MY KTEO

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Συγκινητικός ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στον ιερό ναό του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου

 



Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης γιόρτασαν στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου χθες ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου οι κάτοικοι στο Προκόπι Ευβοίας. Εκεί όπου πριν λίγες ημέρες, έζησαν όπως λένε ένα μεγάλο θαύμα. Κάτοικοι της Εύβοιας, με θρησκευτική ευλάβεια, εορτάζουν στον ιερό ναό του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου την Κοίμηση της Θεοτόκου, λίγες ημέρες μετά την πυρκαγιά που αφάνισε χιλιάδες στρέμματα δάσους και κατέστρεψε περιουσίες.

 

Στις 6 Αυγούστου, ενώ η φωτιά πλησίαζε στο Προκόπι και είχε δοθεί εντολή για εκκένωση του οικισμού, οι ιερείς λιτάνευσαν τις εικόνες του Οσίου Ιωάννου και τα ξημερώματα άρχισε να… βρέχει.

 

Οι κάτοικοι έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουν το χωριό. «Είχαμε πάρει τα αλυσοπρίονα οι άνδρες και ανεβήκαμε στην κορυφογραμμή εδώ στο προσκύνημα και αρχίσαμε να κόβουμε πεύκα, να ανοίγουμε μία αντιπυρική ζώνη και ταυτόχρονα οι μπουλντόζες των ντόπιων άρχισαν να υποβοηθούν…» τόνισε ο προϊστάμεμος του προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου, πατήρ Νικόλαος Βερνέζος.

 

Τότε, τηλεφωνικά, ο μητροπολίτης Χαλκίδος, Χρυσόστομος, ζήτησε από τον πατέρα Νικόλαο να κάνουν λιτανεία πέριξ του χωριού.

 

«Πήραμε την εικόνα του Αγίου, ήμασταν γύρω στα 30 και αρχίσαμε μία συγκινητική λιτανεία… ένα κόκκινο σύννεφο είχε απλωθεί πάνω από το Προκόπι που αντανακλούσε την πυρκαγιά που είχε απλωθεί πάνω από το χωριό… Στις 05:00 τα ξημερώματα άρχισε μία βροχή δυνατή που κράτησε ένα τέταρτο, δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε από τα δάκρυα…Για εμάς είναι θαύμα» πρόσθεσε ο πατήρ Νικόλαος Βερνέζος.

 

Την επόμενη ημέρα έγινε και λιτανεία των λειψάνων του Οσίου Ιωάννη.

 

Πιστοί από όλοι την Ελλάδα βρέθηκαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στον Ιερό Ναό προκειμένου να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του και να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία.

Αποχαιρετισμός στους πυροσβέστες

 

Στο Προκόπι, εκεί που δημιούργησαν τη δική τους βάση οι πυροσβέστες από τη Μολδαβία και τη Ρουμανία, ο πατέρας Νικόλαος χθες τους ευλόγησε για να γυρίσουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους.

 

Τους 108 Ρουμάνους πυροσβέστες αποχαιρέτησαν και οι κάτοικοι στο Προκόπι. Πριν την αναχώρηση τους, ζήτησαν την ευλογία του πατέρα Νικόλα για να έχουν καλό δρόμο.

 

«Μας βοήθησαν πάρα πολύ, είχαν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, οχήματα, ήταν παράδειγμα…» πρόσθεσε ο προϊστάμενος προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου.

 

Ευχή όλων οι ημέρες της καταστροφικής πυρκαγιάς να πέρασαν οριστικά και να μην ζήσουν ξανά οι κάτοικοι της Εύβοιας τον εφιάλτη της πύρινης λαίλαπας.