MY KTEO

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Διακοπές με αυτοκινούμενο; Τι ισχύει τελικά με τη στάθμευση - Η διευκρινιστική που γλιτώνει... πρόστιμα


Διευκρινιστική για τα αυτοκινούμενα απέστειλε το υπουργείο Τουρισμού στις αστυνομικές αρχές.
Με τη διευκρινιστική της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας Αστυνόμευσης ανά χείρας θα κάνουν φέτος διακοπές στην Ελλάδα οι campers - οι εγχώριοι, γιατί οι ξένοι επέλεξαν άλλους προορισμούς υπό τον φόβο ων προστίμων - μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ο νόμος 5170, ο οποίος με άρθρο του απαγόρευε τη στάθμευση των αυτοκινούμενων... οπουδήποτε. Ωστόσο, ο νέος ΚΟΚ διευθετεί το θέμα, καθώς προσδιορίζει το πού και πώς μπορούν να σταθμεύουν.

Σύμφωνα με την Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, «Κατόπιν της θύελλας αντιδράσεων για τον . Ν. 5170/2025, άρθρο 27 παράγραφος 2, ζητήσαμε κατόπιν εγγράφου μας, από την γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Αστυνόμευσης, να εκδώσει, διευκρινιστική, για την καλύτερη κατανόηση του ν. 5170/2025, από τα κατά τόπους Αστυνομικά τμήματα, γιατί μη κατανοώντας τον νόμο, βεβαίωναν παραβάσεις, ακόμα και σε Δημοτικά παρκινγκ, ή έκαναν συστάσεις, να αποχωρήσουν άμεσα, αυτοκινούμενα, ακόμα και αν ήταν σταθμευμένα νόμιμα. Για τον σκοπό αυτό και κατόπιν αιτήματος μας, το Υπουργείο Τουρισμού, εξέδωσε διευκρινιστική, με αριθ.πρωτ.9842/19-05-2025, και την απέστειλε, στην Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Αστυνόμευσης. Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε προς ψήφιση, ο νέος ΚΟΚ, ο οποίος και Ψηφίστηκε, ν. 5209/2025, ΦΕΚ 100/Α/13-06-2025. Οπότε και συμπεριέλαβαν και αυτόν στην Διευκρινιστική αυτή».

Τι ισχύει πλέον, σύμφωνα με την ΕΛΑΤ:

1) Σύμφωνα με τον ν. 5170/2025, αρθ.27 παρ.2, όπου και βάση τού νόμου και βάση της Διευκρινιστικής του Υπουργείου Τουρισμού, κατέστη σαφές, ότι τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα, τα μηχανοκίνητα τροχόσπιτα, (Τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, από εδώ και πέρα ονομάζονται Μηχανοκίνητα τροχόσπιτα), η στάση και η στάθμευση εξακολουθεί να διέπεται από τους εκάστοτε κανόνες που θέτει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Οπότε στην παράγραφο 2 της διευκρινιστικής της Γενικής Αστυνόμευσης, αναφέρεται στις απαγορεύσεις που έθετε ο ν. 5170/2025 και τα περιγράφει.

Τέλος αναφέρει,

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΟΝ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 38 ΤΟΥ Ν. 5209/2025 (Α' 100). Δηλαδή ο ΚΟΚ.

2) Στην παράγραφο 3.α. : ΕΝΤΟΣ κατοικημένων περιοχών, τυγχάνει εφαρμογή η παρ. 6 του άρθρου 38 του ν. 5209/2025,στην οποία ορίζεται μεταξύ άλλων, ότι στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων και μηχανοκίνητων τροχόσπιτων, συνολικού μήκους άνω των 7,5 μέτρων, πέρα από 24 Συνεχείς ώρες.

Δηλαδή, όσα οχήματα είναι έως 7,5 μέτρα μήκος, μπορούν να σταθμεύουν, απεριόριστα εντός κατοικημένων περιοχών, όπου και όπως προβλέπεται στον ΚΟΚ. Τα πάνω από 7,5 μέτρα μήκος, μετά από 24 Συνεχείς ώρες, στάθμευσης, θα πρέπει να μετακινηθούν, η να σταθμεύουν, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Κατοικημένες περιοχές: η περιοχή πού έχει σημανθεί με πινακίδες ως κατοικημένη στις εισόδους και εξόδους της.

Βάση του ν. 5209/2025, άρθρο 4, παρ.26. Για τις παραλίες που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών, σε όσα μηχανοκίνητα τροχόσπιτα είναι έως 7, 5μ μήκους, δεν υπάρχει περιορισμός και η στάθμευση επιτρέπεται, όπου και όπως ορίζεται στον ΚΟΚ. Για όσα οχήματα είναι άνω των 7, 5 μέτρων μήκους, μπορούν να σταθμεύσουν έως 24 συνεχείς ώρες, όπου και όπως ορίζεται στον ΚΟΚ.

3) Στην παράγραφο 3.β. ΕΚΤΌΣ κατοικημένων περιοχών, η στάθμευση ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων, μηχανοκίνητων τροχόσπιτων , τυγχάνει εφαρμογή η παράγραφος 5 του άρθρου 38 του ν.β5209/2025, όπου η στάση και στάθμευση, επιτρέπεται, μόνο στους χώρους που έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό ή στα ερείσματα των οδών κλπ. όπως αναφέρετε στο άρθρο 5.

Η παράγραφος 5 του άρθρου 38, αφορά σε όλα τα οδικά οχήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους, ή βάρους. Αν ίσχυε μόνο για κάποια συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, θα το ανέφερε ξεκάθαρα. Η νομοθεσία για τις ΕΚΤΟΣ κατοικημένων περιοχών, υπήρχε και η περιγραφή είναι ακριβώς η ίδια με τον προηγούμενο ΚΟΚ, ν ,2696/1999, άρθρο 34 παράγραφος 4 και αφορούσε και τότε σε όλα τα οδικά οχήματα.

