MY KTEO

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Ο εφιάλτης της επτακομματικής Βουλής - Στο 40% και πάνω ο πήχης της αυτοδυναμίας


Η είσοδος των κομμάτων Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή βάζει «φωτιά» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
    
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση επικρατεί στο επιτελείο της ΝΔ στην Πειραιώς μετά τα στοιχεία των πρώτων κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου και παρουσιάστηκαν χθες στον κ. Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του. Και αυτό, διότι, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, δεν φαίνεται μεν να υπάρχει καμία σημαντική ανατροπή στα αποτελέσματα της κάλπης της απλής αναλογικής, αλλά από την άλλη, καταγράφεται δυναμική τέτοια για τα μικρά κόμματα Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, που φαίνεται ότι θα τα οδηγήσει με ασφάλεια στη Βουλή.

Αυτό, όπως σημειώνουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, σημαίνει ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η επόμενη βουλή θα είναι επτακομματική. Η πρόβλεψη αυτή του γαλάζιου επιτελείου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς κάθε επιπλέον κόμμα που εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, κερδίζει έδρες και από τη ΝΔ και μάλιστα αναλογικά τις περισσότερες. Ταυτόχρονα, όσο μειώνεται το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής, τόσο αυξάνεται το όριο της αυτοδυναμίας.

Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν το άθροισμα των εκτός βουλής πέσει στο 5% ( από 16% που ήταν στις τελευταίες κάλπες ), τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας αγγίζει αν όχι ξεπερνάει το 40%. «Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι θα μειωθεί τόσο πολύ το άθροισμα των εκτός βουλής κομμάτων. Οφείλουμε, ωστόσο, να έχουμε όλα τα ενδεχόμενα κατά νου» σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Πονοκέφαλος το κόμμα «Νίκη»
Το γαλάζιο επιτελείο απασχολεί, όπως είναι αναμενόμενο, τόσο το ποσοστό κατάκτησης της αυτοδυναμίας, όσο όμως και ο αριθμός των εδρών. Διότι άλλο είναι να έχεις 165 βουλευτές και άλλο 153, όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, στην οποία αναζητούν τον κατάλληλο τρόπο για να επικοινωνήσουν στους ψηφοφόρους και αυτή την παράμετρο.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη ΝΔ εν όψει της κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής, είναι το κόμμα Νίκη, το οποίο, σε αντίθεση με την Πλεύση Ελευθερίας που στοχεύει κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25, απευθύνεται σε ένα ακροατήριο στο οποίο θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και γαλάζιοι ψηφοφόροι. Προκειμένου να ορθώσει αναχώματα σε πιθανή μετακίνηση ψηφοφόρων προς το κόμμα του κ. Νατσιού, αλλά και για την ανακοπή της δυναμικής της Νίκης, έχουν ήδη προγραμματιστεί μια σειρά από δράσεις.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα –απ όπου αντλεί τις περισσότερες ψήφους – «τοποτηρητές» της Πειραιώς, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Άγιο Όρος, μονές του οποίου φέρονται να στηρίζουν υπογείως το κόμμα. Επιπρόσθετα, στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, στη Βόρεια Ελλάδα θα περιοδεύσουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως οι κ. Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, που για διαφορετικούς λόγους, μπορούν να απευθυνθούν στα ακροατήρια που βάζουν πιο ψηλά το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Πέραν αυτών των κινήσεων, ωστόσο, στο κεντρικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός ως προς τη δοσολογία των επιθέσεων προς το ομοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Νίκη, που εκφράζει και στηρίζεται από παραεκκλησιαστικά και αντιεμβολιαστικά κινήματα. «Εκεί που δεν τους ήξερε κανείς στην υπόλοιπη Ελλάδα, πλην της Βόρειας Ελλάδας, κινδυνεύουμε να τους κάνουμε δωρεάν διαφήμιση» λένε κάποιοι και εισηγούνται να μην περιληφθεί στον επίσημο προεκλογικό λόγο της ΝΔ η Νίκη. Και μάλλον, αυτή η άποψη δείχνει να υπερισχύει.




iEidiseis.gr