Νέα ρύθμιση για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων ενέκρινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.
Για τα νέα οικόπεδα το υπουργείο θεσμοθετεί δύο ζώνες:
- Στους μεν οικισμούς έως 700 κατοίκους εντάσσει απευθείας τις επίμαχες περιοχές με πρόσχημα την πληθυσμιακή ενίσχυσή τους.
- Στους δε οικισμούς άνω των 700 κατοίκων επαναφέρει τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση κατατέθηκε χθες σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά το βιομεθάνιο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησαν βουλευτές της κυβέρνησης, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στο ίδιο μήκος κύματος να κατηγορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος για αναλγησία που συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Μητσοτάκης για την οριοθέτηση των οικισμών: Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρέμβει προσωπικά ζητώντας από το υπουργείο να συνδέσει τη δυνατότητα επέκτασης των οικισμών με πληθυσμιακά κριτήρια.
«Για να το πούμε με απλά λόγια, για όλους τους οικισμούς κάτω των 700 κατοίκων, πρακτικά τη συντριπτική πλειοψηφία των οικισμών της χώρας, ουσιαστικά θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια, όπως αυτά χαράχθηκαν πριν από κάποιες δεκαετίες.
Άρα δεν αλλάζει απολύτως τίποτα», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός.
«Και για εκείνους τους οικισμούς μεταξύ 700 και 2.000 κατοίκων θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο εργαλείο, το οποίο θα επιτρέπει τη δόμηση και στα τμήματα που καταλαμβάνουν την υφιστάμενη ζώνη Γ, με μεγαλύτερη ευελιξία από αυτήν που προβλέπεται σήμερα στην εκτός σχεδίου δόμηση. Οπότε για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της υπαίθρου λύνεται μια σημαντική αβεβαιότητα», κατέληξε.
Οι όροι δόμησης στους μικρούς οικισμούς
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο εκτιμά πως οι οικισμοί κάτω των 700 κατοίκων είναι περισσότερο από το 90% των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, την κατηγορία δηλαδή που η ρύθμιση αφορά.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για τους μεν οικισμούς έως 700 κατοίκους η ζώνη που καλυπτόταν κάποτε από τα όρια των νομαρχών (που κρίθηκαν αντισυνταγματικά) μετονομάζεται «κατά παρέκκλιση» σε «ζώνη ανάπτυξης οικισμών».
Σε αυτή τη ζώνη, «άρτια θεωρούνται τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 10 μέτρων σε κοινόχρηστη οδό.
Το εμβαδόν αρτιότητας και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστη οδό εξειδικεύονται με το προεδρικό διάταγμα οριοθέτησης κάθε οικισμού, λαμβάνοντας υπόψη εκείνα που θεωρούνται τα πλέον αντιπροσωπευτικά του χαρακτήρα και της διαμορφωμένης κατάστασης», αναφέρει η ρύθμιση.
Η ζώνη δημιουργείται «για την υποστήριξη και ενίσχυση του περιφερειακού δικτύου οικισμών, προσαρμοσμένου στα σύγχρονα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης»: Είναι προφανές ότι το πληθυσμιακό όριο των 700 κατοίκων τίθεται προσχηματικά, καθώς δεν αφορά συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας με σημαντική εγκατάλειψη της υπαίθρου (λ.χ. Δυτική Μακεδονία), ούτε η επέκταση των οικισμών χωρίς πολεοδόμηση έχει κάποια σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι οικισμοί στις τουριστικές περιοχές έχουν σημαντικό μόνιμο πληθυσμό – και οι πιέσεις για την οικοδόμησή τους αφορούν κατά βάσιν την ανέγερση δεύτερης κατοικίας.
Για τους δε μεγαλύτερους οικισμούς (701-2.000 κάτοικοι), η παλαιά ζώνη μετονομάζεται σε «περιοχή ειδικών χρήσεων». Πρόκειται για ένα «κέλυφος» για την επαναφορά των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς θα επιτρέπεται η οικοδόμηση σε οικόπεδα 2-4 στρεμμάτων, με πρόσωπο 15 μέτρων σε κοινόχρηστη οδό.
