MY KTEO

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Τι είναι το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς;

 

Εάν έχεις περάσει έναν ο χωρισμό ή μια μεγάλη στεναχώρια μπορεί να έχεις νιώσει αυτό τον πόνο βαθιά μέσα στο στήθος σου σαν να ραγίζει η καρδιά σου.

Η επιστήμη επιβεβαιώνει πως ο πόνος στην καρδιά, η αίσθηση ότι θα σπάσει η καρδιά σου από τη μεγάλη στεναχώρια, είναι ουσιαστικά απτός και εκδηλώνεται στο σώμα με περισσότερους από έναν τρόπους.

Το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», είναι μια αναγνωρισμένη ιατρικά κατάσταση που ονομάζεται καρδιομυοπάθεια Takotsubo ή καρδιοπάθεια από στρες.

Καρδιομυοπάθεια Takotsubo
Το έντονο και σοβαρό άγχος όπως αυτό που δημιουργεί μια δυσάρεστη είδηση ή ένας χωρισμός μπορεί να προκαλέσει φυσικές αντιδράσεις σε διάφορα όργανα του σώματος, ανάμεσά τους και στην καρδιά. Αυτό που συμβαίνει όταν νιώθεις πως η καρδιά σου ραγίζει είναι στην πραγματικότητα κάτι σαν καρδιακή προσβολή και παρουσιάζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες (εκπλήσσεται κανείς;).

Οι επιστήμονες δεν έχουν εξηγήσει ακόμη απόλυτα το φαινόμενο, ωστόσο γνωρίζουν πως ως συνέπεια ενός απότομου ψυχικού σοκ ο οργανισμός παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες των ορμονών του άγχους.

Αυτό προκαλεί απότομη συστολή στις κεντρικές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, κατάσταση που έχει παρόμοια επίδραση και συμπτώματα με το έμφραγμα, πόνο στην περιοχή της καρδιάς, δύσκολη αναπνοή, ταχυκαρδία. Τα καλά νέα είναι πως αυτό το σαν-έμφραγμα δεν έχει την παθολογία της πάθησης αυτής οπότε δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, μπορεί όμως να οδηγήσει κάποιον ακόμη και στα επείγοντα του νοσοκομείου εξαιτίας της έντασής του.



govastileto.gr