MY KTEO

Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

Πνιγμοί στην Ελλάδα: Η σταθερή απειλή στη χώρα της θάλασσας


Το πρώτο εξάμηνο του 2025 καταγράφηκαν 91 θανάσιμα περιστατικά στη θάλασσα, παρουσιάζοντας μείωση 23% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Κάθε χρόνο, δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα ή σε άλλους υδάτινους χώρους, συχνά κατά τη διάρκεια φαινομενικά ακίνδυνων δραστηριοτήτων, όπως η κολύμβηση.

Το 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων του οργανισμού Safe Water Sports, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, καταγράφηκαν 395 θάνατοι στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας. Από αυτούς, οι 388 σημειώθηκαν στη θάλασσα ενώ οι υπόλοιποι επτά σε λίμνες, ποτάμια και πισίνες.

Αισθητή μείωση πνιγμών το 2025
Το πρώτο εξάμηνο του 2025 καταγράφηκαν 91 θανάσιμα περιστατικά στη θάλασσα, παρουσιάζοντας μείωση 23% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Η ναυαγοσωστική κάλυψη για το 2024 έφτασε το 93% ενώ το 2025 μέχρι στιγμής καταγράφεται στο 88%.

Από τα θύματα του 2025, οι 71 ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών και οι 60 ήταν άνδρες. Το 83% των συνολικών θανάτων αφορούσε ανθρώπους τρίτης ηλικίας, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για την πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα. Επιπλέον, σημειώθηκαν δύο παιδικοί θάνατοι, ενώ στα θαλάσσια σπορ καταγράφηκαν 14 τραυματισμοί, εκ των οποίων οι έξι σε ανήλικους.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Safe Water Sports, Δρ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η πρόληψη είναι θεμέλιο για την ενίσχυση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον» και επισήμανε τη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. «Η στοχευμένη ενημέρωση και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων αποδίδουν και σώζουν ζωές», τόνισε.

Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, με έμφαση στην παροχή συμβουλών πρόληψης για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Εμπόδια στη ναυαγοσωστική κάλυψη
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια. Ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΚΑΝ), Νίκος Γιοβανίδης, ανέφερε πως «οι καθυστερήσεις των δήμων στους διαγωνισμούς για τη ναυαγοσωστική κάλυψη είναι βασικός λόγος που δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες από την 1η Ιουνίου».

Πρόσθεσε επίσης πως πρόκειται για έργα μεγάλης κλίμακας και δαπάνης, που απαιτούν έγκαιρο σχεδιασμό, καθώς και πως η διαδικασία για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατική και περίπλοκη.



Newsbomb.gr