MY KTEO

Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

Τα επτά μέτρα για φθηνή στέγη – Οι παρεμβάσεις για να… πέσουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά


Οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για να «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος αποτελούν έναν από
τους βασικούς πυλώνες των κυβερνητικών εξαγγελιών της ΔΕΘ. Με το κόστος της στέγης να έχει εκτοξευθεί και τη στεγαστική κρίση να τείνει να λάβει οξύτατες κοινωνικές διαστάσεις, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζουν μια σειρά από προτάσεις ώστε να υπάρξει ένα «σοκ προσφοράς στην αγορά ακινήτων» που θα βοηθήσει στην προσφορά λύσεων προς τους πολίτες.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Στον συνολικό σχεδιασμό, ρόλο θα διαδραματίσει και το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο προσιτής κατοικίας, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που επηρεάζει εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Το σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο έτος και αποσκοπεί στη στήριξη των κρατών-μελών, των περιφερειών και των πόλεων της Ε.Ε., ώστε να ενισχύσουν τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα σε προσιτές κατοικίες, κινητοποιώντας δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Στη δέσμη μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνονται κίνητρα όπως η προσθήκη μιας ακόμη κλίμακας στη φορολογία εισοδήματος από ενοίκια, νέους περιορισμούς στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσφέρουν «στεγαστικό επίδομα» στους εργαζομένους, δυνατότητα δανειοδότησης αγοράς πρώτης κατοικίας ακόμη και στο 100% της εμπορικής αξίας της, προσθήκη στοχευμένων επιδοτήσεων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών σε ανακαινίσεις και βελτιώσεις κατοικιών και διευκολύνσεις σε τράπεζες και servicers ώστε να πέσουν στην αγορά περισσότερα από 30.000 ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή τους, αλλά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω πολεοδομικών ή άλλων ζητημάτων.

Στο οικονομικό επιτελείο σκανάρουν και άλλες πρωτοβουλίες μετά τα ισχνά αποτελέσματα μέτρων όπως οι φοροελαφρύνσεις για άνοιγμα κλειστών ακινήτων αλλά και το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Μεγάλος αριθμός κατοικιών παραμένει κλειστός, ενώ η αγορά στέγασης δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες πολιτών και οικογενειών, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Αναλυτικά

Μετά το μέτρο της επιστροφής τον προσεχή Νοέμβριο ενός ενοικίου κάθε χρόνο σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορολογουμένους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν:

1. Φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να ανοίξουν κλειστά ακίνητα. Σε αυτό το πλαίσιο οι παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι:

α) Προσθήκη μιας νέας κλίμακας στη φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια καθώς απορρίφθηκε το σενάριο για μείωση του πρώτου συντελεστή. Το πιθανότερο σενάριο είναι να προστεθεί ένας συντελεστής 25% για να περιοριστεί η ψαλίδα ανάμεσα στους δύο υφιστάμενους συντελεστές 15% και 35%. Σήμερα, το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν συντελεστές 15%-45%.

Ειδικότερα ισχύουν τα εξής:
  • 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ.
  • 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
  • 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.
β) Παράλληλα υπάρχει εισήγηση για να επιβληθούν αντικίνητρα για όποιους επιμένουν να διατηρούν κλειστά τα ακίνητά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά, για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και οι servicers από το 2026 θα πληρώνουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, για τις κατοικίες που παραμένουν κλειστές έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της επιβολής ενός «φόρου αδράνειας», που δεν βρίσκει, όμως, υποστηρικτές στο οικονομικό επιτελείο.

2. Παράταση για έναν ακόμη χρόνο των απαγορεύσεων στην έκδοση νέων αριθμών μητρώου ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) στα τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας και επέκταση των περιορισμών σε συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της χώρας με υψηλή ζήτηση κατοικιών, όπου λόγω της εξάπλωσης του μοντέλου των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφεται επιδείνωση της στεγαστικής κρίσης με συρρίκνωση του αριθμού των διαθέσιμων κατοικιών και ραγδαία άνοδο των τιμών στα ενοίκια.

3. Εισήγηση για φοροελαφρύνσεις σε όσες επιχειρήσεις προσφέρουν στεγαστικό επίδομα στους εργαζομένους. Το μέτρο, εφόσον προχωρήσει, θα «πατήσει» στη φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων για νέους γονείς (για επίδομα έως 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο και για παροχή έως 5.000 ευρώ ετησίως για την κάλυψη δαπάνης βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών), που θεσμοθετήθηκε από φέτος.

4. Εξετάζεται η παροχή πιο ευνοϊκών όρων για λήψη στεγαστικού δανείου με δανειοδότηση του 100% της εμπορικής αξίας για αγορά πρώτης κατοικίας. Σήμερα δίνεται δάνειο έως 80% της εμπορικής αξίας όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία.

5. Στοχευμένα προγράμματα με χρήση κοινοτικών εργαλείων ώστε να είναι πιο εύκολη και προσιτή η ανακαίνιση ακινήτων, με στόχο να αυξηθεί το διαθέσιμο στοκ ακινήτων που παραμένει κλειστό. Η Κομισιόν θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη στεγαστική αγορά με 100% κοινοτική χρηματοδότηση, αλλά και παροχή του 30% του προϋπολογισμού ως προκαταβολή, ενώ θα προχωρήσει σε αύξηση των κονδυλίων που αξιοποιούνται πανευρωπαϊκά για την προσιτή στέγαση.

6. Θεσμικές διευκολύνσεις για την απελευθέρωση ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες και servicers. Οι αναμενόμενες παρεμβάσεις θα μεταφέρουν την υποχρέωση νομιμοποίησης του ακινήτου στον αγοραστή, συντομεύοντας τους χρόνους των μεταβιβάσεων, ενώ παράλληλα θα απλοποιήσουν τη διαδικασία απόκτησης ακινήτων από τρίτους κατά τους πλειστηριασμούς.

7. Αύξηση επιδόματος στέγασης με πιθανή διεύρυνση των δικαιούχων. Το επίδομα στέγασης δίδεται σε περίπου 260.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους, ενώ ο δικαιούχος πρέπει να πληροί εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία. Σήμερα, επίδομα λαμβάνουν αυτοί που το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.



enikos.gr