Για τις παραλίες, μπορούμε να σταθμεύσουμε, πλησίον της παραλίας, στον δρόμο ή σε χώρο που είναι διαμορφωμένος, στα ερείσματα ( ως ερείσματα αναφέρεται στα τμήματα τού δρόμου πού βρίσκονται πέραν τού δρόμου, δημιουργούν πλατώματα, δεν προορίζονται για την κυκλοφορία οχημάτων, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στάση και στάθμευση, οχημάτων).

ΠΡΟΣΟΧΗ, το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ΙΧ, γενικά, οδικά οχήματα. Δεν μπορεί να βεβαιωθεί παράβαση, μόνο σε μηχανοκίνητα τροχόσπιτα. Αν υπάρχουν εκεί άλλα σταθμευμένα ΙΧ, πρέπει να τούς βεβαιωθεί παράβαση.

Έτσι αναφέρεται και στην διευκρινιστική τού Υπουργείου τουρισμού, αριθ. πρώτ.9842/19-05-2025, για την στάθμευση πλησίον παραλίας , "Με τους ίδιους κανόνες και περιορισμούς που διέπουν κάθε όχημα και βάση του ΚΟΚ". Αυτό ίσχυε και από τον προηγούμενο ΚΟΚ άρθ. 34 παρ..4.

4) Αρχαιολογικοί χώροι, σταθμεύουμε στα διαμορφωμένα παρκινγκ, ή στον δρόμο, βάση του ΚΟΚ. αρθ.38
Παρ.6 για εντός κατοικημένων περιοχών και παρ.5, για εκτός κατοικημένων.

Σε αρχαιολογικούς χώρους που δεν υπάρχει περίφραξη και συναντήσουμε σήμανση, αρχαιολογικός χώρος, ή εισέρχεστε σε αρχαιολογικό χώρο, δεν εισερχόμαστε και σταθμεύουμε, βάση του ΚΟΚ άρθ. 38 παρ. 5.

5) Η στάθμευση σε δημοτικά παρκινγκ, ή ιδιωτικά με αντίτιμο ή χωρίς αντίτιμο. Εφόσον ο ΚΟΚ, δεν θέτει επιπλέον περιορισμούς δεν απαγορεύεται η στάθμευση, των μηχανοκίνητων τροχόσπιτων.

Τα παρκινγκ δημοτικά ή ιδιωτικά, διέπονται από τον ΚΟΚ, εφόσον γίνεται διέλευση οχημάτων.

Αναφέρετε και στην διευκρινιστική του Υπουργείου Τουρισμού, αριθ. 9842/19-05-2025

6) Διαμονή: Στον ν.5209/2025, άρθρο 4, Ορισμοί, παρ.69, αναφέρεται,

Όχημα ειδικής χρήσης - ειδικού σκοπού.

α) Μηχανοκίνητο τροχόσπιτο : όχημα μεταφοράς προσώπων με χώρο Διαμονής, που περιλαμβάνει
τουλάχιστον τον εξής εξοπλισμό:

αα) καθίσματα και τραπέζι, αβ) χώρος για ύπνο, αγ) χώρος μαγειρείου,

αδ) χώρος αποθήκευσης. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι μόνιμα
στερεωμένος στον χώρο διαμονής.

Εδώ σαν όχημα ειδικού σκοπού, αναφέρει, ότι είναι και για να διαμένεις.

Μπορεί να διαμένεις σε αυτό, όταν είναι σταθμευμένο, βάση του ΚΟΚ, χωρίς να υπάρχουν ενέργειες, που να καταδεικνύουν εγκατάσταση, δηλαδή ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, άνοιγμα τέντας, σκαλοπάτια ανοιχτά, παπουτσάκια στις ρόδες, στηρίγματα και γενικά οποιαδήποτε ενέργεια Ένωσης τού οχήματος με την γη.

Ακόμα δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει την διαμονή, εντός οποιοδήποτε οχήματος, πόσο μάλλον σε μηχανοκίνητα τροχόσπιτα, που νομοθετεί, ότι είναι και για διαμονή, ως οχήματα ειδικού σκοπού και ειδικής χρήσης.

7) Δάση: Η στάθμευση στις παρυφές δημοσίων δασών, επιτρέπεται βάση του άρθρου 38, παράγραφος 5.

Όπως περιγράφεται.

8)Στους αυτοκινητοδρόμους και στους οδούς ταχείας κυκλοφορίας απαγορεύεται η στάθμευση, εκτός των Χώρων στάθμευσης που καθορίζονται με σήμανση, βάση του άρθρου 38 παρ. ιβ, ν. 5209/2025.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το Υπουργείο Μεταφορών είναι αρμόδιο, να ορίζει γενικούς κανόνες για τη στάση και στάθμευση μηχανοκίνητων τροχόσπιτων, ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων και εν γένει οδικών οχημάτων, όπου και όπως ορίζεται στον ΚΟΚ, μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς σε συγκεκριμένες περιοχές ή για συγκεκριμένα μεγέθη οχημάτων.

Σε αυτό τον ΚΟΚ, ορίζεται ξεκάθαρα τι είναι το μηχανοκίνητο τροχόσπιτο και η ειδική χρήση του, κάτι πού μέχρι τώρα, ήταν αόριστο.

Να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, η εγκατάσταση απαγορεύεται, και πάντα υπήρχε απαγόρευση».



dnews.gr