MY KTEO

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Οι «άδειες κάλπες» φοβίζουν τα κόμματα – Οι βόμβες που μπορεί να σκάσουν στον δεύτερο γύρο

 


Με την φράση «οι κάλπες είναι άδειες» και θέλοντας να δείξουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, τα κόμματα ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες  και στοχεύσεις για την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου. Πρωταρχικός στόχος είναι να  ενισχύσουν τη συσπείρωση της κομματικής βάσης προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεων ή για την ακρίβεια, κάποιοι, προ νέων εκπλήξεων. Η ΝΔ κατεβαίνει στις εκλογές με τον αέρα της εντυπωσιακής νίκης που κατέγραψε στις 21 Μαΐου έχοντας επί της ουσίας έναν βασικό στόχο. Να πετύχει την πολυπόθητη για το κόμμα αυτοδυναμία. Για να γίνει αυτό όμως αυτό χωρίς να μπλέξουν σε περιπέτειες, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα κινηθούν περίπου στο 40% που έλαβαν στον πρώτο γύρο. Άλλωστε, η αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης δεν περνάει μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και από το πόσα τελικά κόμματα θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Άλλωστε, οι πιθανότητες η νέα Βουλή που θα προκύψει μετά τις κάλπες τις 25ης Ιουνίου, να είναι εξακομματική ή ακόμη και επτακομματική, δεν είναι λίγες. Εάν συμβεί αυτό και ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, θα βγουν… τα κομπιουτεράκια για να φανεί εάν θα υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή το πρώτο κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό για να συνεργαστεί.

Ο ρόλος των κομμάτων που «φλερτάρουν» με τη είσοδο στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής υπήρξαν τρία κόμματα που «φλέρταραν» με την είσοδό τους στη Βουλή. Το κόμμα «Νίκη» έφτασε κοντά στην πηγή αλλά δεν είπε νερό, λαμβάνοντας 2,92%  και 172.007 ψήφους. Ακολούθησε το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας» συγκεντρώνοντας 2,89% και 170.050 ψήφους ενώ το ΜέΡΑ25 ήταν λίγο πιο μακριά από το όριο του 3%, με 2,62%. Το μεγάλο ερώτημα, είναι εάν, ειδικά για τα δύο πρώτα κόμματα, συνεχιστεί η δυναμική που υπήρχε στον πρώτο γύρο αλιεύοντας περισσότερους ψήφους από όμορους πολιτικούς χώρους και καταφέρουν να κάνουν την έκπληξη και να μπουν στη Βουλή.