MY KTEO

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Πέντε παγίδες για τα επόμενα χρόνια πίσω από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ: Τι θα γίνει με τα επιδόματα


Τη στιγμή που… πακετάρονται τα μέτρα εν όψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), την ίδια στιγμή ωριμάζουν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σχέδια και αποφάσεις που θα επιβαρύνουν την καθημερινότητα του πολίτη και θα αυξήσουν το κόστος ζωής.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Η κυβέρνηση, εν όψει ΔΕΘ και προκειμένου να ανακάμψει δημοσκοπικά μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα (ΟΠΕΚΕΠΕ, τρένα/Τέμπη κ.α.), το πάρτι αναθέσεων και τις διεθνείς εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (Σινά, Λιβύη, μεταναστευτικό κ.α.), εμφανίζεται έτοιμη για ένα σημαντικό πακέτο μέτρο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το εξήγγειλε ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένα Απρίλιο, όταν και έδωσε την υπόσχεση για την ενίσχυση με ένα ενοίκιο σε όσους δεν διαθέτουν δίκη τους κατοικία και 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους (Νοέμβριος 2025).

Ωστόσο, το «πακέτο της ΔΕΘ» δεν μπορεί παρά να είναι πιο «ενισχυμένο» από την πλευρά της είσπραξης λιγότερων φόρων (φοροελαφρύνσεις), παρά από την πλευρά των ενισχύσεων (αυξήσεις ή επιδόματα).

Και αυτό, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκός «κόφτης» στην ετήσια αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού, ο οποίος φέτος ήταν 3,7% (εν σχέσει με τις δαπάνες του 2024), ενώ για τον νέο (2026) προϋπολογισμό υπολογίζεται σε αύξηση (δαπανών) 3,5%, συν 500 εκατ. ευρώ (0,23% του ΑΕΠ) από τη ρήτρα διαφυγής (αμυντικών δαπανών).

Συνολικά δηλαδή οι δαπάνες του 2024 δεν μπορούν να αυξηθούν πάνω από 4,3 δισ. ευρώ (109 δισ. ευρώ οι φετινές δαπάνες).

Αλλά, ως γνωστόν, περισσότερη εκλογική απόδοση έχουν οι «παροχές», οι πληρωμές προς τους δυνητικά ψηφοφόρους, οι οποίες είναι πιο άμεσες και… μετρήσιμες, παρά οι φορολογικές ελαφρύνσεις που δρουν έμμεσα και, ως ένα βαθμό, δεν αφορούν τα πιο φτωχά στρώματα, ειδικά καθώς η κυβέρνηση δεν εξετάζει την (αναγκαία) μετακίνηση ορισμένων ειδών πρώτης ανάγκης προς χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

Οι επιβαρύνσεις του… μέλλοντος
Όμως ο πιο ύπουλος εχθρός για την ποιότητα ζωής και τις κοινωνικές ανάγκες βρίσκεται στα σχέδια του μέλλοντος. Οι επιβαρύνσεις που τώρα παραμένουν στη «σκιά» και θα αρχίσουν να επιβαρύνουν τα νοικοκυριά κατά τους προσεχείς μήνες…

1. Μέσα στο 2026 θα ισχύσει ένα νέο περιβαλλοντικό (;) τέλος στα υγρά καύσιμα, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την τιμή των καυσίμων ίσως και πάνω από 10 λεπτά το λίτρο, οδηγώντας και πάλι τη βενζίνη στο να «φλερτάρει» με τα 2 ευρώ, ανεξαρτήτως των ενεργειακών παιγνίων και των γεωπολιτικών σχεδιασμών.

2. Ο ΑΔΜΗΕ (δίκτυο υψηλής τάσης ρεύματος), έχει επενδύσει στο καλώδιο που θα… ένωνε την Ελλάδα (Κρήτη) με την Κύπρο. Απόπειρα που φαίνεται να ναυάγησε δυτικά της Κάσου και αυτό αποτελεί στίγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα εθνικά συμφέροντα.

Παρά ταύτα ο ΑΔΜΗΕ αναζητά τα χαμένα κονδύλια και ο Έλληνας καταναλωτής, ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος, θα επιβαρυνθεί οσονούπω με 5 έως 7 λεπτά ανά KWh.

Δηλαδή, πληρώνει που πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα ο καταναλωτής (κόστος 145 ευρώ η MWh έναντι 45 στην Ιβηρική Χερσόνησο), τώρα θα κληθεί να πληρώσει και τα σπασμένο μας κακοσχεδιασμένης κυβερνητικής πολιτικής που μπορεί να αποδειχθεί και ολέθρια για τα εθνικά συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν ολοκληρωνόταν το έργο (που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί), ο Έλληνας καταναλωτής προβλέπεται (προβλεπόταν) να επιβαρυνθεί με 7-8 λεπτό ανά KWh, όσο και ο Κύπριος καταναλωτής. Ο τελευταίος εμφανίζεται, και είναι, ο ωφελημένος από το (σχεδιαζόμενο) έργο. Το ερώτημα παραμένει, γιατί προβλέφθηκε επιβάρυνση για την επέκταση του Δικτύου στον Έλληνα καταναλωτή. Ουσιαστικά, σε βάρος ενός τρίτου, όταν το έργο αφορά τον παραγωγό (ρεύματος) που θα πουλήσει (ή θα διακινήσει) και τον τελικό χρήστη…

3. Το 2027 προβλέπεται η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από το 62ο (με 40 χρόνια ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας με βάση το (νέο) προσδόκιμο ζωή. Και ήδη βλέπουμε ανακοινώσεις για τα δήθεν… χαμηλά -εν σχέσει με την Ευρώπη- ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση μια αύξηση των ορίων τουλάχιστον κατά 6 μήνες θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή σε 2 χρόνια.

4. Μέχρι τον Αύγουστο του 2026 (σε 13 μήνες), θα πρέπει να έχουν εκταμιευτεί όλα τα ποσά που θα (μπορέσει να) απορροφήσει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Πέραν του αρνητικού γεγονότος των κατανομών, όπου τη μερίδα του λέοντος έχουν απορροφήσει μόλις 15 μεγάλες επιχειρήσεις (1,7 δισ. από ένα κονδύλι 3,6 δισ. των χαμηλότοκων δανείων του προγράμματος μέχρι τις αρχές του 2025), δεν προβλέπεται παράταση του ΤΑΑ. Ενώ πρέπει να ολοκληρωθούν ακόμη 155 προαπαιτούμενα, προκειμένου να υπάρξει ομαλή εκταμίευση των (ταγμένων) δόσεων ύψους 15 δισ. ευρώ.

Άρα, προβάλει ο υπαρκτός κίνδυνος απώλειας άνω των 8 δισ. ευρώ μέχρι το συνολικό πακέτο των 36 δισ. ευρώ.

Ακόμη χειρότερα: Για όσα έργα ενταχθούν, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2026, η χώρα μας θα κληθεί να επιστρέψει το σύνολο της χρηματοδότησης (για το συγκεκριμένο έργο, ακόμη και για εκτελεσθέν τμήμα αυτού).

5. Το αργότερα το 2027 θα ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής των (αντικειμενικών) αξιών των ακινήτων. Οπότε, ακόμη και μια μικρή ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για το 2026 (εξαγγελίες ΔΕΘ), θα ακυρωθεί στη συνέχεια, καθώς οι ιδιόκτητες θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα ποσά… ιδιοκατοίκησης.



iEidiseis.gr