MY KTEO

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Τάζουν επιστροφή φόρου και «αδειάζουν» λογαριασμούς – Τι να προσέξετε


Ακάθεκτοι συνεχίζουν τη δράση τους επιτήδειοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις ηλεκτρονικές απάτες στοχεύοντας στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.

Μία από τις απάτες που γνωρίζουν άνθιση τους τελευταίους μήνες αφορά σε απατηλά email που αποστέλλονται σε πολίτες και κάνουν λόγο για επιστροφή φόρου από την εφορία. Πρόκειται για αληθοφανή μηνύματα καθώς συνοδεύονται από λογότυπο του Gov.gr και έχουν ίδια δομή με τα γνήσια με αποτέλεσμα να δημιουργούν την αίσθηση πως πρόκειται για πραγματικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των χρηστών.

Μόλις σήμερα, Τρίτη, μία νεαρή κάτοικος της Καλλιθέας δέχθηκε σχετικό μήνυμα το οποίο την ενημέρωνε πως δικαιούται επιστροφή φόρου ύψους 634,13 ευρώ.

Συγκεκριμένα στο μήνυμα αναφερόταν μεταξύ άλλων: Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η Ελληνική Φορολογική Υπηρεσία υπολόγισε τη φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου ύψους 634,13 ευρώ. Παρακαλούμε κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας, ώστε να ξεκινήσουμε την επεξεργασία της επιστροφής σας. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι ο σωστός λογαριασμός θα λάβει την επιστροφή.

Κάνοντας κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο ο χρήστης μεταφέρεται σε άλλη σελίδα στην οποία οι απατεώνες του ζητούν να επιλέξει την τράπεζα που συνεργάζεται με σκοπό -στο τέλος- να του ζητήσουν τους τραπεζικούς κωδικούς του με σκοπό την πρόσβαση σε αυτούς.

Αυτό που θα πρέπει να παρατηρούν οι πολίτες που δέχονται τέτοιου είδους μηνύματα είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα καθώς, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία, η ηλεκτρονική διεύθυνση προδίδει πως πρόκειται για απάτη.

Προειδοποιήσεις από ΕΛ.ΑΣ. και ΑΑΔΕ
Από την ΕΛ.ΑΣ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας τους πολίτες να μην πατούν σε καμία περίπτωση τον σύνδεσμο (link) που περιλαμβάνεται στο email και να μην καταχωρούν τα στοιχεία τους καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και οι δημόσιες υπηρεσίες ποτέ δεν ζητούν τραπεζικούς κωδικούς.

Στην ίδια προειδοποίηση έχει προβεί και η ΑΑΔΕ πριν μερικούς μήνες αναφέροντας σχετικά:

Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν "να κάνετε κλικ" για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής. Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.



kathimerini.gr