MY KTEO

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Έρευνα: Καμπανάκι κινδύνου για την αποδοχή του εμβολίου για τον κορονοϊό


Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από παγκόσμια έρευνα σχετικά με την αποδοχή που θα έχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όταν αυτό παρασκευαστεί.

Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία

της COVID-19, που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος". Έκτοτε, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 44 εκατομμύρια κρούσματα και έχουν χαθεί πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές. Το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο. Η παγκόσμια ανάκαμψη θα πάρει χρόνια.

Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19 αναμένεται να αναπτυχθεί σε χρόνο ρεκόρ και μπορεί να εγκριθεί για παραγωγή, διανομή και αποδοχή κάποια στιγμή το 2021. Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας αναφέρουν ότι τουλάχιστον το 70% κάθε κοινότητας πρέπει να εμβολιαστεί με εμβόλιο COVID-19 για να επιτύχει ένα αποδεκτό επίπεδο ανοσίας για την προστασία των μελών της.

Μία έρευνα της οποίας ηγήθηκε ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Λόρενς Ο Γκόστιν, θέλησε να μάθει κατά πόσο ο κόσμος είναι πρόθυμος να εμβολιαστεί όταν υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 13.426 άτομα σε 19 χώρες. Συμπεριέλαβε δύο από τα πιο πυκνοκατοικημένα και ορατά έθνη της Αφρικής, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική, τα οποία είναι από τα πιο επηρεασμένα από τη COVID-19 στην ήπειρο.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι το 71,5% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα λάβουν ένα "αποδεδειγμένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο", ενώ το 14% θα το αρνηθεί κατηγορηματικά. Ένα επιπλέον 14% δήλωσε ότι θα διστάσει να λάβει το εμβόλιο.