MY KTEO

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

ΚΚΕ: Όχι στη μετατροπή του Νότιου και Βόρειου Ευβοϊκού σε θαλάσσια βιομηχανική ζώνη

Στην ημερίδα της Συντονιστικής Ομάδας Συλλόγων και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού, την Παρασκευή 16/06/2023, έδωσε το παρόν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γιώργο Μαρίνο,

υποψήφιο βουλευτή Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συμμετείχαν επίσης, η Γρανέττα Τσιβίκα, υποψήφια βουλευτής Εύβοιας, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια Δήμαρχος Χαλκίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, η Ασημίνα Καραμπέτσου, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια Δήμαρχος Ερέτριας με τη Λαϊκή Συσπείρωση και η Χριστίνα Αβραμμίδου, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση.



Εκ μέρους του ΚΚΕ παρέμβαση έκανε η Γρανέττα Τσιβίκα όπου τόνισε:

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη συλλογική δράση των φορέων που δραστηριοποιούνται ώστε να μην μετατραπεί ο Ευβοϊκός κόλπος σε θαλάσσια βιομηχανική ζώνη.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα επιδράσουν αρνητικά στο βυθό της θάλασσας τον οποίον θα μολύνουν, θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποίηση των παράκτιων περιοχών με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τοπικό τουρισμό, θα επιταχύνουν τον αφανισμό των μικρομεσαίων ψαράδων που ήδη πλήττονται από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική της ΕΕ.

Η δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ο σχεδιασμός του έχει ξεκινήσει από το 2011 με την έκδοση προεδρικού διατάγματος επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το οποίο καμία κυβέρνηση δεν «άγγιξε» και μάλιστα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε η πρώτη στην Ελλάδα θαλάσσια βιομηχανική ζώνη στην Πιερία. Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συνεχίσει το έργο των προκατόχων της.

Κριτήριο του συγκεκριμένου σχεδιασμού, δεν είναι άλλο από το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο . Μπροστά σε αυτό το κέρδος οι ενδιαφερόμενοι δε λογαριάζουν ούτε το περιβάλλον που θα μολύνουν ούτε τις δικές μας ανάγκες. Όπως άλλωστε γίνεται και με τις ΑΠΕ οι οποίες φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια καλύπτοντας μεγάλες περιοχές του νησιού μας χωρίς κανένα απολύτως όφελος για εμάς .

Την πολιτική του κέρδους των λίγων η οποία είναι κατεύθυνση της ΕΕ, την ασπάζονται όλες οι κατά καιρούς κυβερνήσεις .

Αυτή η βάρβαρη πολιτική, που έχει ως συνέπεια αλλεπάλληλα εγκλήματα σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. Όπως το έγκλημα της καμένης γης στη Β. Εύβοια, το έγκλημα της υποβαθμισμένης δημόσιας υγείας με χιλιάδες νεκρούς στην πανδημία αλλά και σήμερα που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Το έγκλημα στα Τέμπη, τόσο ζωντανό στις μνήμες μας. Το έγκλημα στην Πύλο με εκατοντάδες άδικα χαμένες ζωές μεταναστών που γυρεύουν μια άσπρη μέρα για τα παιδιά τους αφού ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και καπιταλιστικά κράτη τους οδηγούν σε ξεριζωμό από τις πατρίδες τους. Όπως και το έγκλημα της καταστροφής του Ευβοϊκού που έχουν στα σκαριά.

Για εμάς, αποτελεί μονόδρομο η μαζικοποίηση των δράσεων συλλόγων και φορέων ώστε να αποτραπεί η δημιουργία βιομηχανικών θαλάσσιων ζωνών. Σε αυτή τη δράση θα είμαστε στο πλάι σας, όπως κάνουμε άλλωστε σε όλους τους αγώνες που αφορούν το λαό και τα προβλήματά του. Γιατί εμείς έχουμε δέσμευση μόνο απέναντι στο λαό και όχι απέναντι στα συμφέροντα των λίγων που υπηρετούν όλοι όσοι κυβέρνησαν και θα μας κυβερνήσουν.

Είναι πολύ βασικό όμως να κατανοηθεί πως το κλειδί για την ισόρροπη ανάπτυξη του λαού και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει και αναπτύσσεται είναι, να φύγει από το μέση του κυνήγι του κέρδους των λίγων και τη θέση του να πάρει η ικανοποίηση των δικών μας αναγκών , της δικής  μας ζωής».