MY KTEO

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Καλοκαίρι «κοινωνικού αποκλεισμού»: Ακρίβεια, κερδοσκοπία και μπάνιο στην παραλία της… γειτονιάς


 Με την ακρίβεια και την κερδοσκοπία να αποτελούν τις δύο ράγες που πορεύεται η ελληνική οικονομία, χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες για ολιγοήμερες διακοπές.

Τη στιγμή που το εμπόριο της κλιματικής αλλαγής ωθεί μετεωρολόγους- influencers σε ένα ρεσιτάλ μετεω-τρομοκρατίας, ωσάν οι υψηλές θερμοκρασίες να επισκέπτονται για πρώτη φορά κατακαλόκαιρο την Ελλάδα, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αυτής της χώρας, ξέρουν ήδη ότι από τον επόμενο μήνα, δεν θα έχουν καμία έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Σκέφτονται αν θα ανοίξουν το κλιματιστικό, αν θα επιζήσουν στους 44 βαθμούς, αν η Κόλαση του Δάντη που προβλέφθηκε θα κρατήσει μόνο 10 μέρες, κι αν εν τέλει αυτό θα είναι – για ακόμη μία φορά – το τελευταίο καλοκαίρι που δεν θα πάνε διακοπές.

 

Είναι όμως σίγουρα το καλοκαίρι του κοινωνικού αποκλεισμού.

 Οπως και πολλά προηγούμενα, γιατί η ακρίβεια και η κερδοσκοπία εξακολουθούν να αποψιλώνουν μισθούς παρά το ότι οι συνθήκες που τις γέννησαν και τις εξέθρεψαν, εν πολλοίς εξέλιπαν.

 Χωρίς εμάς

Το ταξίδι με καράβι για κάποιο νησιωτικό προορισμό είναι αδιανόητο για τις περισσότερες οικογένειες της χώρας, όπως επίσης και η διαμονή σε ένα ευπρεπές κατάλυμα.

 

Ένα ζευγάρι που θέλει να ταξιδέψει από το λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη, με ταχύπλοο συμπεριλαμβανομένου ενός οχήματος, θα πληρώσει με επιστροφή 1.060€, όταν μία οικογένεια με δύο παιδιά θα πρέπει να πληρώσει 1.400€.

 

Αν μείνουν σε ξενοδοχείο για μία εβδομάδα το κόστος εκτοξεύεται πάνω από τις 2.000 ευρώ.

 

Ποιοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι πολλές ελληνικές οικογένειες έχουν 3.000 και 4.000 ευρώ διαθέσιμα για διακοπές, όταν τον Σεπτέμβριο που ξεκινούν τα σχολεία – και ανοίγει η παραδοσιακή μαύρη τρύπα του οικογενειακού προϋπολογισμού – τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψουν είναι τουλάχιστον ένας μισθός ολόκληρος;

 

Ενδιαφέρει αυτό τη βιομηχανία του τουρισμού ή πλέον λειτουργεί απροκάλυπτα ως μονοπώλιο σε συνθήκες άκρατου φιλελευθερισμού που δίνει προτεραιότητα σε πακέτα από το εξωτερικό, ζευγάρια για παράδειγμα που μπορούν να πληρώσουν 2.000 ευρώ για έξι διανυκτερεύσεις σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων;

 

Λεφτά και αστέρια

Για να ταξιδέψει στη Ρόδο, ένα ζευγάρι θα πληρώσει μαζί με αυτοκίνητο και επιστροφή 655€. Για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων, η τιμή διαμορφώνεται στα 1.039€ και αν κλείσει καμπίνα θα πληρώσει 1.220€.

 

Ενα ζευγάρι για 6 διανυκτερεύσεις στην Κρήτη με πρωινό σε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων, θα πληρώσει 1.096€ και σε ένα τετράστερο 2.1612 ευρώ. Αντίστοιχα, μία οικογένεια σε 3 αστέρων θα δώσει 1.850€ και σε 4 αστέρων, 2.590.

 

Στη Ρόδο, οι 6 διανυκτερεύσεις για ένα ζευγάρι ανέρχονται στα 1.100€ σε ξενοδοχείο 3 αστέρων και 1.965 σε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Η τιμή για μία οικογένεια με δύο παιδιά, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, φτάνει τα 1.300€, όταν σε τετράστερο καλείται να πληρώσει 3.150€.

 

Βοήθημα

Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία των 6 στους 10 που υποβάλλουν φορολογική δήλωση, που παίρνουν μισθό από 900 μέχρι 1.400 ευρώ καθαρά ή σύνταξη μέχρι 900 ευρώ, συνήθως αρκετά λιγότερα, και δεν δικαιούνται κανένα βοήθημα.

 Επειδή τα εισοδήματά τους είναι φορολογημένα και υπερβαίνουν τα πλασματικά 5.000 και 6.000 ευρώ ετησίως που δηλώνουν όλοι εκείνοι που φοροδιαφεύγουν.

 Αυτή η μεγάλη ομάδα του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι που πληρώνει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στα σουπερμάρκετ, που μείωσε τα φρούτα στη λαϊκή αγορά, που δεν αγόρασε κεράσια με 4 ευρώ, ούτε πεπόνια με 4 και 5 ευρώ, που θα περιμένει να πέσει η τιμή των ροδάκινων στο 1 ευρώ, που θα πάρει έτοιμη σαλάτα, τυποποιημένη γιατί είναι ακριβά τα βλήτα 2 ευρώ.