MY KTEO

Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

Αγοράζουν τα χρήματα την ευτυχία των παιδιών; Τι έδειξε μελέτη του ΚΕΠΕ


Τελικά τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία και από τι εξαρτάται η ευτυχία των παιδιών; Η έρευνα την οποία εκπόνησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε δημόσια σχολεία όλης της χώρας, κατά τη χρονική περίοδο 2024 –2025, αναφορικά με την ποιότητα ζωής και την ευτυχία των παιδιών στην Ελλάδα, επαληθεύει την άποψη του Αριστοτέλη σχετικά με το ότι ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι που κάνουν καλές πράξεις, καθώς αντλούν ευχαρίστηση από αυτές τις ίδιες τους τις πράξεις.

Συγκεκριμένα, εστιάζοντας στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, η ανάλυση του ΚΕΠΕ βρήκε ότι η ευτυχία των παιδιών εξαρτάται από το αν αυτά έχουν μάθει στο ευρύτερο περιβάλλον τους να σέβονται και να διευκολύνουν όλα τα άτομα με κινητικές/αισθητηριακές/νοητικές αναπηρίες και από το αν έχουν μάθει να σέβονται, να προστατεύουν και να μην φέρνουν σε δύσκολη θέση άλλα παιδιά.

Ο Αριστοτέλης τονίζει ότι αυτό είναι κάτι που διδάσκεται και για αυτό απαραίτητη είναι η ἕξις, δηλαδή η επανάληψη και η εξάσκηση στις καλές πράξεις ώστε αυτές να γίνουν συνήθεια ή εθισμός, δηλαδή έθος.

Επομένως, τα παιδιά της Στερεάς Ελλάδας που δηλώνουν ευτυχισμένα, για τη χρονική περίοδο 2024 –2025, είναι τα παιδιά που έχουν μάθει από το ευρύτερο περιβάλλον τους να κάνουν καλές πράξεις προς τους άλλους ανθρώπους και τελικά αντλούν ευτυχία από αυτές τις ίδιες τις πράξεις τους.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, θα πρέπει, αν θέλουμε να χτίσουμε βιώσιμες κοινωνίες με ευτυχισμένα παιδιά, να επενδύσουμε στο να τα μάθουμε να διαφυλάττουν και να προασπίζουν την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου πλάσματος, τονίζει το ΚΕΠΕ.

Ωστόσο, προβληματίζουν τα ευρήματα για την ποιότητα ζωής των παιδιών των αγροτικών/νησιωτικών/ορεινών περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, όπως και των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών.

Τα ευρήματα αυτά ουσιαστικά αποτελούν αντικίνητρο στις οικογένειες ώστε να επιστρέψουν στον τόπο τους, αποφορτίζοντας τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και για να κάνουν πολλά παιδιά ώστε να ανασχεθεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, σημειώνει το ΚΕΠΕ.

Επομένως, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, αλλά και να υποστηρίξουμε την επαρχία, θα πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα, τονίζει. Ως τέτοια κρίνονται η εφαρμογή ποιοτικών σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία της χώρας για όλες τις σχολικές βαθμίδες, για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και η πλήρης κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη παιδικής διατροφής (καθώς η έμμεση φορολογία εντείνει τις ανισότητες), σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της λίστας με το τι θεωρείται παιδική διατροφή. Επιπρόσθετα, για όλα τα πάγια έξοδα του σπιτιού θα πρέπει να προβλεφθούν για τις πολύτεκνες οικογένειες ειδικά τιμολόγια, ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος, που θα ακολουθούν διαφορετική τιμολογιακή πολιτική ανάλογα με το πλήθος των παιδιών της οικογένειας, ώστε να διευκολύνονται περισσότερο εκείνες με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.

Συμπερασματικά, αν θέλουμε να χτίσουμε ανθεκτικές κοινωνίες όπου τα παιδιά θα είναι ευτυχισμένα και θα ευημερούν, θα πρέπει να δοθεί μια προτεραιότητα τόσο στην καλλιέργεια του εσωτερικού κόσμου των παιδιών, όσο και στην εξεύρεση πόρων ώστε να θεσπιστούν τα σχολικά γεύματα ως ένα μόνιμο μέτρο που θα αφορά όλα τα παιδιά της χώρας, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, καταλήγει το ΚΕΠΕ.