«Η λειτουργία θα επιτρέπει στους χρήστες, στο διαδίκτυο, να αποδεικνύουν εύκολα ότι είναι άνω των 18 ετών», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος.
Η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (14/7), θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή που θα αποτρέπει τα παιδιά από την πρόσβαση σε επικίνδυνο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BFMTV, πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών στο διαδίκτυο και την αποτροπή της πρόσβασης των παιδιών σε επικίνδυνο περιεχόμενο, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ηλικιακός «κόφτης» στο διαδίκτυο
Η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα προσαρμόσουν την εφαρμογή για το διαδίκτυο, η οποία βασίζεται σε ένα πρωτότυπο που αναπτύχθηκε για την Ε.Ε., με στόχο να κυκλοφορήσουν προσαρμοσμένες εθνικές εκδόσεις εντός μερικών μηνών, όπως δήλωσε το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε.
«Αυτή η λειτουργία θα επιτρέπει στους χρήστες να αποδεικνύουν εύκολα ότι είναι άνω των 18 ετών, προστατεύοντας τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο», δήλωσε η Χένα Βίρκουνεν, Ευρωπαία επίτροπος για την Τεχνολογία.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρωτότυπο το οποίο κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να προσαρμόζει σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες. Για παράδειγμα, ανάλογα με το αν ισχύει απαγόρευση στο διαδίκτυο για παιδιά ηλικίας 12, 13 ή 15 ετών κ.λπ. Οι πρώτες πέντε χώρες που θα κάνουν αυτό το βήμα είναι η Γαλλία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Η πρόταση αυτή προωθήθηκε ιδιαίτερα από τη Γαλλία, με την υπουργό Ψηφιακών Υποθέσεων, Κλάρα Σαπάς, να υποστηρίζει την επαλήθευση της ηλικίας «σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα, στις αρχές Ιουνίου, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών στη Γαλλία, εάν αυτό δεν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο «εντός λίγων μηνών».
iEidiseis.gr