Οι όροι δόμησης και σε αυτή τη ζώνη θα εξειδικεύονται μέσω του πολεοδομικού σχεδίου.
Ταγαράς: «Σε 2-3 χρόνια θα είναι έτοιμα τα πολεοδομικά σχέδια για όλη τη χώρα
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, μίλησε στην ΕΡΤ για τα όρια δόμησης και για τη νομοθετική ρύθμιση. Αρχικά ανέφερε πως το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) με αποφάσεις του 2017 και του 2019 είπε ότι δεν είχαν αρμοδιότητα οι νομάρχες να οριοθετήσουν τα όρια του οικισμού σύμφωνα με το διάταγμα του 1985.
Άρα εδώ και 40 χρόνια τα όρια των οικισμών που καθορίστηκαν μετά από αποφάσεις για το Πήλιο και το Ρέθυμνο, 150 οικισμοί ακυρώθηκαν για αυτούς τα όρια τους γιατί δεν είχαν αρμοδιότητα από το Συμβούλιο Επικρατείας να οριοθετούν λόγω του ιδιαίτερου πολεοδομικού σχεδιασμού.
Αυτό σήμαινε ότι εν δυνάμει και όποιος άλλος οικισμός από τους 12.000 περίπου οικισμούς που είναι κάτω από 2.000 κατοίκους, κινδύνευε και κινδυνεύει μετά από μια προσφυγή να ακυρωθούν τα όρια του και να μην μπορεί να εκδώσει άδεια όχι μόνο για τα άκρα του οικισμού, αλλά και στον πυρήνα και στην πλατεία του χωριού. Γι’ αυτό και στο Πήλιο και στο Ρέθυμνο, μετά την έκδοση της απόφασης Συμβουλίου Επικρατείας δεν εκδίδονταν, δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μετά την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος, που καλύφθηκαν οι τρεις ζώνες από τις τέσσερις, παρέμεινε σε εκκρεμότητα η ζώνη Γ και με τη νέα ρύθμιση λαμβάνονται υπόψη τα θέματα αποκέντρωσης και σημειώνεται δημογραφική στήριξη.
«Όπως χτίζουν, έχτιζαν μέχρι σήμερα και χτίζουν με τα όρια των νομαρχών που υφίστανται σήμερα για οικισμούς κάτω από 700 κατοίκους, που είναι περίπου το 93% του συνόλου των οικισμών κάτω από 2.000, θα μπορούν να χτίσουν, όπως χτίζουν μέχρι σήμερα» υπογράμμισε.
Μάλιστα, τόνισε πως σε δύο με τρία χρόνια θα εγκριθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που εμπεριέχουν την οριοθέτηση των οικισμών ή αυτοτελείς μελέτες που οριοθετούν οικισμούς. «Όταν θα εγκριθεί ένας οικισμός με τα Προεδρικά Διατάγματα από τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια κλπ, τότε θα ισχύσουν αυτά που συζητούμε σήμερα. Μέχρι τότε ισχύουν τα υφιστάμενα εδώ και 40 χρόνια» είπε.
«Ασφαλίζουμε, σε συνέχεια της υπάρχουσας ανασφάλειας, ότι τα όρια που θα οριστούν με προεδρικό διάταγμα και με συντεταγμένες στο Πολύγωνο, το οποίο θα ορίσει τα όρια του οικισμού, θα έχουν ασφάλεια δικαίου. Δεν κινδυνεύουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας να ακυρωθούν τα όρια με αυτή τη διαδικασία που πάμε για πρώτη φορά» συμπλήρωσε.
Μπαίνουν σε τάξη οι οικισμοί που δεν έχουν σχέδιο
Ο κ. Ταγαράς σημείωσε ότι οι οικισμοί κάτω από 2.000 κατοίκους στο σύνολό τους, σχεδόν στη συντριπτική πλειοψηφία, δεν έχουν σχέδιο πόλης και αυτό είναι το μέγα ζητούμενο που με αυτή τη ρύθμιση μπαίνει σε μία τάξη και ρυθμίζει την αναρχία στην πολεοδόμηση, ρυμοτομία.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός γι’ αυτό το έργο φτάνει περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ενώ τα ιστορικά κενά τα οποία θα καλυφθούν χρονολογούνται από το 1923.
Newsbomb.gr