτε σε φορολογικές δηλώσεις, ούτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό που ουσιαστικά αναζητούν οι ελεγκτές είναι οι αναρτήσεις και οι φωτογραφίες ακινήτων που ενοικιάζονται για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά… φορολογικά δεν υφίστανται.

Όπου διαπιστώνονται παρατυπίες, οι ιδιοκτήτες καλούνται στην Εφορία για εξηγήσεις. Αν δεν δικαιολογήσουν τα ποσά ή τις παραλείψεις, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομική καταβολή φόρων και πρόστιμα.

Η επιχείρηση «καθαρά Airbnb» δεν σταματά όμως εδώ. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και όσοι διαχειριστές ή ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τον υποχρεωτικό Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις σχετικές πλατφόρμες ή έχουν υποβάλει λανθασμένα στοιχεία. Στις περιπτώσεις που ακίνητα έχουν αναρτηθεί στις πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του ΑΜΑ, του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών αποστέλλονται στον ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτόματα, οι παραβάτες καλούνται σε συμμόρφωση και –εφόσον δεν ανταποκριθούν– επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Από την ΑΑΔΕ υπογραμμίζεται ότι όλες οι πληροφορίες διασταυρώνονται με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τις διεθνείς πλατφόρμες, όπως η Airbnb, η Booking.com και η VRBO του ομίλου Expedia. Η φορολογική διοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει να εκτελεί προηγμένες διασταυρώσεις με στοιχεία που έχουν αντληθεί όχι μόνο από τις κρατήσεις στις πλατφόρμες αλλά και από τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, PayPal και τραπεζικών λογαριασμών, με σκοπό την πλήρη καταγραφή της οικονομικής δραστηριότητας.

Η εμπειρία των προηγούμενων ετών είναι αποκαλυπτική. Πάνω από 30.000 ακίνητα είχαν εντοπιστεί ότι λειτουργούσαν σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, χωρίς να έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.  Η νέα στρατηγική της ΑΑΔΕ βασίζεται στην ψηφιακή ιχνηλάτηση κάθε ίχνους δραστηριότητας, είτε αυτή αφορά φωτογραφία σε social media, είτε χρηματική συναλλαγή μέσω κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το «κυνήγι» των αδήλωτων εισοδημάτων περνά πλέον σε μια εποχή τεχνολογικής ακριβείας και ηλεκτρονικής αυστηρότητας.



Powergame.gr